Какво знаем за "колосалната ракета", която Северна Корея показа на парада си

Тя е заплаха не само за САЩ, но и за целия свят
12 окт 2020 10:53, Нели Христова
117

Снимка: БГНЕС

На най-големият парад в историята си преди дни Северна Корея показа нещо, което изненада дори опитните анализатори на военния арсенал на страната.

Още по темата

За да отбележат 75-годишнина от създаването на Работническата партия, десетки хиляди войници маршураваха по площада, а Ким Чен Ун произнесе емоционална реч, като дори пророни сълза, когато говореше за трудностите, през които е преминала страната му. Но гвоздеят на програмата бе новото му оръжие. На площада излезе балистична ракета с "колосални" размери.

Експертът по отбраната Мелиса Ханъм обяснява пред BBC какво представлява тя и защо е огромна заплаха както за САЩ, така и за целия свят.

Това е обещаното "стратегическо оръжие" от Ким

На 1 януари 2020 г. Ким Чен Ун изнесе ежегодното си новогодишно обръщение към народа, в което обяви, че Северна Корея "разработва модерна оръжейна система, която само от напреднали страни притежават".

Той специално наблегна на думата "стратегическа", означаваща ядрена, оръжейна система в процес на разработване.

Разбира се, лидерът на Северна Корея обвърза създаването на новата оръжейна система със САЩ. Той заяви, че "в бъдеще, колкото повече САЩ се колебаят при уреждането на отношенията между КНДР и САЩ, толкова по-безпомощни ще се окажат пред силата на Демократичната народна република Корея, която става все по-силна отвъд прогнозите и колкото по-дълбоко ще изпадне в безизходица."

Новата балистична ракета е обещаното стратегическо оръжие от Ким Чен Ун. Нейната цел е САЩ и бе показана като свършен факт след неуспешните преговори с администрацията на Доналд Тръмп.

КНДР не цели по-широк обхват, а да изстреля няколко ядрени бойни глави

Северна Корея вече е тествала две балистични ракети. Hwasong-14 е тествана два пъти през 2017 г. и с обсег от 10 000 км може да достигне до почти цяла Западна Европа и около половината от континенталната част на САЩ, носейки една ядрена бойна глава. Hwasong-15, също тествана през 2017 г., има обхват от 13 000 км, което означава, че може да достави една ядрена бойна глава навсякъде в континенталната част на САЩ.

Новата балистична ракета, която предстои да бъде тествана, също е двустепенна ракета с течно гориво, но с по-голяма дължина и диаметър от Hwasong-15. Но докато не бъде разкрит обемът на двигателите, е малко вероятно да знаем точния й обхват.

Дизайнът обаче прави намеренията на Северна Корея много ясни - те вече няма нужда да увеличават обхвата на своите ракети. Вместо това се фокусират върху опитите да изстрелят множество ядрени бойни глави на борда на една ракета. Това ще бъде още един удар за и без това затруднените американски системи за противоракетна отбрана, защото за всяка входяща бойна глава трябва да бъдат изстреляни множество прехващачи.

Спешна причина за безпокойство

Има няколко въпроса около дизайна на самата балистична ракета, което прави тестването й или внедряването й несигурно. Но камионът под ракетата обаче е от непосредствено значение.

Едно от основните ограничения на способността на Северна Корея да участва в ядрена война е броят на пусковите устройства, които страната има. В края на краищата можете да изстреляте само толкова ракети, колкото ракетоносители имате.

САЩ изчисляват, че КНДР може да изстреля най-много 12 балистични ракети. Това изчисление се основава на хипотезата, че всяка от шестте известни пускови установки изстрелва по една ракета и ще отнеме време да бъде заредена втора, преди Америка да отмъсти.

През 2010 г. Северна Корея незаконно е внесла от Китай шест тежкотоварни камиона WS51200 и ги е модифицирала с хидравлика, за да ги превърне в пускови установки за транспортиране. Камионите са толкова ценни, че ги отдалечават от ракетата преди изстрелването, защото трудно биха били подменени, ако ракетата откаже и ги унищожи.

Но на този парад за първи път виждаме повече от шест камиона в действие. Тези нови камиони са силно модифицирани. От това става ясно, че Северна Корея все още е в състояние да получава компоненти за тежки изстрелващи машини, въпреки санкциите и контрола върху износа. Ясно е също така, че те са изградили свой производствен сектор, за да модифицират - а сега потенциално и да произвеждат - собствените си ракетни установки.

Новата балистична ракета на Северна Корея, произведен в година на голяма борба, е послание към света да не подценява държавата, нейния лидер или технологичните способности на нейния народ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
4
 
! Отговори
ined преди 3 години
Всъщност ракетата е същата като в миналите паради и е надуваема, с всяка следваща година я надуват все повече и става все по-голяма. Тоя трик са го измислили англичаните през втората световна война, Ким Чен Ун само ги е копирал.
72
4
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Знаем че е куха.
71
9
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Вечна слава на Маршал Ким Чен Ун !!!!!!!!!!!!!!!!!! ВЕЛИКИТЕ МУ ДЕЛА ЩЕ ОТЕКВАТ ВЪВ ВЕЧНОСТТА ! Северна Корея е велика страна с велик народ !!!!!!!!!!!!!!
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дядо СоциНадявам се, че не говориш за "Бойковия асфалт". Но има няколко малкио разлики - асфалта представлява инфраструктура, а тя е жизнено важена за икономиката и доброто на обществото. Прави обмена на стоки и услуги В ПЪТИ по-лесен, отколкото, акот рябва да се носи на гръб през гората. И следователно иам повече и по-евтина храна.А Атомната бомба, ще изгние и ще я разфасоват след 30-40 годинни, па ако решат да я ползват, тогава от ядене файда няма.
69
4
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Анонимен 88 Че то и асфалт не се яде , ама промени държавата.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората му нямат какво да ядът, той ония тръгнал рактетки да им показва ...А тук седят и му се кефят?Дафак и хората станахте вече, уеее!
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори 1 бойна глава да не успеят да свалят, ако е от 1 мегатон, САЩ ще трябва да се простят с град като Лос Анджелис, Чикаго или Вегас...
66
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не се надлъгвайте кой кого ще унищожи,защото "пукне ли топчето",ЦЕЛИЯ свят отива по дяволите!
65
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОНСТАНТИНОВВеднага става ясно, че си тежко увреден комунист. КНДР е напада Южна Корея, тя е агресора в този конфликт. КНДР ги има единствено и само заради Китай, без тях такава държава нямаше да има, нямаше да има и династия Ким. КНДР нови оръжия няма, това са или реплики на остаряла технология от съветско време, или бутофория за вдигане на самочувствието.
64
8
 
8
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
АБЕ, ЗНАЕМЕ ГИ ТИЯ.... ХАХАХАААНАЛИ И СССР, БЕШЕ ПЪРВАТА ЯДРЕНА СИЛА В СВЕТА.??!ТОВА ИЗОБЩО НЕ И ПОПРЕЧИ, ДА СЕ РАЗПАДНЕ , СО СЕ ЯДРНИТЕ СИ ТЕНЕКИИ И ЧУДЕСИИ... ХАХАХААА... ХАХАХААА И НА ТОЯ СВИ НЧО ШЕ МУ ГЛЕДАМЕ СЕИРА....!!!ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ..!
63
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЕксперта по хваленето на диктатури се изказА.Кажи, другарю, ти кога беше в Северна Корея?
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ искат да командват СК".Тая опорка не бяха ли я пенсионирали като *** и нехващаща дикиш? Щом пак опират до нея значи склада с решетниковите опорки е празен като тиква на червенотиквеник.
61
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ме учуди, ако това бутафория. КНДР е един огромен лагер на смъртта, пълен с промити мозъци, издигнали в култ своя тиран.
60
4
 
7
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
На гол тумбак - чуфте пищови. Що е то - севернокореец ...Малко смях през сълзи...Не ми харесват много западните "евроатлантически" ценности ... соц.-животът - също !!!
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението КНДР е нараснало с над 3 милиона от 2000 г до сега. Средната им възраст е 33 г. за сравнение ние се топим и нямаме 6 милиона вече и то с ромите. Средната възраст у нас е над 43 г.
58
1
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Аре стига глупости точно камионите ще им е проблема ахахахах 3 спътника имат собствени СК, тоя за камиони ми говори, голем експерт ахахахха
57
1
 
9
 
! Отговори
Кванмьонсон-4 е преди 3 години
севернокорейски наблюдателен спътникСателитът е изстрелян на 7 февруари 2016 г. 00:30 ч. UTC в слънчево-синхронизирана околоземна орбита, добре пригоден за сателитно наблюдение на Земята, като се използва Унха ракета носител от Тончхан-ри.Първоначално е заявено от американски официални лица, че сателитът се е разпаднал в орбита и, че все още не са открити никакви сигнали, предаващи се от него.[7] Въпреки това, по-късно е съобщено, че всичко е поставено под контрол и орбитата е стабилизирана.
56
10
 
5
 
! Отговори
БРАВО НА КОМУНИСТА преди 3 години
ГЛАДЕН И С ГОЛ ***.... НО, ВЪОРАЖЕН... ХАХАХААА..... ХАХАХААА...... СОЦ--РЕАЛНОСТ... ДО БОЛКА ПОЗНАТА!!!!!!!!ЗА ЕДИН ТОБЛЕРОН И ШИШЕ. УИСКИ, ШЕ ТИ ШИТНЕ 10-ТАКИВА РАКЕТИ, САМО ДА МУ СЕ ОТДАДЕ СЛУЧАЙ..... ХАХАХААА..
55
3
 
4
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
АМИ ЗНАЕМ...... ЧЕ НЕ СЕ ЯДЕ.. ХАХАХААА....
54
6
 
9
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Не се прави на мислещ човек. Не можеш да мислиш защото главата ти е пълна с евроатлантикосороски ценности. Днешна България е една ограбена и приватизирана територия от шепа хора и съществува само София и няколко други градове а останалата част е беднотия и недоимък и затова много хора мислят по комунистически

Спонсорирани публикации