Пандемията не се отрази на милиардерите, богатството им скочи с $10 трилиона

Има ли риск те да бъдат отхвърлени от обществото? Да!
8 окт 2020 16:36, Нели Христова
36
Пандемията не се отрази на милиардерите, богатството им скочи с $10 трилиона
Снимка: БГНЕС

Пандемията се отразява "невероятно добре" на милиардерите по света. Само за няколко месеца в разгара на COVID-кризата, те са добавили рекордните 10,2 трлн. долара.

Доклад на швейцарската банка UBS установява, че милиардерите са увеличили богатството си с повече от една четвърт (27,5%) в разгара на кризата от април до юли, точно когато милиони хора по света са загубили работата си или са се опитвали да се справят, разчитайки на държавна помощ. Богаташите са се възползвали най-вече от залаганията за възстановяване на световните фондови пазари, когато са били на най-високото си ниво по време на глобалното затваряне на държавите през март и април. UBS заяви, че богатството на милиардерите е достигнало "нов връх, надминавайки предишния от $8,9 трлн, достигнат в края на 2017 г.".

Броят на милиардерите също е нараснал на 2189, спрямо 2158 през 2017 г.

Йозеф Стадлър, ръководителят на глобалния отдел на UBS, който се занимава директно с най-богатите хора в света, заяви: "Милиардерите се справиха изключително добре по време на COVID-кризата кризата и не само се задържаха на повърхостта по време на бурята, но и спечелиха още пари при възстановяване на фондовите пазари."

Стадлър твърди, че супербогатите са успели да се възползват от кризата, тъй като са имали "смелостта" да купуват повече акции на други компании, когато пазарите на акциите по света се сриваха. А акциите в някои технологични компании - които често са собственост на милиардери - нараснаха много рязко.

Според Стадлър милиардерите обикновено имат "значителен апетит към риска" и са достатъчно уверени, за да заложат значителна част от състоянието си.

Люк Хилиард, изпълнителен директор на Центъра за високи заплати, мозъчен тръст, който се фокусира върху прекомерното заплащане, каза, че "екстремната концентрация на богатство не е само грозно явление от морална гледна точка, но е и икономически и социално разрушително".

"Богатството на милиардерите се равнява на състояние, което е почти невъзможно да се похарчи в продължение на много години в абсолютен лукс", казва Хилярд пред The Guardian. "Всеки, който трупа богатства в този мащаб, може лесно да си позволи да увеличи заплащането на служителите, които генерират тяхното богатство, или да допринесе много повече чрез данъци в подкрепа на жизненоважни обществени услуги, като същевременно остане много добре възнаграден за постигнатите успехи."

"Констатациите от доклада на UBS, показващи, че супербогатите стават още по-богати, са знак, че капитализмът не работи както трябва", твърди Хилиард, а според Стадлър фактът, че богатството на милиардерите се е увеличило толкова много в момент, в който стотици милиони хора по света се борят да оцелеят, може да доведе до обществен и политически гняв.

"Има ли риск те да бъдат отхвърлени от обществото? Да. "Наясно ли са? Да", заяви той.

Преди години Стадлър предупреди, че прозиращото неравенството между богатите и бедните може да доведе до "ответна реакция".

Настоящите свръхбогати хора в света притежават най-голямата концентрация на богатство от позлатената ера на САЩ в началото на 20-ти век, когато семейства като Карнеги, Рокфелер и Вандербилтс контролират огромни състояния.

Докладът на UBS не класира състоянието на богаташите, но най-богатият човек на планетата е Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon. Той е увеличил състоянието си с 74 млрд. долара само за тази година. Това се дължи на скока в цената на акциите на Amazon, тъй като повече хора се обърнаха към услугите на  компанията.

Една от малкото жени, чието богатство също се е увеличило по време на пандемията е Кайли Дженър, която има собствена компания за козметика.

Илон Мъск, основателят на компанията за електрически автомобили Tesla, е спечелил най-много пари през тази година, като състоянието му се е увеличило със 76 млрд. долара и е стигнало 103 млрд. долара.

UBS заяви, че много милиардери са дарили щедра част от богатството си, за да помогнат в борбата срещу COVID-19 и финансовото въздействие на спирането на икономиките върху семействата.

209 милиардери са дарилили 7,2 млрд. долара от март до юни 2020 г.

Изследването показва, че британските милиардери са дарили много по-малко от тези в други страни. В САЩ 98 милиардери са дарили общо 4,5 млрд. долара, в Китай 12 милиардери са дали 679 млн. долара, а в Австралия само двама милиардера са дарили 324 млн. долара. Но във Великобритания девет милиардери са дарили само 298 милиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинЕй вие руснаците що думи и казвания сложихте в устата на баба Ванга и Петър Дънов посмъртно.Спрете се бе. Грехота е.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хубаво да инвестираш ама в България нещата не се случват просто така я ходете да инвестирате някъде къде ще го направите в хотелският бизнес на някоя мутра?В ресторантьорсткият бранш с ортаци разни субекти които приличат на мексикански гангстери? В производството? В кое производство на какво точно?Там всичко е затворен кръг - разни фирми си наемат цехове и роби да им работят по 12 часа на ден.В САЩ нещата са много по-различни а 70% от новобогаташите са от там.Останалите са от Китай и Индия.
25
7
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Преди около век Учителят Беинса Дуно (Петър Дънов) е предупредил: ''ще настъпи голяма омраза между двете класи (между богати и бедни, властимащи и властнямащи), която ще доведе до кръвопролитни граждански войни в много страни по света''! За останалите му пророчества няма да пиша (а те са много, имам цял том от 300 страници с тях), за да е ''по-интересно'' и да не ви побелеят косите като ги прочетете! Само ще спомена, че сега тече затишието преди голямата буря, а тя наистина ще бъде страшна!
24
6
 
3
 
! Отговори
Калкулатор преди 3 години
Простата сметка показва, че тези 10 трилиона са по 1420 долара на човек. Ето толкова сме платили :)
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пределно ясни новини. Пандемията засегна обслужващия сектор (ниската класа) най-тежко. Минимално е засегната средната класа. Относно богатите- още м. януари вложихме аз и роднини, и приятели много в акции на Амазон и Нетфликс. Ръстът им е над 40% за последната година. На 32% ръст продадох 75% от вложеното. Който знае как да се адаптира към кризата, печели. Перфектен пример- доставките за храна от супермаркетите за вкъщи увеличиха приходите си с дръжте се ... 1300%.
22
5
 
8
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Когато видите евреи на полето,на строеж, в мината, или каквато и да е тежка и неблагодарна работа да вършат,тогава ще свършат всички беди и проблеми на всички хора по Света....
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И милиардите на Бойко се увеличиха и продължават да се увеличават. Бащицата се чуди къде да ги слага вече. Заринал се е с пари и злато.Няма да се учудя ако притежава и биткойни но се съмнявам той е много *** в знанията си по отношение на криптовалутите.Човека си пада по кеша.
20
5
 
7
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Как така Джеф Безос и по какъв начин"основа" Амазон? И Джеф Безос и Илон Мъск са евреи и това обяснява всичко!?...Карнеги,Рокфелер,Вандербилд и всички останали свръх богаташи са от същото котило и са (интересно) също евреи....Заключението е повече от ясно? - Безсрамни и безсъвестни крадци и безмилостни експлоататори!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и моето.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая, ако не са операциите, нямаше и 1 долар да изкара , толкова невзрачна и зъблеста беше
17
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Малко конспирология..хм!..Малко "конспирология",много ИСТИНА..
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е га ти, ,новината""! Е нали те, ама ония дет са по милиардери от новинарските я скалъпиха тази лъжа. Прибраха и концентрираха парите и сега следва глобална война за редуциране на робите. Основно пак бялата раса ще го отнесе.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очарователната брюнетка, как точно се свързва семантически и онтологически със статията.Отличниците,сине, отличниците ......
14
1
 
25
 
! Отговори
Малко конспирология преди 3 години
През 2009 г., две години преди да бъде убит демократично и цивилизовано, Муамар Кадафи каза пред Общото събрание на ООН: "Самите те ще създават вируси и ще ви продават средствата за борба с тях. Ще протакат и ще се преструват, че търсят решения, макар че отдавна ги знаят и ги имат."Брей, защо това някак ми напомня за сегашния цирк? Явно ме тресе параноята, не може да има друго обяснение.
13
1
 
24
 
! Отговори
циник преди 3 години
Е то това е идеята на пландемията, да разтвори ножицата между имащи и нямащи до откат. Обаче откатът като се случи, ще е интересно...
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията е съчинена с точно тази цел - не да страдат милиардерите, а обикновената средна и дребна класа, да се ошушка до дупка, а измислилите пандемията - да ги дооберат.
11
3
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Каква пандемия ве у.ро.ди? Искате бедните да скочим и да ви смачкаме? Може да стане.
10
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"..На края Сатана извел Исус на една висока планина и му казал:-Виж всички богатства на света!..Те ще бъдат твои,ако ми се поклониш."Исус отвърнал:-"МАХНИ СЕ ОТ МЕН,Сатана!"..И така,Сатан го оставил......Е,Исус го разпнаха за това ,че не пожела да се поклони на Сатан..ПРЕВИВАЩИТЕ ГРЪБ обаче пред Злото БОГАТЕЯТ,защото Той-Сатан,е щедър към еднодневките,които му се кланят доземи...и така, и двете страни са доволни:-И Сатан,че си играйка с недостойните,и слугите му,че "богатеят"
9
1
 
12
 
! Отговори
Премъдър е Радев преди 3 години
Кое е мацето? Че не ми се чете блудкава журналистика.
8
1
 
4
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Ватамата .!.

Спонсорирани публикации