Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах

Арменските църкви служат за подслон на изплашените хора
Обновена: 13 окт 2020 22:19 | 13 окт 2020 22:15, Нели Христова
132
Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах
Снимка: БГНЕС

Половината от населението на Нагорни-Карабах е трябвало да напусне домовете си заради военния сблъсък между Армения и Азербайджан. И от двете страни - цивилни арменци и азербайджанци, са загубили живота си в боевете. Много от къщите са напълно разрушени. Част от оцелелите арменци се крият от нападенията в църкви. Те се страхуват, че във всеки един момент могат да бъдат обстрелвани. Сред тях има деца и възрастни хора, които не могат да скрият сълзите си. Свещениците непрестанно се молят да дойде края на това тежко положение.

Една от арменските църкви служи за подслон на близо 200 души.

"Никога не сме си представяли, че само след едно мигване, градът ни отново ще е под обстрела на бомби. В седем сутринта... когато хората спят. Представете си, ако това се бе случило в някоя държава на Запад. Каква щеше да е реакцията тогава? В продължение на 30 години децата ни растат в бункери. Моят син е на 25 години и сега преживява същото с неговите деца. Аз не искам това, искам мир, за да мога да видя как внуците ми растат", разказва една от жените, която е намерила подслон в църквата.

"Мога да ви кажа, че това не е война, свързана с религията. Тази война има нов нюанс - тя е повече геополитическа. Не е конфликт относно и за Карабах, а състезание между Турция и Русия - кой ще управлява в Източен Кавказ", твърди един от свещениците пред BBC.

Домовете на цивилните жители на Нагорни-Карабах са под обстрел. Църквите също - в град Шуша историческа арменска катедрала бе разрушена от снаряд. Под нейния купул също се криеха хора.

"Когато дойдох в църквата след бомбената атака, тя вече се рушеше", казва възрастен мъж.

"Криехме се в църквата от няколко дни. Отидохме вкъщи набързо, за да си вземем храна, и се върнахме. Пристигнахме тук 15 минути преди нападението. Тук бяхме аз, свекърва ми и децата ми. Когато снаряда удари, имах чувството, че целият таван ще се срути върху нас", споделя една майка. Те се преместват в по-безопасна част от катедралата, но се страхуват, че военните могат да ударят и нея.

"Не знаем къде ще отидем ако отново ударят църквата", допълва тя пред BBC. Малко след като екипът на медията си тръгва, църквата е ударена отново. Този път има и жертви.

"О, господи, дай ни мир. Спаси хората ни. Моля те, помогни ни." За това моля Бог", казва свещеникът.

"Бях у дома, когато се случи. Беше много силно, много... шумно", това разкзва Рита, чиито апартамент е ударен от азербайджанска ракета.

"Ситуацията тук е много лоша. Вече е невъзможно да живеем заедно с Азербайджан. Не знам. Имахме много приятели азербайджанци тук, но сега сме врагове. Големи врагове. Аз вече не искам да живея с тях, не искам да говоря с тях. Вече не може да сме приятели. Невъзможно е след като толкова много хора загинаха. Дори онзи ден, един от учениците ми умря. Погребахме го вчера.Така че - трябва да живеем отделно. Не можем да живеем заедно с тях. Не искаме да живеем заедно с тях", казва 78-годишната пенсионирана учителка.

Заради боевете се налага Рита да напусне дома си, но е оптимист, че отново ще се върне там: "Няма къде другаде да живея", споделя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До арменците и байганьовците смърт за вас
76
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Если так почитать везде территория армян, начиная с 1 века до н.э., а мы у них в гостях. Скоро вся земля будет армянской. где поселился 1 , то через день и другие подтянутся. Своей территории мало, так хоть правдой неправдой надо отнять у других Сколько гибло русских всегда, и нигде не объявляли генацид русского народа. а вот у армян он обязательно должен быть, и только у них . Почему армяне не живут у себя в Армении.? Они же хотели свободу, так живите у себя на родине и пользуйтесь ею".
75
12
 
7
 
! Отговори
Ботев преди 3 години
Арменците никога не са били приятели , с никоя нация те са предатели и лъжци , избили коренното население на тези територии .Знайте истината защо в армения не живеят други народи освен тях 99 процента са арменци , защото те са агресивни и подли Затова Евреите ги мразят .
74
6
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Питам при разпадането на СССР защо не се се разбрали мирно а били нападнати азерите избити и изгонени от нагорни Карабах . Нали са били уж приятели
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азербайджан ев управляван от президент диктатор останал от съветско време. Не знам защо искаме да купуваме азерски газ, като тоя с подкрепата на турзия започна война. НЕ НА АЗЕРСАКИЯ ГАЗ. Би трябвало да им наложим ембарго до спиране на войната и нито грам азерски газ да не премине през България.
72
8
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Да ви питам защо вашите маймуни почнаха да стрелят на азериите? Даже по градовете стрелят ракети много цивилни загубиха живота си милите арменци после ревете като бабите а да ви питам защо окупирахте чужда земя целия свят го признава че сте я окупиряли защо се правите на ударени??????
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До flachei Babikqn q se spri ti za bylgarite nischto ne pischesch armenec sbyrkan
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах-жалко за цивилните ,нямат вина ,но за по;итиците , има поговорки ,-който вади нож ,от нож умира ,-да би мирно седяло , не би чудо видяло -като не щеш мира ,на ти секира и тнт , от 30 г арменците не излизат от окупираните земи ,хем не излизат ,и хем не стоят мирно последните им нападения преляха чашта и сега ми се вайкат , горе посочените поговорки точно описват пол
69
8
 
11
 
! Отговори
flach преди 3 години
продължениевсъщност, без да се откъсва от младотурците към кемалистите, цялата структура на държавния апарат е замесена в престъплението. Турция скри тази истина от своя народ, като разработи държавна доктрина, насочена към отричане на престъплението. Основната цел на отричането на турската държава е да скрие от народа си, че политическото изграждане на "модерна" Турция, както и основната й справка за идентичност, е геноцидът на османските арменци.
68
10
 
5
 
! Отговори
flach преди 3 години
Известен престъпник като Мустафа Абдулхалик [Ренда], пряко отговорен за кланетата в Битлис и след това за последната фаза на геноцида в Алепо, впоследствие на няколко пъти става държавен министър. "Генералният директор на депортацията" Чюкрю Кая последва същия път и Махмут Челал [Баяр], ръководител на Специалната организация на Смирна (Измир) по време на геноцида, стана президент на Турската република от 1950 до 1960 г. момент на истанбулските погроми срещу гърците.
67
8
 
5
 
! Отговори
flach преди 3 години
продължениеОсновната причина за отричането от Турция е нейната историография. След Първата световна война Мустафа Кемал, бъдещият Ататюрк, беше принуден да се облегне на бивши младотурски кадри и местни знатни лица, за да утвърди все още крехката си власт, и по-специално на членовете на Специалната организация. Повечето от тях са компрометирани в организацията, дори при изпълнението на геноцида.
66
8
 
5
 
! Отговори
flach преди 3 години
Арменски геноцидтова е държавата, която, въпреки че е обект на определени промени, се счита, че е издържала като такава. Ако има продължение, правните последици са прости: тя е същата държава, тя трябва да запази същите права и същите задължения. Поради това Турция се страхува от искания за репарации от Република Армения.
65
9
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
Турция никога няма да евакуира Западна Армения, а Източна Армения е съветизирана малко след опит за инвазия на армията на Кемалистите с по-нататъшни кланета. Фактът остава, че арбитражът на Уилсън е акт на международното право, независим от Договора от Севр и който не може да бъде обезсилен по закон. Освен това нормите на международното право разглеждат днешна Турция като държава наследница на Османската империя, а не като държава наследник:
64
6
 
3
 
! Отговори
flach преди 3 години
Арменски геноцидСлед Първата световна война победената Турция подписва Севрския договор, който предвижда създаването на независима Армения. Границите между тази нова държава и Турция подлежат на арбитраж от президента на САЩ Удроу Уилсън. През ноември 1920 г. той изнася своите заключения, в които предвижда независима Армения, обхващаща по-голямата част от Западна Армения, която тогава е била под турска окупация. Политическите обстоятелства означават, че Договорът от Севр няма да бъде ратифицира
63
8
 
5
 
! Отговори
Еmilyano преди 3 години
Тоя регионеца е подарен на Армения от Йоско Висарионович джугашвили стоманата сталин.и никой не може да оспорва това най малко Турция и азерите си отиват при мама. И САЩ също.
62
8
 
18
 
! Отговори
до турчеещите се преди 3 години
Абе, какъв тюрк си ти, бе? Ако не беше дедо ви Кемал още щяхте да сте в каменната ера. Имате точно 2 града малко по-нормални и другото ете сбирток от племена. Мръднеш извън Истамбул или Измир и си вече в нищото. И май не разбираш нищо от икономика, защото ако не бяха евраците на гастарбайтерите ви от немечко щяхте да виете от глад. Ама какво става сега? Криза малко? И НЕМА пара, нали? Нали ви гледам с бохчите всяко лято по магистралата... Като годени роми с чеиза сте.
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мога да ви кажа, че това не е война, свързана с религията. Тази война има нов нюанс - тя е повече геополитическа. Не е конфликт относно и за Карабах, а състезание между Турция и Русия - кой ще управлява в Източен Кавказ"----------------------------Тесногръдо мнение. На нашата планета има един хегемон, който не признава друг суверенитет освен своя собствен и се среми към световно, орбитално и слънчевосистемно господство. Столицата му е на 8 500 километра от Нагорни Карабах.
60
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТУРЧИН 86Земята е на този който живее на нея, в карабах са90% арменци. Каква азерска земя ?
59
3
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До Koi e gadniqt?????От другата страна са изгонени 500 хиляди арменци.
58
4
 
19
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
Геноцида над христояните в Азия продължава. Докато християните неглежират мусюлманската агресия и не предприемат действия това няма да спре.

Спонсорирани публикации