От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа

Когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган
7 окт 2020 21:45, Елка Василева
714
От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар, цитиран от Дойче веле.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни.

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията.

Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието.

Още по темата

Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан".

Според Пашинян Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе защо се оплаквате на Европа оплачете се на арменския поп
209
12
 
22
 
! Отговори
flach преди 3 години
Какъв срам, два народа от 10 милиона и 82 милиона срещу 2,9 милиона. Нарича се етническо прочистване
208
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече си имам напрестава защо арменците са преживели геноцид! Бааси и наглостта арменска, окупирали нивата на азебейджанеца който от 25 години се опитва да го убеди да напусне имота му и сега като го подпука, арменчо иска други да му помагат! Боже каква наглост, какво лицемерие!Затова ще кажа - ако им е! Мачкай Азербейджан!!
207
10
 
16
 
! Отговори
flach преди 3 години
Днес в 14 ч. Арбайджан прави опит за голяма атака в две посоки югоизточно от Арцах. Но арменските сили за отбрана на Арцах отново отблъснаха нападенията на азербайджанските войски, подпомогнати от сирийските джихадисти и турски инструктори.
206
5
 
8
 
! Отговори
231 преди 3 години
Не ме разбираш. Аз бе споря,*** Гърците са прави дори според мен трябваше да бъдат лишени от някои островчета,като онзи,които е 2 км от Турция и на 500 км от Атина. Алчни са и не са прави. Отбелязвам само факта,че Европа се намеси и Ердоган се дръпна,а той не се уплаши дори от санкциите на САЩ години по-рано,така че мисля че и в този конфликт ЕС може да го спре и има какво да му предложи,но едва ли ще го направи,Азерите важни за ЕС,а Армения е проруска.
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
228 Миро понеже не се сьбразяваха както като влизаха в шенген включиха ничиите води в границата и никой неги чу вьпреки имат най дьлгото крайбрежие и катовидяха какво се готвят още опьнаха вьжето по сьветван от някой приятелски запад.Всеки гледа статуквото пьрво после сьюза.
204
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И.Алиев президентВъпреки артилерийския огън от територията на Армения, ние не нанасяме никакъв удар върху територията на Армения. Арменската страна се опитва да включи ОДКС в тази конфронтация и да интернационализира конфликта. Ние изразяваме нашата позиция, като подобен подход е неприемлив.no koment
203
2
 
4
 
! Отговори
До 223 преди 3 години
Съгласен съм с теб,но е факт,че ако Европа не се бе намесила нещата щяха да са много по-различни и със сигурност Гърците щяха да загубят острови. Може да се каже,че Турците се оттеглиха с минимума,които бяха заложили. Но Европа ги озапти доста бързичко не можеш да го отречеш.
202
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турчин, пич, не може да ми даваш акъл. В турция на година се продават под милион смартфона и е събитие ако продадьете милион. А на 80 милиона население това е жалка картина - все едно да си сменяш телефона веднъж на 80 години... Та какво казваше? какъв акъл даваше? Защо пишеш тук? Тук е за Българи. *** се прави на велик в турско - там може и да ти повярват ... Ако не те обидят. Отзад...
201
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
221 flachА как така уж независим Н.Карабах е анексиран кьм Армения.Кеде изчезнаха азерите там.Тоя пьт света няма да ви плати за надменоста и фашизма.
200
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахахахха каква велика нация - спасяват света ;)))тези са по - зле и от македонците...
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миро гьрците готвеха шумен банкет без покана на сьседа.Целта им беше да се седне на маса и го постигнаха.Не че се уплашиха,ако следиш веднага след като се уговориха за маса ,две неща се случиха ООН ратифицира спорузумението им с Либия.И Гьрция обяви нафтех в спорните води пак,пробва турците и те обявиха сьщо и после тихомьлком спряха. Това е от НАТО вече.
198
7
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 3 години
За кои нас се борят? Ние сме Европа. До онзи ден лижеха *** на Путин,сега той ги изостави в труден момент и дай Еврипа. Русия има военна база с Авиация в Армения,между двете страни има подписан договор за защита на Армения,тази държава е ориентиран в съвсем друга посока геополитически,а се опитва да вкара нас в конфликта,преди това САЩ. Сори,като сте русофили и си играете с Путин той да ви пази от Ердо иначе ЕС много бързо може да се оправи,както защити Гърция и Ердо си прибра корабчетата 🙂
197
4
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
Жените и децата търсят убежище в Армения.Арменската диаспора започва да се организира.
196
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се натискат на Запада, нали Русия ги пазеше? Съчувствам на арменците, но те сами си докараха белята защото договорите с Русия не струват и хартията на която са написани. Да вземат пример от Израел, който е заобиколен от ислямо-комунистически джамахиpии обаче САЩ така ги е въоръжил до зъби, че ония не смеят да гъкнат.
195
8
 
0
 
! Отговори
flach преди 3 години
Азербайджан бомбардира катедралата на арменския извор Газанчелотс в Шуши (Арцах)
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На сайта на Herigan fadasion има статия на Люк Кофи.За интересуващите от темата ще е полезно повече от фалиралия Гардиян.
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
арменски тролЕрдоган изпрати на Алиев 5 милиарда долара и 15 бойни самолета и 2 военни кораба. Те ще унищожат Арменияинтересно корабите за какво са им
192
2
 
3
 
! Отговори
Българин(етнически) преди 3 години
До 216Кой си ти бе сучо ,че си позволяваш да говориш от името на целокупния български народ!
191
12
 
13
 
! Отговори
Майора преди 3 години
По Коледа из Карабах ще се пие качествено вино и арменски коняк гарнирани с невероятни сеински шашлици. А азерите ще са загубили повече аскер от предната война. Ще видиш. Щи напомня ;)))

Спонсорирани публикации