Д-р Симидчиев: Болните от COVID-19 деца не са се заразили в училище

Пулмологът подчерта, че страната ни е в оптимистичния сценарий
17 сеп 2020 08:55, Нели Христова
40
Д-р Симидчиев: Болните от COVID-19 деца не са се заразили в училище
Снимка: БГНЕС

Първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година показва, че това се е случило извън училище, подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев. Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде систематичен, спокоен.

Още по темата
Д-р Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има, за да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.

"Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви д-р Симидчиев пред БНТ.

Той препоръчва подходът към учениците да е индивидуализиран, защото мерките по-малките деца спазват по един начин, а гимназистите - по-поразличен. Д-р Симидчиев предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но не вярва да се получи някакъв страхотен бум.

Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията, препоръча пулмологът.

В България до момента са направени над 470 000 PSR теста от началото на пандемията, открити са около 18 000 случая, което е една идея по-малко отколкото се е очаквало - около 25 000, съобщи д-р Симидчиев.

"Засега сме в оптимистичния сценарий, драма в момента няма", заяви той.

За момента броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние си мислехме, че се търси начин хем да се опазим от вируса, хем да се върнем към нормален живот, а то било ЕКСПЕРИМЕНТ... Не знаех, че България е станала полигон за експерименти на биологично оръжие.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви д-р Симидчиев.Това е едно от най-циничните изказвания, които съм чела. Този "лекар" явно не е чувал за Хипократовата клетва. Срам ме е да напиша какви мисли ми идват наум за него и какви пожелания му отправям.
35
2
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
Само два дни на училище, а вече има много заразени в цялата страна! В Израел затвориха незабавно още при първите случаи, нашите какво чакат?? Ще ни заливат само с ежедневни статистики ли?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"..този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекциятаобратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва"Това значи било - ЕКСПЕРИМЕНТ и на тези които натириха децата в училище изобщо не им пука какво ще става, браво и това са думи на лекар.....Господ да е на помощ на тези, които ще пострадат от този експеримент
33
0
 
0
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Не е този, онзи е друг :)
32
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
"по всяка една телевизия дават един, и същи директор"Диян Стаматов на 119 СУ ли? Бил е зам.-министър на образованието, в момента общински съветник. Затова.
31
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 3 години
До Милен-----------------------------Не бе,беше се снимал гол в нета,ама се оправда,че го били фотомонтирали.Че даже и някои умствено семпли му повярваха.
30
0
 
4
 
! Отговори
Милен преди 3 години
От февруари-март месец насам, по всяка една телевизия дават един, и същи директор на столично училище. Този платен ли е, гербаджия ли е, кой на кого плаща за интервюто... *** ли е. Човек на бате Бойко ли е.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баща Ами после кой ще се грижи за него ?
28
5
 
1
 
! Отговори
Баща преди 3 години
Айде по-бързо сина да ме зарази, че да го изкарам тоя вирус и да се свършва с тая истерия.
27
2
 
6
 
! Отговори
Логика преди 3 години
Болшинството смята, че нещата няма да се върнат към нормалност без ваксина, и пак същото болшинство заявява, че няма да се ваксинира, дори и да има безопасна и ефективна ваксина.
26
0
 
6
 
! Отговори
Bob преди 3 години
А като са отишли на училище, имало ли е възможност за заразяване на други деца? Или и това не е възможно?
25
1
 
13
 
! Отговори
УжасТ преди 3 години
Вие нормални ли сте, какъв експеримент бе?Здравето , живота на родители и възрастни членове на семейството са ви опитни зайчета?! Майко мила и държава и всичко!
24
13
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Нямя ковид! Няма болни деца! Това са ционистки лъжи.
23
2
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Аз му казах на оня Кратунка Мустаков и на министърът от ГЕП *** Любеников;))) че я изкарат месец-два, я не;))) и пак УВО, ама кой д аме слуша. Не само тва, ами имбецилите в тоя форум и минуси ми турнаа;)))
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се намерят нови да се екзекутират веднага,! Не ще ме ний зараза!
21
6
 
12
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Много ясно, че не са се заразили в училище.Но са отишли на училище.Айде сега всички антимаскъри да се засилят и да скочат в язовир Искър!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вече се каза от повечето бг медии че са се заразили в училище.Въпрос на време е да тестват още и да намерят други зарадени и накрая да затворят училищата
19
1
 
3
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Не здрав ген при тоя вирус, здраво дупe трябва
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво? Местим ли?

Спонсорирани публикации