Екоактивисти под заплаха - 212 от тях са били убити през 2019 година

Най-сериозен е проблемът в Латинска Америка
17 сеп 2020 21:45, Нели Христова
34
Екоактивисти под заплаха - 212 от тях са били убити през 2019 година
Снимка: БГНЕС

"Има места по света, където да избереш да се бориш срещу климатичните промени, може да постави живота ти в риск."

Само през последната година 212 екоактивисти са били убити по света. Това е най-високият брой жертви от 2012 година насам, когато благотворителната организация Global Witness започва да следи този казус. Жертвите често са описвани като "защитници на природата, които мирно се опитват да защитят Земята от експлоатация с комерсиални цели и щетите, които производствата й нанасят". 

"Виждаме, че се обръща много внимание на Грета Тунберг, на ученическите стачки и това е много важно, но някак успява да отклони вниманието от риска, който много хора поемат, за да опазят околната среда", казва доктор Мери Ментон от Университета в Съсекс, Великобритания пред BBC.

Оказва се, че Филипините е едно от най-опасните места, където можеш да си еколог. 43 души са били убити там миналата година. През последните години активисти в страната многократно са обръщали внимание на притеснителното увеличение на броя на жертвите.

"Да си екоактивист или защитник на правата на човека във Филипините е много трудно. Познавам хора, които са били заплашвани и такива, които вече не са сред нас", казва активистката Рене Карунунган.

Организации като Global Witness, обвиняват президента на страната Родриго Дутерте, че е позволил безнаказано да се вреди на околната среда, както и да се нападат активисти. Разбира се, президентската институция отрича тези твърдения.

Но Рене не просто познава хора, които са били заплашвани. Тя самата е получавала заплахи за живота си в социалните мрежи, след като публикува постове, които критикуват политиката на Дутерте спрямо околната среда.

"Получих стотици съобщения във Facebook, които или ме обиждаха, наричайки ме грозна и дебела, или бяха по-груби, като например: "Ще те намеря на ъгъла на улицата ти и ще те изнасиля или убия."

Това се случва през 2016 година, а убийствата на екоактивисти продължават и до днес. Най-често това се случва в Латинска Америка.

"Това се дължи на факта, че на тези места има повече племена, които живеят в гората и пречат на миньорските компании, които искат да добиват мед или се намират на пътя на голям земеделец, който иска да разшири плантацията си със соя", обяснява Мери Ментон.

Миньорската индустрия е важен източник на средства за много държави в Латинска Америка, като Бразилия, където тя допринася за 4% от приходите на страната и дава работа на близо 2 млн. души. 

В Бразилия насилието срещу екоактивистите е проблем от много години. През последното десетилетие близо 300 души, които са защитавали околната среда, са загинали в Бразилия. Сред тях са и Хосе Клаудио Рибеиро де Силва и съпругата му. Те се борят срещу незаконната сем в Амазония и експлоатацията на евтина работна ръка. През 2011 година са застреляни от мъж, който карал мотопед през резервата.

"Случаят на Клаудио и Мария не е единственият. Нашите другари, които се борят за гората, за земята, за водата и за суверинитета на тази страна, както и срещу миньорския бизнес и сивата икономика, са в опасност, защото Бразилия не може да предпази живота им", казва сестрата на Клаудио.

Активистите се притесняват, че ситуацията в Бразилия ще се влоши. През 2019 година 24 души са били убити там.

"Мисля, че ще има още подобни убийства в следващите години. Правителството в Бразилия подкрепя бизнеса, подкрепя и разширяването на миньорските дейности. Насилието срещу коренното население се увеличава", казва Мери Ментон. Но според правителството на страната, са взети много мерки за опазването на живота на активистите.

Но преди Бразилия и Филипините, най-опасното място, където може да си екоактивист е Колумбия. 64 души са били убити през 2019 годита, а най-застрашени са жените и коренното население.

"Опасно е за коренното население, защото именно неговата земя е мястото, на което големите международни компании искат да строят. Получавала съм много заплахи - лично и в телефонни обаждания. Следяха ме с дрон", казва Анджелика Кортез.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
El преди 3 години
Мърляци!!!
26
1
 
1
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Бразилия, дето разслдване за убийство завършва с арест 8% от случаите! Там си мислят че ще протестират срещу нещо! АХАХАХААХАХА
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречените екоактивисти са просто ментално болни сектанти, много от които агресивни фанатици! Така че напълно нормално е да срещнат отпор от хората на които искат съвсем целенасочено да им съсипят живота, до им отнемат работата, да ги изгонят от домовете им и т.н., даже е странно че все още тези социопати не са преследвани от закона, но сигурен съм и това време ще дойде. Колко хора напрамир в Банско и въобще югозападна България подкрепят зелените и колко ги мразят?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колумбия, Филипините, Бразилия... все държави където ако се изрепчиш на грешния човек може просто да изчезнеш, да те гръмнат и т.н. Пък после може и да се зачудят дали си екоактивист, полицай, турист или обикновен човек. Ако въобще се зачудят де.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партийните шарлатани пак ви сричат мантрите за цветя и рози из целия свят. В рая сте бре. Ще поркате амброзия и ще се носите леко леко на облачета. Ама не ви казват че след Чернобил и след Фукушима радиационният фон е скочил с 15%. Иначе ви карат да затворите ТЕЦ-те щот емисиите се качили, ама пълна тишина за скоростното обезлесяване на земята и тоталното измиране на планктона. Скоро ще плащате и щот дишате. За алчните корпорации сте само стока и консуматори.Добре че природата не сака кинти.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно съгласен! Това е новата "червена" зараза, под прикритието на "зелена". Да диктува срещу естественото развитие на човечеството, технологии, икономика, култура. Някой да мисли че световната култура няма да се промени?Животът е промяна, госпожи и господа! Животът на планетата Земя е започнал от клетки, ... докато стигне до ... ракетите на Мъск? ... изборите на Тръмп ... шоуто на Слави ?
21
2
 
10
 
! Отговори
USA преди 3 години
Мразя хората, които се месят в живота на други хорa и се опитват да ги контролират и да им налагат своите виждания. Говоря за редовни граждани, които спазват законите и си плащат данъците. Това е марксизъм. Контрол над хората на идеологичен принцип от шепа "умньовци". През средновековието религиите контролираха човека и това доведе до смъртта на милиони. През 19 и 20 век комунизма се опита да контролира човека и това доведе до смъртта на милиони. Сега зелени, lbgt, антифа и подобни се опитват.
20
0
 
10
 
! Отговори
USA преди 3 години
Едно е да се бориш за чистота и опазване на природата, съвсем друго е да развиваш марксистки идеологии, че не трябвало бебетата да пият мляко и да се яде месо защото било жестоко да се убиват животни. Зелените са едни от най-страшните комунисти, които се борят за нов утопичен свят, който ще доведе света до разруха, подобно на съветския.
19
1
 
10
 
! Отговори
USA преди 3 години
Екоактивистите са комунисти-утописти. Нормално е да не ги харесват.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа пост 17 звездичките са "хллебарките"
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа пост 17 звездичките са "хллебарките"
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И *** са под заплаха, от тях миналата година са убити много повече от 212.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звездичките за Но 15 са за "изстудява тератора"
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, и как ги доказаха и преброиха? Някаква казала, че познава шест души убити заради това ... дори не и казват името. Аз пък познавам една дето казва че не духа, дори и знам името, Станка от Пирдоп.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не правете от това трагедия, екоактивистите са вредни...
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност ситуацията с климата е много, ама много сериозна. За българите , разбира се, по простата причина, че живеят в някаква паралелна вселена , този проблем е несъществуващ. В техния свят еднокнижниците са достойни за премиер, комунистите са демократи, мошениците са съдии, рекетьорите са бизнесмени, оставачите са елит...Вместо да се вземете в ръце и да си промените съдбата, вие се подигравате на хората с идеал и достойнство. Вашето време се пропилява в тази скотобойна, наречена РБ.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са истинските активисти, а не "умните и красивите"
10
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 3 години
Ане откога "oxлюв" е обидна дума бе Плyжецu!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзГаня нищо такова не пита, ама и ти си много захлюпен. ***!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екотерористите не заслужават нищо по-малко, колкото повече толкова повече

Спонсорирани публикации