Ердоган не познава задръжки, иска да признаят Турция за регионална сила

Три фактора окуражиха Турция да се включи в конфликта в Кавказ
12 окт 2020 18:00, Елка Василева
352
Ердоган не познава задръжки, иска да признаят Турция за регионална сила
Снимка: архив, БГНЕС

Ердоган води битки на много фронтове. Той не познава никакви задръжки. Действията му обаче са предвидими. По политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул, пише Дойче веле.

Отминаха времената, когато "меката сила" Турция искаше да бъде разглеждана като модел за ислямския свят. Днес Турция действа с твърда ръка и желае да бъде призната за регионална сила.

Тя изпрати свои войници, наемници и оръжия в Сирия и в Ирак, както и в Либия и в Азербайджан. А нейните военноморски сили, които едно време бяха напълно пренебрегнат род войски, днес са най-големите в Източното Средиземноморие и демонстрират там своята мощ.

Турция смята за успех всичко, което тревожи НАТО и ЕС. В Сирия турската армия спря сирийско-руското настъпление към провинция Идлиб, предотвратявайки по този начин нова бежанска вълна.

Още по темата

В Либия пък тя обърна хода на войната и принуди антитурската коалиция там да премине в отстъпление. Това се превърна в предпоставка Турция - посредством агресивна политика в цялото Източно Средиземноморие - да оспори съществуващите международни договорености за континенталния шелф и изключителните икономически зони в района, както и да настоява за правото си да участва в експлоатирането на природните богатства.

Сега с военната си и политическа подкрепа за Азербайджан Турция открива трети фронт срещу Русия - след Сирия и Либия. В конфликта за Нагорни Карабах руснаците са на страната на Армения. Дългогодишното мъжко приятелство между президентите Ердоган и Путин днес е охладняло. Днес турският президент обвинява Русия, че не отчита турските интереси.

Турската армия и стилът на Ердоган

Три са факторите, окуражили Турция да се включи в конфликта в Кавказ. Първо: през последните години турската армия успя да натрупа доста опит със своите бойни дрони и наемници в Сирия. Освен това Турция се въоръжава сериозно въпреки икономическите си проблеми в момента - ¼ от бюджета на страната пряко или непряко е за военните. А разработената от армията концепция "Синя родина" се превърна в основата за агресивното поведение на Турция в Средиземно море. Вярно е, че след неуспешния опит за преврат през 2016 година армията вече не е силен политически фактор, но пък тя е по-силна от всякога, а нейните военни успехи ѝ помогнаха да си възвърне донякъде загубеното доверие сред хората.

Вторият фактор е празнината, на която се натъква Турция в Източното Средиземноморие, страните от Леванта и Кавказ, възникнала поради липсата на интерес от страна на САЩ. ЕС не може да запълни този вакуум, защото не е единен и за разлика от Турция не е готов да заложи на военна конфронтация.

Трето: Ердоган не познава никакви задръжки. В политическата си кариера той често е търсил открития конфликт за постигане на набелязаните цели. В политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул. Ердоган поема рискове, които смята, че може да пресметне. И често има успех. Издигането си той дължи на политическия си инстинкт да вижда шансовете и да се възползва от тях. Макар и да подкрепя диктатора Алиев, в конфликта в Кавказ Ердоган се представя за водач на мюсюлманите и тюркските народи.

Ердоган управлява автократично, но е предвидим. Когато е подложен на натиск, той реагира с още по-голям натиск, за да се покаже като силен лидер, който не проявява слабост. На политическите и материални стимули той отговаря положително, ако се очертава да има облаги от това. Или пък с пълно игнориране - ако няма такива.

С агресивната си политика в Източното Средиземноморие Ердоган постигна целта си: извоюва си поле на действие за преговори за изключителните икономически зони в района. Турция не приема максималистките и от гледна тока на международното морско право спорни гръцки претенции по този въпрос. Защото сега малки островчета отнемат на Турция - страната с най-дългата средиземноморска крайбрежна ивица - достъпа до природните богатства в района.

Постигането на разбирателство между Анкара и Атина по този въпрос междувременно вече изглежда възможно - благодарение на посредническите усилия на германското правителство и на НАТО. С това обаче конфликтът далеч не е приключил. Защото Турция не признава Кипър, предявява претенции към изключителната икономическа зона на страната-членка на ЕС и не е готова да преговаря с нея.

Как Ердоган иска да спечели уморените избиратели

Реториката на Ердоган и турските военни успехи се възприемат много добре в Турция. Те укрепват позициите на турския президент, който във вътрешнополитически план е в положение на самоотбрана. И ако сега се проведат избори, неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и коалиционните ѝ партньори от Партията на националното действие MHP ще загубят абсолютното си мнозинство. Ердоган се бори срещу умората на турските избиратели от управлението на един човек, който направлява съдбините на Турция от почти две десетилетия. Две трети от младите турци възнамеряват да напуснат страната. Те са по-малко религиозни от старите кохорти и надигат глас срещу ограничаването на техните свободи. И сред консервативния електорат на ПСР се забелязват пукнатини. Сегашната военна реторика и настроения обаче са спойка, която може да ги запълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
4
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Аллах не е Господ нито Зевс или Ра или Юпитер - различни хора с различни Богове не са едни и същи и никога няма да бъдат
202
6
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 255Турците са си имали своите касти и раята е била най-низшата каста, но ние българите не сме били подвластни на тези категоризирания : ние сме били рая всички, без изключение, по единствената причина, че сме били християни! Показвали са ни че ние не сме хора за тях - това е била политика на Турция към нас като част от свещената им война към нас...Ние сме били много по-онеправдани от турската рая! Например, плащали сме кръвен данък...
201
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Диана тоя 243 не турчин.250 Ние винаги сме били рая за Турция защото сме християни а вие сте фанатици. Турците сьщо са били рая,това е феодален строй. Има Султан от майка украинка ,пьрви везир християнин от черна гора сьветници евреин и арменец и баклаваджия ахмет.Това империята.Букет.И затова процьвтяло чак до републиката на франция озганизирани от богати лихвари,било е унизително да нямат титли.
200
10
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Помашки мелезНе може да излезе от мен кадъна, бачо ле! Не понасям глу.пости и про.стотии под каквато и да е форма, особено с претенции за религия! Корана за мен е падение на човечеството. Според мен, ООН трябва да го забрани със закон за всичките престъпления към човека и към човечеството на тази фалшива религия, зад която се крият само мераци и домогвания на дявола...Колко човешки животи е съсипала тази религия?До къде доведе тази религия умните и способните араби днес:заклещени в миналото!
199
14
 
13
 
! Отговори
100%TURK преди 3 години
Имало едно време една страна , болна слаба и мизерна.После се появи един човек на име Р. Т. Ердоган....и я превърна в една могъща и силна държава.Евала.
198
17
 
7
 
! Отговори
100%TURK преди 3 години
Играча си е играч....където и да е....даже и в политиката.Голям си Ердогане. Яша!
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че почистиха плявата, а ако не е Ердоган друг щее като гледаш назад фарове винаги са имали с изключение 90те години и веднага фалираха и той тогава се вьзкачи.Всяко действие има противодействие. И в Бьлгария е така не го чувстваме защото и така ни работят.
196
7
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 241Май и ти живееш в миналото, уважаеми! Баба Тонка е направила каквото е могла за да живеят и турците сега по-добре тук - борбата не е била против турците, а против негодниците и фанатиците, които са тормозели и вашите деди! Ние винаги сме били рая за Турция защото сме християни а вие сте фанатици / прос.ти и слаби нег.одни.ци, обиждащи и унижаващи другите заради това, че не мислят като тях/ .Турците водиха 500 годишна свещена война с нас и я загубиха! Бъди щастлив!
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
245 кумунизма в действие.Вестник "Правда" сподели снимката от Gence като Khankendi, дори ни открадна тъгата.сьс снимка от ройтеразерски сайт 244 си допьлни списька с правда тоя знаеш
194
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава на султана жив и здрав де !
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаТи винаги си права ***, защо си мислиш че познаваш историята по добре от мен :)) Бай Ердо е един самозабравил се човечец, дори Хитлер не е искал да се меси в Балканите, защото това е началото на края :)))
192
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
243 ала бала чети историята бе ,,пиза'' хазарите и тюркмените ,бьлгарите-мюсюлмани и дьржавите там. Арменците са като макетата с историята.
191
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Диана 242Това не е мой постинг! Иначе...благодаря за комплиментите!...Сигурна съм, че зад тях седи моята приятелка- модераторка тук от БСП и иска да ме подкупи, но аз съм непоклатимо решена да разобличавам мръсотиите и интригите на БСП - ето и сега тук...що за човек ще седне да прави тези гадости - само един БСПар, нокой друг не е способен на това...Каквото и да прави, непрекъснато блести в шикарна простащи.на...Да си жива и здрава да ни радваш все така!
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пише вьншния отдел на Дойче веле ,ройтер и английски фалирал вестник са купени или с наети марки сайтове. Това са американските евреи които искат да наложат нов световен ред по тяхно виждане,а тези сайтове безплатно са задьлжени да преписват.УИКИ ТОКИ
189
5
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ТюркоЕврейска дружбаЕвреите съдят по себе си в случая-на тях им подариха държавата и сега застават зад азерите защото Нагорни Карабах е бил подарен от Сталин за да има добри отношения с мюсулманска Турция в този район.Но ние знаем какво изпитват арменците защото имаме Македония и Беломорска Тракия и не можем да приемем, че е правилно да се постъпва така с тях и земята на която са живяли дедите и прадедите им.Според мен, там трябва да има омиротворителен корпус на ООН-не на войната! Политика!
188
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Колкото и да съм проста винаги мога повече и от това уча се на простотия докато съм жива за мен небето е граница!П.С. и съм дебела и грозна!
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана 227Добре Тонка, щом казваш че е така значи е така :)))) Правилно, все пак мислиш един вид сте рая за нас, но не се оплаквай :) нали си "ИТ" :)))Само че не виждам турчин който е задължен да остане и да робува на някой ганьовец...кеф ти родината Турция и отиваш при неповторимия бай Ердо :))
186
3
 
6
 
! Отговори
горд пУмак преди 3 години
освен джамии.......нищо друго не сме дали на света.
185
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Мар Тина Атанасински е извънредно опасна престъпница
184
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Помашки мелезНикой не ви мрази, че сте помаци! Вие сте наша, българска кръв...Просто живеете изолирано, не се приобщавате към другите, не общувате много с тях...Има много хора, готови да обидят всекиго, а при вас е много лесно да ви подхванат защо сте помаци - не им обръщайте внимание! Ако не бяхте помаци щяха да измислят нещо друго...Вече живеем в други времена и трябва да оставим историята в миналото - още повече, че ги гледаме "гордите българи" как лижат з.адниците на този и онзи...

Спонсорирани публикации