Заради нарковойната - 39 000 тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико

Броят им е скочил с близо 1000%
Обновена: 24 сеп 2020 22:29 | 24 сеп 2020 22:20, Нели Христова
51
Заради нарковойната - 39 000 тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико
Снимка: БГНЕС

39 хил. тела лежат неидентифицирани в моргите в Мексико. Всички те са жертви на нарковойната, която раздира страната от години. Труповете са толкова много, че лекарите не могат да се справят с аутопсиите им.

Ново разследване на неправителствената организация Quinto Elemento Labs установи, че тревожен брой хора просто са били погребани в общи гробове. Някои са оставени в погребални домове, а над 2500 тела са дадени на медицинските училища.

"Възможно е медицинските студенти да се учат върху тела на хора, чиито семейства ги издирват", се казва в статия, придружаваща доклада. "Криминалната криза превърна мексиканския щат в погребална машина: 27 271 неидентифицирани тела бяха изпратени от моргата в общи гробове - 70% от общия брой."

Военната намеса срещу картелите в Мексико е отнела 300 хил. живота през последните 14 години. 73 хил. души са изчезнали, а техните семейства ги издирват без помощ от държавата.

Разследването установи, че броят на неидентифицираните трупове в мексиканските морга е бил 178 през 2006 г. - годината, в която президентът Фелипе Калдерон за първи път е разположил въоръжените сили на страната срещу наркокартелите.

Тази цифра скача с 1032% през следващите 13 години до 38 891, тъй като и процентът на убийствата нарасва.

Мексиканските морга непрестанно изчерпват мястото си за съхранение на неидентифицирани тела, което кара някои местни власти да търсят импровизирани решения като съхраняването на тела в хладилни ремаркета. През 2018 г. в Гуадалахара избухна скандал, когато вонята от разлагане доведе до откриването на ремарке, паркирано в крайградски квартал и съдържащо 273 трупа.

Появиха се и истории на работници и съседи, протестиращи срещу ужасната воня, идваща от пренаселени морги в градове като Тихуана на границата на САЩ и Чилпансинго -  произвеждащата хероин сърцевина на щата Гереро.

Броят на неидентифицираните тела в мексиканските морги продължава да се увеличава, въпреки че сегашното правителство на Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да предприеме действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Димби Провадия преди 3 години
каквото и да си говорим , НИЩО по-важно няма за България , от това , колко трупове имало в централна и южна Америка !!! Направоооо ........... станали сме майнаци на тема КАКВО СТАВА НА 15,000 КМ ОТ НАС ! Скоро даже Слави Трифонов ще открие нов телевизонен канал само за умрелите в някъде на майка си у райна кабаиванска чобанска африканска и южно-хамериканска за 7-8 стотинки . Струва си
43
0
 
1
 
! Отговори
Мексикански Бай Тошо преди 3 години
Тия които сме изтЕпали, не можете да ги изровите.
42
0
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
в българия по 100 хиляди умрели и 50 хиляди емигрирали на година. без нарко война.
41
2
 
3
 
! Отговори
Мдаа, преди 3 години
Тцъ, нищо подобно. Тва са от КОВИД-а теа тела, кви нарковойни, кви пет лева
40
0
 
7
 
! Отговори
До Гадорян преди 3 години
Нали знаеш защо в Китай има ред и дисциплина?В Китай даже роднините плащат разходите по екзекуцията. Диктатурата не търпи конкуренти, когато някой забогатее, той иска и власт, и така ще трябва да се съревновава с китайската комунистическа партия, ТОЕСТ, спукана им е работата на мафиотите.Всички ще свършат на стадиона.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа убива повече всяка година.
38
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
От статията разбрах, че трябва да ги ровят по-бързо.
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лошото е, че ако се спре производството и продажбата на наркотиците световната икономика, ще се срине
36
7
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Мексико е демократизирана държава от едно време, виж "лошата" Куба е друго нещо, питайте евроатлантическите си приятели ;) !!!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
Да си освободят място за труповете от Ковид - хахах, или пък не.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си се оправят. Там е феодализъм - бос и крепостни селяни които го възхваляват.
33
1
 
4
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Ага ги индентифицират та файдъ.
32
3
 
7
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Ако гледаш Мексико в 21-ви век, ще видиш България в 19-ти век.Въоръжени чети обикалят по планините и горите и правят каквото си искат. Мотивацията само е различна. Там са мотивирани от наркотиците, а тук не знам точно дали са търгували с нелегални субстанции. Възможно е, но не знам какви ще да са били тези субстанции преди 100 години. Едва ли сме имали забранени вещества. .. :DДемек, е било за едната чест. За което ЕВАЛА!
31
1
 
7
 
! Отговори
32,33 преди 3 години
До до 32 и 33Нямам нищо общо с гангстер аз. Аз съм бедняк и си работя за жълтите стотинки. Просто ми беше интересно преди това с картелите и за това гледам на къде вървят нещата.Не е на добре. От 2000-та година в България сме добре, но света и по-специално Южна Америка върви на МНОГО ЗЛЕ.Там има 300-500 хиляди брутални убийства, заради наркотрафика. Това няма как да е нормално, който и да ми говори. Висят ги от мостове, режат ги с резачки, брадви, всичко гадно. И взимат пример от филмите
30
2
 
0
 
! Отговори
Димби Провадия преди 3 години
???????????????? който го интересува да щракне лайк ! ( хммм , дали ще има поне 1-2-*** ?!?!? )
29
0
 
16
 
! Отговори
Нарко картели преди 3 години
Нарко картелите произвеждат повече жертви от войните.Това не ви се казва.В същото време, тази култура се промъква във вашия свят, за да господства отгоре ви. Сега се кефите на мафиоти, но когато се възкачат на власт ще се молите да се спасите, а те ще се подхилкват самодоволно и ще ви поръчват с хиляди, само защото не им допадате.Това са психопати. НЕ ТРЯБВА да има романтично-бандитски филми. Това само им чеше егото. Те не разбират, че са психично нестабилни психопати.Те за БИЧ за живота
28
0
 
16
 
! Отговори
Скоро и в България преди 3 години
Почитате варвари, възпявате ги в песни, възхищавате се на нарко барони като Ел Чапо, Пабло Ескобар и какви ли не.Сега ще ви кажа нещо за тези романтични престъпници.Това са ПСИХОПАТИ. Преди няколко години намериха общ гроб, в който намериха някакви бежанци.Раздали на 20-30 човека по един чук, по едно мачете и им казали, че само един ще излезе жив от там.Устроили са си гладиаторски войни в 21-ви век, 2010-2015... Но това естествено не ви се казва. Явно това не е важно за света! ....
27
11
 
7
 
! Отговори
Разумен преди 3 години
В България няма такъв проблем щото ни оправлява солидна партия вече 11 години.Да е жив и здрав Борисов. Държавата ни най накрая прилича на нормална държава.Един друг пример ще дам. Герб спасиха народа от коронавируса.
26
0
 
5
 
! Отговори
Вива Мехико! преди 3 години
Мехиканос се избиват като пилци. Кой им е виновен?
25
1
 
14
 
! Отговори
Такова е там преди 3 години
Така е. В статията са спестили много подробности, относно начина на екзекутиране на хората там. Да, в България също има престъпления, но такива като там, може би само Близкия Изток и Африка може да се мерят с тях. Прочетете за Los Zetas, New Generation Jalisco или за La Familia. Има и видеа. И се стъпвайте никога там.

Спонсорирани публикации