СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве

Много хора може да прекаляват с употребата на алкохол и наркотици
5 окт 2020 17:30, Ния Христова
90
СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве
Снимка: БГНЕС
Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" и върху службите за психично здраве в световен мащаб. Това заяви Световната здравна организация в понеделник, съобщи АФП.
 
Организацията предупреждава, че психичното здраве по време на кризата е пренебрегнато като се позовава на проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.
 
В съобщението се казва, че докато 83% от анкетираните от 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17% действително са определили пълното необходимо финансиране.
 
"Това е забравен аспект на COVID-19", заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии. Кастел подчера още спешната нужда от увеличено финансиране.
 
Преди пандемията от COVID-19 да се случи страните са харчели по-малко от 2% от националния си здравен бюджет за психично здраве и са се борели да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично.
 
"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите", се казва в изявлението на агенцията.
 
"Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство."
 
Въпреки че целият свят е засегнат от вируса, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги. Проучването на СЗО установи, че 30% от страните съобщават, че изпитват затруднения в осигуряването на услуги, които са свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.
 
Превантивните услуги бяха силно засегнати, а ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения. Организацията също заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка. По-малко от една от 10 държави провеждат изследвания на тази тема.
 
СЗО заяви, че оценките преди пандемията на COVID-19 показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност. Проучванията обаче показват, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 58 Ти да си не мислиш, че земята се върти покрай тебе бе ,СКРЪБ
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 58 Типичен комплексар си
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 51 Къде са тези десетки хилиади бе ***. Като отвора тубата има само клипчета от някакви медии... Отвори тубата и сам се убеди....Квото и да говориш ***, знаем истината
52
4
 
16
 
! Отговори
Република Банкя преди 3 години
След 19:45 започва дебатът против Банкянския Тигър в Европейския Парламент.Гледайте го НА ЖИВО във Facebook, на страницата "Европейски парламент в България"
51
2
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Льоло неквалифициран, нали сте много ценни всичките слуги в ЕС- берачи, гледачи и какви ли не там нули. Защо има храна по масите, защо ви изритаха с лека ръка?! Какво загуби средната класа от вас? Нищо.
50
4
 
5
 
! Отговори
Република Банкя преди 3 години
Болните от Рак ги виждамеБолните от Грип, всяка зимаБолните от чума - милиони Болните от Кови? Ъъъъм.... виждали ли сте ги? Щото до сега не съм виждал подобен.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54 Добре,че има такива за да може такива като теб, да могат да си сложат храна на масата и да се облечат. Недоволно същество. "богоизбран" т.панар
48
5
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Има десетки хиляди видео материали, ама на човек с 2000лв. заплата на бензинджия как да обясниш, че такъв вирус има и е доста опасен?! Живуркай си там с 2те хиляди лева и се надлъгвайте пред панелката. И да не забравиш да купиш 2 нови зимни гуми на 15-годишната немска бракма, че старите 2 са ти за *** вече.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да има влияние. Ниската класа по цял свят беше опустошена и загуби мизерните си работни места масово. При нас изгониха от ЕС берачите и всякакви там нули, които тичат да слугуват за половин заплата на студент в кол център с 2 езика, разни камериерки и сменящи *** изхвърчаха от хотелите. Останаха средна класа и богати, които ги издържат с високи данъци и осигуровки. Това е. Светът винаги ще има нужда от слуги, пак ще има работа. Няма страшно.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковидеветнайсе влияе зле на СЗО и скоро може да има неочаквани развръзки защото на хората взе да им писва. Добре че има достатъчно дървета по парковете и прочие.
45
3
 
3
 
! Отговори
ОЗС преди 3 години
Виждали ли сте някъде някой кякога да лежи болен на легло, диагностициран с Кови?Аз не съм виждал.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49 Няма нито едно видео на обикновен човек да каже, че го е изкарал този "вирус" НИТО ЕДИН. Само по официалните медии бълват пропаганда на платени дребни души, които от 1 км ги виждаш, че лъжат
43
2
 
3
 
! Отговори
...::злия Лойко::... преди 3 години
Много ни е грижа за живота и здравето на хората. Честен кръст!Лойко Борисов
42
5
 
9
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Не съм чул или видял болен от Ковид. Само по телевизията го повтарят. Но доказателства няма.Един болен не показаха, ЗАЩ????
41
3
 
7
 
! Отговори
до 39 от славянин преди 3 години
''Сега става ясно защо някои *** отричат толкова ожесточено вируса. Явно вече са имали среща с него и ги е поразил в главата.''Сега става ясно защо короназомбитата са толкова тежко мозъчно увредени - защото медийно разпространяваният вирус им е лифтирал лифтираните мозъци! Короназомбито се познава отдалеч - ходи с лице захлюпено с *** до очите и има ''интелигентен'' стреснато-празен поглед като след удар с бухалка между ушите!
40
0
 
3
 
! Отговори
Тая преди 3 години
Световна хранилка се издигна в очите на слепите.Луди гъби.
39
1
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Короназомби'' е една от най-тежките диагнози в психиатрията и заболелите по цял свят са няколко милиарда!
38
0
 
11
 
! Отговори
USA преди 3 години
Тръмпи е на 74г. и ще го изписват, стига сте плашили хората.
37
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега става ясно защо някои *** отричат толкова ожесточено вируса. Явно вече са имали среща с него и ги е поразил в главата.
36
2
 
3
 
! Отговори
Изтъкан преди 3 години
Според Истукан, СЗО стои зад създаването на този измислен вирус и си рекламират произведението в момента колко е опасно и как уврежа освен физиката, а също и психиката. Това си е лично техен патент. "Господи, прибери си версиите", каза той.

Спонсорирани публикации