Ужасен ден – за първи път от 46 г. отвориха плажа на Вароша за туристи

Кипърските гърци го определиха като нарушение на международното право
Обновена: 9 окт 2020 12:15 | 9 окт 2020 11:13, Нели Христова
72

Снимка: БГНЕС

За първи път от 46 години оградите, които възпираха хората да се разходят по плажа на кипърската перла Вароша, бяха премахнати. Това бе спорен предизборен ход от страна на международно непризнатия премиер на Турски Кипър, който ще участва в избори в неделя. Ердоган подкрепи освобождаването на Вароша, но властите в Кипър далеч не бяха впечатлени от този предизборен ход.

Още по темата

И така - за първи път от 46 години, стотици туристи преминаха през портата, контролирана от турско-кипърската полиция, и се разходиха по прясно асфалтирания път, който води до плаж, който някога е бил бижуто на първокласния туристически курорт във Фамагуста. Полицейска лента обаче възпираше хората да навлязат навътре в града, където хотели, бизнес сгради и къщи тънат в разруха.

През 1974 година жителите на Вароша, кипърските гърци, са принудени да напуснат курорта, когато турската армия навлиза в него. Военните поставят перлата на Фамагуста под турски контрол, издигат ограда около нея и я скриват от света, оставяйки я под набезите на времето.

За някои хора възможността да отидат на плаж във Вароша бе "историческа". Сред тях е и жена, която е облечена изцяло в турския и турско-кипърския флаг. Но за други, като кипърската гъркиня, родом от Вароша, Кириакос Хараламбидес, която гледа случващото се телевизията от дома си в Никозия, това е момент на огорчение и скръб.

"Въпреки че очаквах това, потръпнах, докато гледах тези познати места", казва Хараламбидес, драматург, пред Асошиейтед прес, цитирана от The Guardian. "Това е скръб, която не може да бъде утешена ... Вароша е загубена."

"Това е ужасен ден", каза историкът и археолог Анна Марангу. Тя е само на 22 години, когато е принудена да избяга.

В четвъртък бивши жители на Вароша организираха демонстрация на гранично-пропускателен пункт по буферната зона, контролирана от ООН, за да изразят своето недоволство на отварянето на града. ГКПП-то, едно от деветте, от които кипърските гърци и кипърските турци могат да преминат от двете страни, беше затворено от страна на кипърските турци като част от мерките за противодействие на разпространението на COVID-19.

"Как може някой да не се разстрои от видяното днес?", заяви кметът на кипърските гърци на Фамагуста Симос Йоану Прес. "Вароша трябваше да бъде предадена на законните си собственици ... това е психологически натиск."

Никос Анастасиадес, международно признатият президент на Кипър, нарече този ход "незаконен". Той заяви, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН.  Дори Русия, която е съюзник на Турция, обяви, че отварянето на плажа е неприемливо. Както генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, така и шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел изразиха загриженост от действието, което според тях може да засили напрежението и да подкопае нови опити за рестартиране на преговорите.

Анастасиадес също заяви, че това е "грубо нарушение на международното право" и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които считат за "недопустимо" която и да е част от Вароша - Марас на турски език - да бъде уреждана от някой друг, освен от законните му жители.

Турците и кипърски турци настояват, че този ход е в полза на всички и че правата на собствениците не са засегнати, тъй като засега се отваря само плажът. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че се извършва опис на имоти, за да се определи какво ще се случи с останалата част на Вароша.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Да окопираш и разрушиш из основи Афганистан,Ирак,Сирия,Либия,Сомалия,да прокудиш над 36.000.000 души от родните им места,да стреляш на месо при най-малкото подозрение,да унищожиш държавността на най-развитите мюслюмански страни не е грях.Да стреляш и бомбардираш мирно население в Азербейджан не е престъпление.Да ходиш на сафари за хора в Сараево и да стреляш сруще деца и жени не е престъпление.Да избиеш до коляно цели родове в Сребреница не е престъпление.Престъпление е отварянето пустеещ плаж..
59
4
 
11
 
! Отговори
читател преди 3 години
Турция винаги е носила само и единствено беди на всички Балкански и Средиземноморски страни. Терор и геноцид навсякъде. Един ден обаче тя ще се разпадне - 25 милиона кюрди работят за това.
58
12
 
4
 
! Отговори
мхм преди 3 години
вай вай вай като четеш по форума колко са отворени българите и почваш да се чудиш армия ли имат като хората икономика ли имат като хората и държавници ли имат като ердоган дето отива на политически форум и насолява евреите поставя ги на мястото им също си търси от всички възможни съседи ползите и САЩ и и Русия и всички се съобразяват с него и Турция а наш Бойче всички си го привикват да го сложат пред свършен факт.а българските форумджии наричат Ердоган тъпо парче хехе баси умните пичове хаха
57
6
 
26
 
! Отговори
May be преди 3 години
Едва ли има по-ужасна и мразена държава от Турция. Хората живеят в мир, спокойствие, а тия само се месят наляво надясно. То не бяха Кипър, Сирия, Либия, Армения, Средиземно море и още мн не споменати места, които са в сянка, но ще избухнат в даден момент. Ще дойде деня, в който великите сили ще разпокъсат тази измислена държава създадена от араби и потурчени балканци.
56
3
 
5
 
! Отговори
Влад преди 3 години
Сега го гледах тоя курорт в гугъла - все едно Слънчев бряг, но без грам зеленина.
55
7
 
21
 
! Отговори
Испанеца преди 3 години
Голям страх имат от тая Турция бе
54
3
 
6
 
! Отговори
яри литманен преди 3 години
А руснаците пък що, кво му има на Хелзинки?
53
1
 
18
 
! Отговори
flach преди 3 години
Няма нищо по-важно от мира
52
16
 
15
 
! Отговори
Орт преди 3 години
Не разбрах кое е ужасното.
51
2
 
6
 
! Отговори
flach преди 3 години
Руските сили успяха да изчислят местоположението и започнаха няколко мощни удара срещу тях. Източникът съобщава, че информацията за местонахождението е получена от разузнавателните служби, данните са "изтекли" от протурски терористи в Сирия.
50
9
 
30
 
! Отговори
Гого преди 3 години
До ТурчинаТурска земя ама друг път.
49
2
 
9
 
! Отговори
flach преди 3 години
Руските военновъздушни сили бомбардират сирийски наемнически лагер
48
54
 
22
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Вас кво ви интересува българите ве това е ТУрска земя. Айде марш у балкана пропаднала държава.
47
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ужасен,напротив прекрасен ден за хората...
46
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България общо взето бг гражданина допринася на света с мафия ,крадене контрабанда с много хубави неща за него
45
9
 
7
 
! Отговори
34 преди 3 години
То е ясно,че си "сюмдук" дали тея държави общо взето света знае нещо за България и въобще знаят ли я че има такава страна да съществува според мен не
44
1
 
9
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
Оправете си писането.Не е никак грамотно написано,много грешки.
43
5
 
3
 
! Отговори
Мойто име е... преди 3 години
Явно ти нищо не си разбрал тогава защо ме апострофираш голям жест ти правя по принцип не се обръщам внимание на простовати хорамного под нивото ми! Считай го за комплимент!
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 46само болни мозъци като тебе си мислят че ще има война между гърци и турци
41
15
 
27
 
! Отговори
ДНД преди 3 години
Плажът не е нищо особено . Такива у нас много. Хотелите са били хубави ,ама някога. Проблемът е че това не е турска територия.

Спонсорирани публикации