Северна Корея готви мащабен парад утре - ще покаже ли мускули пред САЩ?

Близо 32 000 ще маршируват пред Ким Чен Ун
9 окт 2020 20:45, Нели Христова
50
Северна Корея готви мащабен парад утре - ще покаже ли мускули пред САЩ?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея вече прави последните щрихи в навечерието на най-големия военен парад в историята си. Хиляди войници се упражняват в продължение на месеци, за да гарантират, че всяка стъпка е маркирана с прецизна точност и всеки пламенен вик на обожание ще бъде чут от Върховния лидер Ким Чен Ун.

Тези събития често са показни официални прояви на военна мощ, която има за цел да утвърди обожанието на предания народ. Грешки не се толерират. Но понякога парадите са и провокация - шанс да се покажат нови ракети и оръжия, които страната е създала, въпреки че е под строги икономически санкции.

Северна Корея спря да включва балистични ракети в парадите си, откакто Доналд Тръмп и Ким Чен Ун проведоха първата си среща на върха през 2018 г. Но разговорите между двете страни се разпаднаха в Ханой миналия февруари без сделка и КНДР все пак продължи да тества редица нови балистични ракети с малък обсег.

Мащабното събитие, което ще се проведе на 10 октомври, за да се отбележи 75-годишнината от създаването на Работническата партия, идва само седмици преди президентските избори в САЩ. Но ще го използва ли Северна Корея за да докаже, че все още има оръжия, способни да ударят САЩ?

Какво можем да очакваме по време на парада?

Според 38 North, уебсайт, който наблюдава Северна Корея, неотдавнашните сателитни снимки показват, че парадът ще включва хиляди войници, наблюдавани от лидера им Ким Чен Ун. Те ще бъдат последвани от танкове и бронирани машини, но интересът ще бъде съсредоточен върху кулминацията на спектакъла, когато Ким може да изпрати силно послание към Вашингтон, като разкрие нови ракети с голям обсег, способни да ударят континенталната част на САЩ.

"Със сигурност парадът ще е мащабен", твърди Лий Санг Йонг, главен редактор на Daily NK, пред BBC. Още през март Пхенян е заповядал да бъдат мобилизирани 32 000 войници, а площадката им за упражнения била прекалено малка, затова трябвало да се разшири.

"Летището в Пхенян Мирим вече има две нови писти и 10 нови сгради. Затова мисля, че е вероятно тази година да видим на парада междуконтинентални балистични ракети или изстреляни от подводница балистични ракети. Също така, 600 студенти и изследователи от университета Ким Ир Сен също ще вземат участие. Това не е незначителен брой. В този университет те отглеждат нови таланти за развитието на ракетостроенето. Като ги включва в парада Север Корея може да се опитва да внесе гордост и уважение към таланта, който стои зад развитието на ракетите й", обяснява Лий Санг Йонг.

Но според Джеонмин Ким, анализатор на NK News, Северна Корея не винаги използва тези събития, за да докаже позицията си пред външния свят.  "Трябва да помним, че - особено при наследствена диктатура - непрекъснато трябва да се доказва легитимност, за да се управлява волята на местния народ. Така че 10 октомври също ще има за цел да направи точно това: опитвайки се да покаже на хората си, с ослепителни паради с приповдигнати пропагандни лозунги, че те "се справят добре", въпреки всичко, което се случва тази година", обяснява той.

"Разбира се, прецеденти посочват възможността Ким Чен Ун или други служители на високо ниво да изнесат реч, която може да включва някакво послание, насочено към външния свят, като например как те вече не чакат за облекчаване на санкциите и са съсредоточени върху това да "разчитат на себе си", допълва Ким.

Добре ли са наистина севернокорейците?

Докато едни следят какви ще са новите ракети, други са обезпокоени за здравето на 25-те милиона севернокорейци. Годината бе тежка за целия свят, но за Северна Корея тя има потенциал да бъде опустошителна.

"Чувам, че тази година има нарастване на броя на сираците и бездомните деца на улицата на север. Въпреки че ние дори не можем да си го представим тук, в Южна Корея - в Северна Корея има хора, които умират и гладуват", казва Лий Санг Йонг.

През януари държавата затвори границите си за външния свят, за да предотврати разпространението на COVID-19 от съседен Китай. Според съобщенията властите са издали заповеди за стрелба по границата и са създали буферна зона, за да спрат всеки, който влиза в страната.

Според дипломатически източници по-рано тази година запасите от защитни предпазни средства и други основни медицински консумативи, включително ваксини, са се натрупали на границата с Китай, без да могат да преминат от другата страна. А Северна Корея продължава да твърди, че не е имала случаи на COVID-19, въпреки че строгите ограничения остават.

Сега хората от Северна Корея са откъснати от външния свят повече от всякога. Дори движението между провинциите е ограничено.

"По суша, море и въздух. Това е пълно отделяне както на хората, така и на материалите. Освен военнослужещи или високопоставени офицери, никой друг не се движи из КНДР. Карантинните мерки срещу коронавируса са толкова строги", казва Лий. Той твърди, че севернокорейската икономика е напълно спряла. А контрабандистите и дребните търговци на границата се съмняват, че режимът би рискувал съдбата на икономиката, ако в страната наистина няма COVID-19.

Търговията с главния съюзник Китай се е свила със 70%. Страната се бори и с тежки бури, които унищожиха много селища. За да се справят с щетите, севернокорейците вече трябва да работят допълнителни часове. Колкото повече работниците страдат, толкова по-лоялни ще изглеждат те на властта. А от другата страна на границата, на Юг, фермерите вече неуморно прибират реколтата от ориз. Трудно е да се каже дали и в Северна Корея се случва същото и колко големи щети има върху нейната реколта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации