Хранителен режим без въглехидрати - полезен ли е?

Вижте какви рискове крие за организма
12 окт 2020 22:02, Дарена Найденова
10
Хранителен режим без въглехидрати - полезен ли е?
Pixabay

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са популярни от години. Но напоследък се появи и манията по нулево въглехидратния режим, което притеснява диетолозите. В зависимост от това какво сте избрали да ядете, диетата без въглехидрати може да бъде дори по-ограничителна от кетодиетата.  

Въпреки че няма точно ограничение на грамовете на ден, този подход по същество изключва възможно най-много въглехидрати. Като се има предвид, че зеленчуците обикновено съдържат от 3 до 4 грама нетни въглехидрати и 28 грама ядки осигуряват почти същото количество, една диета с нулев прием на тези хранителни вещества елиминира повече здравословни храни от всеки друг режим.
 
Този подход е доста подобен на онези, които напълно изключват мазнините от менюто. Тенденция, която в крайна сметка води до крайности, които не са полезни нито за организма, нито за мозъка. Преди години мазнините бяха заклеймени като най-вредното нещо за тялото ви, а сега се оказва точно обратното. Повечето от нас залагат на по-малко въглехидрати и повече мазнини, което показва, че няма точна формула за отслабване. 
 
Диетолози разказват, че клиентите им толкова са се вманиачили по изключването на мазнини от менюто си, че дори са се страхували от приема на 1 грам. Това довело до запълване на мастната кухина с въглехидрати и захар, което в крайна сметка води до наддаване на тегло и множество странични ефекти – от суха кожа до хормонален дисбаланс.
 
Както при мазнините, фокусът върху въглехидратите трябва да бъде върху качеството и баланса, а не върху изключването. Абсолютно вярно е, че има някои лоши въглехидрати, като преработени зърнени храни и рафинирана захар, но това са само част от групата. За сравнение, някои видове тренировки могат да доведат до нараняване, но това не означава, че трябва да спрете с упражненията. Целта е да намерите правилния ритъм и подходящите серии за вас. Същото важи и за въглехидратите.
 
Загубата и поддържането на здравословно тегло и предотвратяването на заболявания като диабет не изисква такива крайни отказвания от въглехидратите. Всъщност, тази мания може да доведе до сериозни странични ефекти, които ще повлияят както на качеството ви на живот, така и на здравето.
Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе е лоша кекса да го замениш с хляб!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То за тва напомпаните-релефни и кифлите са толко празноглави. Мозъка нема с кво да се рани и "отслабва" :D
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВИ СА ТЕЗИ БОБЪРЧЕТА? ЗАЩО ХУЛИТЕ ГАСТРОНОМИТЕ?!!!
3
2
 
5
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Бобри оште не съм ял... С кво връвът?
2
3
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
И аз така. И си се кефя на живота. Който иска, да яде само марули.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз не ям въглехидрати с изключение на кекс, шоколад, сладко от вишни и смокини и кафе с малко захар. Хляб ям само на обяд по 2-3 филии, а вечер само пърленка.

Спонсорирани публикации