Хората, които са в дъното на социалната стълбица

Те нямат права, живеят като роби
13 сеп 2020 13:45, Петя Славова
70
Хората, които са в дъното на социалната стълбица
Снимка: БГНЕС

Те са в дъното на социалната стълбица и нямат почти никакви права: близо 4 милиона души в Африка на юг от Сахара живеят като роби. Официално робството там е забранено, но само на хартия. Един пример от Мавритания:

Матала Оулд Мбойрик е израснал като роб. Днес той живее в покрайнините на Нуакшот, столицата на Мавритания. След 30 години зависимост от своя "господар", Матала днес е свободен човек. Но е беден и продължава всеки ден да се бори за физическото си оцеляване. Спомня си с ужас годините на робството: "Грижех се за камилите и кравите, носех вода за господаря. Биеха сестра ми и майка ми, които пред очите ми бяха сексуално насилвани".

Кошмарът приключил през 2003 година, когато служители на местна неправителствена организация убедили "господаря" да освободи Мбойрик.

Но той не е изключение – по данни на правозащитници, все още няколко хиляди души в Мавритания живеят в робство, съобщава "Дойче Веле". Повечето са чернокожи маври и представители на малцинствената група харатин.

Робските отношения се изкореняват трудно

Робството има дълга история в Мавритания. Тя е последната държава, която го забранява – чак през 1981 година. "От поколения по-тъмнокожите са държани в плен от светлокожите мавританци и дори са възприели езика им. Децата и внуците им автоматично стават собственост на семействата", обяснява Сара Матюсън, която работи за организацията Anti-Slavery International, чието седалище е в Лондон. Сара живее и работи в Сенегал.

"Много роби се еманципираха от своите господари, особено през последните 40 години", казва Матюсън. Но в своята работа тя продължава да се натъква на случаи, при които собствениците на роби упражняват контрол върху хора ежедневно и ги принуждават да работят без заплащане. Според Матюсън, приетите през последните години закони не се прилагат.

Натурализация на робството

Робството има вековна история в много африкански страни, разказва Матюсън. "Виждаме проблеми с етническите групи в зоната Сахел, в страни като Чад, Судан, Мали и Нигер. Исторически по-скоро светлокожите туареги от северните райони са поробили тъмнокожото население на южните райони." В много африкански етнически групи подобна йерархия се е превърнала в традиция. Международната организация на труда към ООН говори за 3,7 милиона души в Африка на юг от Сахара, които живеят в условия, подобни на робство, вкл. в Нигер.

Под натиска на правозащитната организация "Тимидриа", през 2003 година правителството на страната класифицира робството като самостоятелен състав на престъпление, разказва Мохамед Могазе пред ДВ. Но то почти не се преследва, допълва представителят на неправителствената организация. “Робите стоят на най-ниското стъпало на социалната стълбица. Те нямат право на собственост", обяснява той.

Могазе си сътрудничи с властите, за да осигури достъп до образование и работа на хората, които живеят в условия, близки до робството. Той работи и с Министерството на правосъдието за законова реформа и се надява, че ще се намери политическа воля.

Възникват нови форми на робство

Сара Матюсън предупреждава за нови форми на робство, като например принуждаването на деца да просят. "Момчетата винаги са били изпращани в религиозни училища, за да учат Корана наизуст. Преди обаче общността ги е подкрепяла с храна. В днешно време те често просят пари", казва Матюсън.

Принудителният труд в домакинствата на богати семейства също е проблем. Матюсън обаче не иска да прави разлика между традиционните и съвременните форми на робство: "Когато става дума за собственост над индивид, това винаги е робство", казва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: африкаООНробство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо САЩ не покаже на Африка що е то Демокрация и как да се къпят във блаженство :))) Да ама Не уууу Африка файдата никаква :))))
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как демокрацията осигурява на всички на запад охолен живот, а у нас- оскъден?"Значи не армиите на Запада, не цялостната им грабителска политика за последните 3-4 века, а точно ДЕМОКРАЦИЯТА им осигурява охолен живот?Задмина Джим Кери като комедиант с това изказване.
48
3
 
4
 
! Отговори
Частен фалит преди 3 години
А в тикволандия кога ще го отменят?
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съчувствие ли изстисквате? Ние сме цъфнали и вързали, та почнахме Африка да оправяме. Ние ли сме създали този проблем там? Не. Африканците тормозят ли се за нас, че Бойко не ще да си ходи? Не.Е к"во ни занимавате с глупости?
46
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/42Така е. А при тошо бяхме още по-нагоре.
45
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/48на нормалните хора децата живеят в чужбина... и ако въпреки това се чувстват по-добре, позволи ми да се съмнявам в нормалността им (всъщност за некои синът да води зет е нормално - ти май си от тях, а).
44
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Антрополог/49"Сега българките искат мезонет в драгалежци,жила в лозенец,апартамент по Витошка" - което показва колко са изпростели и далеч от реалността... като стадо *** в ***. Та и ти заедно с тях.
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа като човек обиколил повече от половината държави в света, че нашата България е прекрасно място за живот. Чоек трябва просто да е по-инициативен и да не го мързи и тук ще живее много добре и спокойно, със стандарт за който на запад трябва да работиш на поне две места. И климата е добър и природата ни, само трябва малко усилие и всеки може да живее прилично.
42
2
 
5
 
! Отговори
не съм расист, Но преди 3 години
..повечето от тия "роби", ако не е чорбаджията да го нахрани, ще умре от глад! Те не могат самостоятелно да се изхранват, защото са липсващото звено между човека и животните!
41
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите живееха най-добре преди 1989та. Днес са първи по смърност в света и по зле от тези африканци, българите ходят на крака при работодателите на Запад да им робуват.
40
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Бат Бойко като е бил телохранител на бай Тошо, защо вече 11 години си го избрат гласуващите, или не са знаели, че е бил телохранител на бай Тошо, и затова сега България е зле, но иначе демокрацията е най-добрата система.
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тогава защо трябваше да го сменяме соца? От трън та на глог!
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е толкова убава демокрацията, защо след 30 години убава демокрация, всички ни говорят за соца?
37
4
 
15
 
! Отговори
Антрополог преди 3 години
Българите никога не са живели по -добре от сега.Раждаемост нямало ами ,то само бедните държави се множат.В белите страни жената не иска деца ,иска приключения и разгул и мързел.Когато сме били бедни жената се е "продавала" на някой мъж и е била само домакиня и раждала.Сега българките искат мезонет в драгалежци,жила в лозенец,апартамент по Витошка и чак като минат 40 и се сбръчкат и вече никой не ги ухажва решават от скука да родят (ако могат вече де)
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 - кой ти каза че някой милее за соца? Може би само някой партиец - нормалните хора сега живеят в пъти по добре!
35
1
 
10
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Агрика мафрика една желязна завеса и да го обявяват за резерват,теа ако ги допуснем ще ни изядат за 5-6 години... Нямат скрупули диваци са италианската мафия даже в родната им Италия се крие в миши дупки като чуе за Нигерийските банди.Няма такива *** ще ти изкара сърцето през дупето и ще го изяде докато бие....
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този път са виновни по белите черни - добре че няма някое русо черно племе че то сигурно щеше да е най големия робовладелец...
33
1
 
11
 
! Отговори
Писимист преди 3 години
Стига сте ни занимавали с тея,плодят се неограничено ,раждат до откат,10-деца им е средно и то спират щото вече жената е увредена не за друго .Ние ли да ги мислим ,оставяйте ги да се спасяват там никви помощи щото като хапнат малко и само зе едно мислят-плодене....
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и ние в България сме роби на мутрите.
31
3
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
Защото Демокрацията излезе продължение на Соца, същия ТУМОР Бате Бойко беше ТЕЛЕОХРАНИТАЛ на Бай Тошо

Спонсорирани публикации