Щастливо ли е детството в Швеция? Зависи от квартала, в който живее семейството

Швеция обаче остава една от най-добрите страни за отглеждане на деца
26 сеп 2020 17:35, Елка Василева
59
Щастливо ли е детството в Швеция? Зависи от квартала, в който живее семейството
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод. И днес тя прави много за благото на децата: ниски такси за детските градини, безплатен обяд в училище. И още. Но напоследък се откроява един проблем, пише Дойче веле.

Децата в Швеция трябва да са много благодарни на Астрид Линдгрен. Не само за любимите персонажи, които популярната авторка е създала, но и затова, че много по-рядко ядат бой от останалите деца по света.

В края на 70-те години на миналия век Линдгрен стартира инициатива за забрана на насилието като средство за възпитание. Речта на шведската писателка при получаването на Наградата за мир на германските книгоразпространители през 1978 г. е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата държава, забранила шамарите като възпитателен метод със закон.

Максималната такса за детска градина: 150 евро

Днес Швеция може да се похвали и с друго: там всяко дете има право на място в детска градина веднага щом навърши 18 месеца. А максималната такса е 150 евро на месец - доста изгодно, сравнено например с Германия.

Още по темата

"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца", казва Кристофър Блидберг, който  работи в голяма електрокомпания в Швеция. 39-годишният мъж се е възползвал от бащински отпуск в продължение на единадесет месеца. "Всички в компанията реагираха положително. Това, че излязох в отпуск по бащинство, със сигурност няма да навреди на кариерата ми."

Когато малкият му син е болен и не може да отиде на детска градина, Кристофър може да остане вкъщи или просто да прекъсне работна среща. Днес в Швеция е напълно нормално и мъжете да се грижат за настиналите си деца, казва той.   

Образованието: безплатно за всички

Шведската държава инвестира много средства в децата. Това е видно и по време на пандемията. Училищата останаха отворени за учениците до девети клас. Решение, което предизвика много критика.

Но идеята зад него е проста: Какво ще се случи с децата, особено от социално слаби семейства, когато училищата затворят врати? "Особено в наше време децата имат нужда от обичайното си ежедневие", казва директорът на училище в Стокхолм Микаел Калменщам. Самият той се е разболял от COVID-19, но в края на пролетта учениците в неговото училище са били здрави. "Почти никое дете нямаше отсъствия."

За да затворят училищата, е необходим специален закон. Защото в Швеция всеки има право на образование. Ако не в училище, то поне дигитално у дома. И още нещо се регулира от държавата: за семействата образованието трябва да е напълно безплатно. Това означава, че учениците получават безплатно дори учебни помагала, химикалки, тетрадки, книги, училищни обеди, а след 10 клас и карта за местния обществен транспорт. Възможностите за образование на нито едно дете не трябва да бъдат ограничавани заради социалния му произход.

120 дни платени болнични за дете годишно

Социалдемократичната държавна политика, която се води десетилетия наред, е осигурила и още нещо: родителите имат повече време за децата си, въпреки че работят. Родителите могат да излязат в платен отпуск по майчинство/бащинство в продължение на 480 дни. През това време те имат право на 80% от заплатата си, но максимално близо 3000 евро на месец. Много компании обаче дори доплащат до 100 процента през първите шест месеца. Същото е и с Кристофър Блидберг. "За мен това не беше важно, исках да установя връзка с малкия ми син", споделя бащата.

Ако пък детето е болно, заплатата не се изплаща от работодателя, а от социалното осигуряване - родителят има право на 120 дни платени болнични годишно на дете.

Единият от родителите може да вземе платени болнични за детето си дори и ако неговата детегледачка е болна и не може да се грижи за него.

Шведското правителство предлага и безплатна помощ за деца в нужда или при въпроси относно здравето, секса и връзките. Означава ли това, че в страната на Астрид Линдгрен всичко върви по мед и масло? За съжаление не.

Насилието и детската престъпност растат

"Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче - само на 300 метра от нашата къща", разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен.

Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който семейството живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. "Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя", казват от полицията.

Въпреки това Кристофър Блидберг не позволява на тревогата да го обземе. Швеция продължава да е една от най-добрите страни за отглеждане на деца. Затова скоро синът му Александър може да се сдобие с братче или сестриче.
 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
11
 
! Отговори
Аз знам преди 1 месец
Все едни белички сте г показали.... ама беличките вече не са чак толкова...
27
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От хилядолетия шамарите и пръчките са възпитателно средство сред децата. Това не го е измислил някой педагог, а практиката и опита. Не става дума за пребиване, а за пошляпване. Забраниха ги със закон включително и овикването им преди 30-40г. и всичко се изврати тотално. Всички виждаме последствията.
26
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали ще бъде братче или сестриче ще разберат чак когато детето порасне и само си избере. Не беше ли така?
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как па я направиха тая пропагандна нацистка снимка.Ще кажеш че в Швеция освен бели други няма а като се отиде на терен работата се оказва друга.Както и да е тяхна си работа.
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швеция е много интересен експеримент, който наблюдавам с интерес. Тя ще бъде една от първите страни в Европа, които в следващите десетилетия ще съставляват европейско малцинство. Нека да видим какво ще стане. В крайна сметка не можем да им се бъркаме, те така са си предценили.
23
3
 
31
 
! Отговори
школата на Макаренко преди 1 месец
е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод
Насилието и детската престъпност растат

като няма шамари стават престъпници
22
5
 
0
 
! Отговори
СВОБОДА преди 1 месец
СВОБОДА ЗА ВСИЧКИ! СВОБОДА ЗА ВСИЧКИ !
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как пък само Дойче веле цитирате, как пък не цитирахте някоя авторитетна реакция...
20
2
 
36
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Швеция-поредната хубава страна,паднала в жертва на дедо Соро*совата идеология...
Славните някога викинги се въртят в гроба.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Швеция ли ? Щастливо е. Идеята за кварталите е малко глупава. Не само в Швеция има квартали с по-малка или по-голяма престъпност.
18
4
 
10
 
! Отговори
даааам преди 1 месец
кат чуя за шведска тройка,вадя си извод
17
4
 
24
 
! Отговори
българин преди 1 месец
как тихичко капеха листата,леко искат да объркат нашите деца,да тръгнат по пътя който води към ада.Швесия е бита кар.та
16
19
 
20
 
! Отговори
Кал40 преди 1 месец
Някой от написалите коментарите живял ли е в Швеция? Аз от 2 години съм лекар в Упсала. Шведите имат ,,трески за дялане,, най вече като манталитет, отворени граници за всякакви емигранти , не могат да вземат решения веднага, лош и бавен достъп да здравен специалист и т.н . ..........НО това е почти идеалното място за отглеждане на дете . Съжалявам за странните коментари на пишеш трите тук , но това е моето мнение на човек живеещ в Швеция.
15
1
 
1
 
! Отговори
не не ви вярвам швед преди 1 месец
най-добре,в кварталната кръчма.То затуй е много убаво да се трепят
14
2
 
34
 
! Отговори
Karamanko преди 1 месец
На снимката само бели и руси шведчета. Ама като ми идват на рецепцията - половината са черни и къдрави. Не знам...
13
2
 
33
 
! Отговори
БПФ преди 1 месец
Демек: "Нещо се променя", ама не смеем да кажем какво, нали? Променя се етническия състав на страната, все повече швеци са с малко по-особен оттенък !!!
Като говорите за образование, защо не разкажете как в шведското училище (а и отпреди него) никой не се осмелява да накара децата да учат, освен ако те самите не желаят, което води до логичния ефект - катастрофален срив в нивото. Дори среден български ученик - ако отиде шведско училище, ще го имат за някакъв невероятен вундеркинд !!!
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А лявата немска гaзетa знае ли, че в Швеция има най-много изнасилвания като процент от населението в ЦЯЛА ЕВРОПА? Чудесно място за отглеждане на деца, наистина. Рай.
11
2
 
4
 
! Отговори
henzel преди 1 месец
malmio nie li v india- grad li beshe zabravih
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На лиералите да им обяснявам ли защо не желая мигранти в страната си?
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С общите квартяли особенно кафеви шведи,най щастливо от всяка раса..то зле и от тук

Спонсорирани публикации