Ердоган не познава задръжки, иска да признаят Турция за регионална сила

Три фактора окуражиха Турция да се включи в конфликта в Кавказ
12 окт 2020 18:00, Елка Василева
352
Ердоган не познава задръжки, иска да признаят Турция за регионална сила
Снимка: архив, БГНЕС

Ердоган води битки на много фронтове. Той не познава никакви задръжки. Действията му обаче са предвидими. По политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул, пише Дойче веле.

Отминаха времената, когато "меката сила" Турция искаше да бъде разглеждана като модел за ислямския свят. Днес Турция действа с твърда ръка и желае да бъде призната за регионална сила.

Тя изпрати свои войници, наемници и оръжия в Сирия и в Ирак, както и в Либия и в Азербайджан. А нейните военноморски сили, които едно време бяха напълно пренебрегнат род войски, днес са най-големите в Източното Средиземноморие и демонстрират там своята мощ.

Турция смята за успех всичко, което тревожи НАТО и ЕС. В Сирия турската армия спря сирийско-руското настъпление към провинция Идлиб, предотвратявайки по този начин нова бежанска вълна.

Още по темата

В Либия пък тя обърна хода на войната и принуди антитурската коалиция там да премине в отстъпление. Това се превърна в предпоставка Турция - посредством агресивна политика в цялото Източно Средиземноморие - да оспори съществуващите международни договорености за континенталния шелф и изключителните икономически зони в района, както и да настоява за правото си да участва в експлоатирането на природните богатства.

Сега с военната си и политическа подкрепа за Азербайджан Турция открива трети фронт срещу Русия - след Сирия и Либия. В конфликта за Нагорни Карабах руснаците са на страната на Армения. Дългогодишното мъжко приятелство между президентите Ердоган и Путин днес е охладняло. Днес турският президент обвинява Русия, че не отчита турските интереси.

Турската армия и стилът на Ердоган

Три са факторите, окуражили Турция да се включи в конфликта в Кавказ. Първо: през последните години турската армия успя да натрупа доста опит със своите бойни дрони и наемници в Сирия. Освен това Турция се въоръжава сериозно въпреки икономическите си проблеми в момента - ¼ от бюджета на страната пряко или непряко е за военните. А разработената от армията концепция "Синя родина" се превърна в основата за агресивното поведение на Турция в Средиземно море. Вярно е, че след неуспешния опит за преврат през 2016 година армията вече не е силен политически фактор, но пък тя е по-силна от всякога, а нейните военни успехи ѝ помогнаха да си възвърне донякъде загубеното доверие сред хората.

Вторият фактор е празнината, на която се натъква Турция в Източното Средиземноморие, страните от Леванта и Кавказ, възникнала поради липсата на интерес от страна на САЩ. ЕС не може да запълни този вакуум, защото не е единен и за разлика от Турция не е готов да заложи на военна конфронтация.

Трето: Ердоган не познава никакви задръжки. В политическата си кариера той често е търсил открития конфликт за постигане на набелязаните цели. В политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул. Ердоган поема рискове, които смята, че може да пресметне. И често има успех. Издигането си той дължи на политическия си инстинкт да вижда шансовете и да се възползва от тях. Макар и да подкрепя диктатора Алиев, в конфликта в Кавказ Ердоган се представя за водач на мюсюлманите и тюркските народи.

Ердоган управлява автократично, но е предвидим. Когато е подложен на натиск, той реагира с още по-голям натиск, за да се покаже като силен лидер, който не проявява слабост. На политическите и материални стимули той отговаря положително, ако се очертава да има облаги от това. Или пък с пълно игнориране - ако няма такива.

С агресивната си политика в Източното Средиземноморие Ердоган постигна целта си: извоюва си поле на действие за преговори за изключителните икономически зони в района. Турция не приема максималистките и от гледна тока на международното морско право спорни гръцки претенции по този въпрос. Защото сега малки островчета отнемат на Турция - страната с най-дългата средиземноморска крайбрежна ивица - достъпа до природните богатства в района.

Постигането на разбирателство между Анкара и Атина по този въпрос междувременно вече изглежда възможно - благодарение на посредническите усилия на германското правителство и на НАТО. С това обаче конфликтът далеч не е приключил. Защото Турция не признава Кипър, предявява претенции към изключителната икономическа зона на страната-членка на ЕС и не е готова да преговаря с нея.

Как Ердоган иска да спечели уморените избиратели

Реториката на Ердоган и турските военни успехи се възприемат много добре в Турция. Те укрепват позициите на турския президент, който във вътрешнополитически план е в положение на самоотбрана. И ако сега се проведат избори, неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и коалиционните ѝ партньори от Партията на националното действие MHP ще загубят абсолютното си мнозинство. Ердоган се бори срещу умората на турските избиратели от управлението на един човек, който направлява съдбините на Турция от почти две десетилетия. Две трети от младите турци възнамеряват да напуснат страната. Те са по-малко религиозни от старите кохорти и надигат глас срещу ограничаването на техните свободи. И сред консервативния електорат на ПСР се забелязват пукнатини. Сегашната военна реторика и настроения обаче са спойка, която може да ги запълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция ще бъде разделена между комшийте и за да няма проблеми за напред както беше сторени с Велика България.
222
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С една дума за Ердоган----> Л.И.Д.Е.Р
221
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая и той ще увисне с краката нагоре на някой стълб.
220
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ААСтига бе,излагате се,с какво ви пречат 160 000 хиляди арменци,при това са си в автономната тяхна земя,тази нищожна бройка арменци ли ви пречат или просто искате да ги избиете и да повторите геноцида над арменците отново?Просто навремето пед-ераса Хрусчов като е създал републиките е дал арменската земя с преобладаващо арменско население на азърбайджанците и от там сега идват проблемите,но тогава не е имало конфликти между народите и селянина Хрусчов не е имал навика да мисли в бъдеще врем
219
16
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
До СпокоенГаню не ги мисли турците !!! Турците не гладуват и имат икономика ,която изнася стоки за милиарди долари !!! Има доста български пенсионери и семейства,които едвам свързват двата края !Турция е велика страна,която се управлява от патриот и за разлика от мутреландия е независима !!! Независимата политика на Турция е причината за ударите на ционистите по лирата !!!
218
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли? Сериозно?Откъдя на къдя?Аз пък искам България да бъде призната за регионална сила,защото сме в центъра на Балканите,имаме и 4 американски бази!
217
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Няма нужда да я признават като всички знаят,че е регионална сила !!!
216
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям политик на голяма държава.създали са голяма армия за която ние не може и да мечтаем.
215
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре да бъде приета за регионална заплаха
214
15
 
16
 
! Отговори
Спокоен преди 3 години
То всичко това е добре ама турската лира е вече 20 стотинки.Предстои падеж по заем, а валута в резерва няма. Все по често турци гладуват защото нямат пари за лук. Не за агнешко, за лук става дума.
213
14
 
13
 
! Отговори
Ийон Тихи преди 3 години
Исляма е войнствена религия, нетолерантна. Ердоган не е вярващ човек, защото ако беше нямаше да сее война. Турция рано или късно ще превземе части от *** - няма да има нито ЕС нито НАТО да ни предпази. Обаче тия ***, живеещи в БГ сега, които искат това да стане и се радват, и те ще усетят турския ботуш, защото те не са турци за Ердоган и никога няма да бъдат.
212
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде войници са се набирали насила. Едно време имаше филм - "Фанфан ла тюлип", там го гонеха да го вкарат в армията. По Тошово време за отказ от военна служба се полагаше затвор. В Просията са служили по 20-25години (ако оживее). Едно момче от семейството по избор се взима за войник на империята. В "Кому на Руси жить хорошо" го има описано как идва комисията и по-младия брат се жертва, защото по-големият таман се е оженил и чака дете.
211
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са по-малко религиозни от старите кохорти и надигат глас ------Какво тук значи думата "кохорти" ?
210
9
 
13
 
! Отговори
язък преди 3 години
Много голям го вадиш, дърт, вмирисан ***, ама да не стане тъй пак да ходиш наведен при Вова като ти затвори туризма. Щото скочи ли отвътре бизнеса- това ти е края и ти много добре го знаеш.
209
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Это древняя советская привычка: когда кто-то выходит из под контроля - лить на него грязь и вливать это в уши безмозглой части населения.
208
10
 
12
 
! Отговори
делиормана преди 3 години
Лудогорието е сърцето на майка Турция и савмо ние сме приятели с Ердоган
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 Алах -единствено число с много имена.2 Господ Бог Светия Дух-множествено число1 Елоим- единствено число с много имена.Айде сега. Адам е сьздаден от Господ както Исус нали.Наследниците на Адам Богове ли са.Исус Бог нали а защо чака Господ за знамение нали са едно и дyха даже.70 века по стария завет гадае човечеството .
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
258Боговете са различни и те създават нас хоратаОБРАТНОТОХората са различни а Господ Бог Алах Елоим си е едно.Ако имаше сьздатели различни то тялото на хората щяха да бьдат като кьщите от факултета.От китни по китни. Есествено всяка се бори че са единствении стински.Игнорирайки пророчествата.
205
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
256;Крьвения даньк е вид воена служба като eничар.Сегашни времена сьщо го има,Вагнер.Или мисиите на ООН или на НАТО.Европа как било набирането на войска ,идва херцога при селяните си и от утре на война а жените на полето.Освен яденето няма нищо а на еничарите са плащали особено предида разпуснат са дьржали власта. А след 44та не бяхме ли еничари на безбожници а тия поне са има ли.
204
3
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Боговете са различни и те създават нас хората

Спонсорирани публикации