СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве

Много хора може да прекаляват с употребата на алкохол и наркотици
5 окт 2020 17:30, Ния Христова
90
СЗО алармира: COVID-19 влияе зле върху психичното здраве
Снимка: БГНЕС
Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" и върху службите за психично здраве в световен мащаб. Това заяви Световната здравна организация в понеделник, съобщи АФП.
 
Организацията предупреждава, че психичното здраве по време на кризата е пренебрегнато като се позовава на проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.
 
В съобщението се казва, че докато 83% от анкетираните от 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17% действително са определили пълното необходимо финансиране.
 
"Това е забравен аспект на COVID-19", заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии. Кастел подчера още спешната нужда от увеличено финансиране.
 
Преди пандемията от COVID-19 да се случи страните са харчели по-малко от 2% от националния си здравен бюджет за психично здраве и са се борели да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично.
 
"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите", се казва в изявлението на агенцията.
 
"Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство."
 
Въпреки че целият свят е засегнат от вируса, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги. Проучването на СЗО установи, че 30% от страните съобщават, че изпитват затруднения в осигуряването на услуги, които са свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.
 
Превантивните услуги бяха силно засегнати, а ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения. Организацията също заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка. По-малко от една от 10 държави провеждат изследвания на тази тема.
 
СЗО заяви, че оценките преди пандемията на COVID-19 показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност. Проучванията обаче показват, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Според мен СЗО стои зад създаването на този измислен вирус и си рекламират произведението в момента колко е опасно и как уврежа освен физиката, а също и психиката. Това си е лично техен патент. Господи, прибери си версиите.
34
2
 
5
 
! Отговори
ДЕН преди 3 години
НОЩ е изграден САМО от приятели на Бойко Борисов. Генерал Мутафчийски е специалист по спешни операции при травми, вследствие на взривове.
33
1
 
2
 
! Отговори
Изтъкан преди 3 години
Само Ковид, искаме Апчета и ваксини, нищо че не сме болни.Бийте ме с ваксини по челото ПЛС
32
1
 
10
 
! Отговори
Унгареца преди 3 години
Точно медиите, основен лост на задкулисието за манипулация над масите, причиниха стреса!
31
2
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Чудят се какво да измислят. От мухата направиха слон.
30
2
 
7
 
! Отговори
Знаете ли че... преди 3 години
Знаете ли, че в България има "Национален център по заразни и паразитни болести".Намира се на 200 метра от паметника Левски, срещу парк Заимов. Там има информационна плоча, че сградата е построена с дарение на Рокфелер през 1932-ра година.Имаме и СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести Проф. Иван Киров.Но НОЩ е изграден от лекари, приятели на Бойко Борисов?
29
2
 
3
 
! Отговори
321 преди 3 години
Така ли? Това да не е менингитен вирус бе, ***?
28
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Безумието COVID 19 влияе зле на психичното здрава... и това е само началото.След само 10-20 години това ще влезе в учебниците по психиатрия
27
0
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Мойта жена всичко чете за коронката на вируса де къде намери бе.Вече могат да и дадат диплома за микро-мини вирусни инфекции с корони и без корони и после щяла да пише десератация по имунулогия на вирусулогията и заразните инфекции-туй как и го побра главата бе...ама от туй четене много необщителна е станала и само чете и спи.Тая сутрин я бутам и викам-Айде ***, тъкмо са е поправил от снощи, пък тя само промърмори-Що сега *** будиш бе, ти не знайш ли кое-къде е.Ами то полуумряла работа бе
26
0
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Кат гледам големите революционери от англето, франсето, гарманистана, хиспанци и жабари се чувствам, още по горд, че съм Българин...Тия ги укарая у кошарите и не смеят да гъкнат... Тука протестите се запалиха именно от измисленият ковидчо...
25
1
 
1
 
! Отговори
Дезинформационна ПИК преди 3 години
Не на дезинформацията!
24
2
 
9
 
! Отговори
>,prl..j преди 3 години
Вместо да публикувате статии за МАНДЖИЧКИ и да ги правите топ новини, можехте да информирате гражданите, че в момента текат дебати за върховенството на закона в Европейския Парламент.В 19:45 започват дискусиите за ситуацията в България.Гледайте ги НА ЖИВО с превод на български език в страницата "Европейски парламент в България", във Facebook.
23
0
 
2
 
! Отговори
Мани мани преди 3 години
И даже на някои им го криви......съзнанието.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО са с***танисти!
21
1
 
1
 
! Отговори
абе преди 3 години
Германските нацистки лекари никога не са били депресирани, либерастки EU-гейове такиваНо пък за лекарите по време на Френската революция нямаме информация ощено пък The American French Revolution: A Revolution in Medicine, Too e реално заглавиено от какво страдат в америка по отношение на здравето им, явно революционната вълна има странно сектантско влияние върху тях
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откриха Америка. Ми то отдавна вече стана ясно, че Ковид 19 уврежда единствено мозъка и то само на по глупавата част от населението на Земята
19
4
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Аве, как така една световноизвестна заразила се мамунка не даде фира от тоя страшен и яростен вирус бре?!Поне една да беше дала фира та Народа Български да фане дикиш и да вземе да повярва на измамата на века... Опичайте си акъла герберастията... Да няма рев после...
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вирусът, а начинът, по който действа световното управление, влияе зле и то не само на психичното здраве.СЗО влияе пък особено зле.
17
0
 
25
 
! Отговори
Истината е че ... преди 3 години
СЗО влияе зле върху психичното здраве
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зле върху психичното здраве влияят вашите фашистки мерки. Добре че по нашите земи сме чепати хора и не спазваме нищо. Да му мислят дресираните бройлери на Запад.

Спонсорирани публикации