Планк - защо трябва да го правите по-често?

Упражнението натоварва всички мускулни групи
Обновена: 18 окт 2020 15:36 | 18 окт 2020 15:36, Иванка Гъркова
19
Планк - защо трябва да го правите по-често?
Pixabay

Чували ли сте за 30-дневното предизвикателство, при което всеки ден трябва да правите по един планк? Много хора решават да го приемат, за да подобрят двигателната си активност и стегнат някой друг мускул. На пръв поглед изометричното упражнение изглежда лесно, но доста ще се поизпотите, ако искате да издържите по-дълго.  

Има няколко вида планк, но основното, което трябва да знаете, че правилната позиция е от особено значение. В противен случай ще си натоварите кръста. Заставайки за лицеви опори, трябва да свиете така лактите, че да образуват прав ъгъл, после да се опредете на тях и краката, които са добре изпънати назад. Тежестта на тялото се превърля на предната част на тялото, което трябва да образува права линия - от главата до петите. 
 
Неслучайно много тренировъчни режими включват планк. Чрез него ние имаме възможността "да работим" за всички части на тялото, при това само за няколко минути. В началото, ако човек няма тренинг, не издържа дълго, но постепенно може да промени това. 

Какво става с тялото, когато правите по-често планк? 
 
1. Подобрявате стойката си 
 
Ако изпълнявате правилно планка, постепенно ще подобрите стойката на вашето тяло. Колкото повече стягате коремните мускули, ще имате по-здрава средна част на тялото, с което може да стоите по-дълго време в планк. А това влияе положително на гърба, раменете, гърдите и врата. 
 
2. Запазвате по-лесно равновесие
 
По-честото правене на планк не само ще подобри формата на тялото ви, но и ще ви помогне да запазвате по-лесно равновесие. Така при изпълнението на други упражнения постепенно ще установите, че вече можете да стоите на един крак или ръка без никакво усилие. 

Още за предимствата, които носи правенето на планк, четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако си мислите, че само с едно (това) упражнение ще извадите преса- няма да стане. Помага, стяга, дава "плътност" на мускулите, натоварва почти цялото тяло, както и прешлените в областта на кръста. т.е. ако той е слаб или имате дископатия, това упражнение е ПРОТИВОПОКАЗНО за вас.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички оправдания за да не се спортува почиват единствено и само на МЪРЗЕЛ! Не е нужно да бъхтиш, като животно из фитнес залите, за да спортуваш и да се чустваш здрав и в добра форма. Но с лежане и оправдания определено не става. А тия с ракията и кебапчетата и с шкембетата напред - вие сте най-големите е*ачи хахахахаха то това е ясно, в БГ слаб шофьор и слаб е*ач няма ;)
16
2
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
К'во'й туй ва???!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Най-мазните в Европа? Ти в Европа излизал ли си? След Словакия/Словения размера на дрехите се качва с 2-4 номера...
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали съм вехт старец мислех, че упражнението, което правя по 2-3 пъти на ден с продължителност не повече от 3 мин се нарича планка, но щом казвате планк...
13
4
 
11
 
! Отговори
Дерибей преди 3 години
Много ми харесват реакциите на разни мъpши тука, дето не могат да си видят кренвиpша без огледало. Щото фитнеса е "за спортистите", а не за "нормалните хора", да не говорим за хората "на възраст"... Но да, разбира се - то като не дигаш нищо по-тежко от дистанционното, вилицата с кюфтето и чашата с ракия, даже и на двайсе и пет-шест вече си "на възраст", а след трийсетака и едно стълбище може да те прати в кардиологията.
12
2
 
6
 
! Отговори
Спас преди 3 години
Иванке научи се да пишеш на български , защо се опитвате да ни налагате английски думи когато существуват български . До редакторите - не е ли време да се наказват журналисти и писатели който се опитват да ни учат на чужди езици , за някой от нас българския ни стига .
11
2
 
3
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 3 години
На тази бих и направил генг-бенг, няколко пъти.
10
1
 
3
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Планк е добре
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка сутрин правя 60 лицеви опори, 30 коремни преси и 20 клякания вечеp същото не ми трябват планкове.
8
12
 
5
 
! Отговори
вредно е преди 3 години
Спортът е вреден за здравето. Много спортисти измряха още преди да стигнат до пенсия.Гледайте си живота, хапвайте, пийвайте и не се занимавайте с глупости да си товарите организма че не знаете как ще се повредите и после ще ви боли всичко като станете на възраст. То не може цял живот да си я карал полека и изведнъж на средна възраст да се сетиш че трябва да спортуваш. Ами че ти ще се контузиш много бързо. Затова полекичка. Оставете спорта за младите.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Луди ли сте?"Кой човек на възраст ще тръгне да се напряга са такива упражнения?"Определи възраст? 60+ ... Да, разбирам. Под това? Съжалявам, но не е добре. Огледай се. Ние сме най-мазнаат нация в Европа. Може би ни водят американците, ама тая летва е толкова ниска, че е заорвена в земята.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПраветеМоже бе, *** като държиш по 3 минути, не става само с тебе. Трябва и с комшията, и с колегата, и с брат ти, па може и братовчедите да овършеят.
5
5
 
10
 
! Отговори
Правете преди 3 години
Секс, а не планк.
4
3
 
10
 
! Отговори
Проф. МЪрморски преди 3 години
За здраве правете планкинг и плейтвайте селъри** правете лицеви опори и яжте зеленчуци.
3
16
 
4
 
! Отговори
Луди ли сте? преди 3 години
Тия работи принципно са за спортистите. Кой човек на възраст ще тръгне да се напряга са такива упражнения? Да си сецне кръста, да си разтегли мускул или сухожилие, да го заболят ставите... Не. не не. не е за нас.Нормалните хора като си спортуваме основно на маса и в спалнята. Да си хапнем някоя вкусна манджичка, да си пийнем ракийка, биричка, да таковаме.... От време навреме на разходка сред природата. Ама това да се потиш в някаква прашна фитнес зала и то това даже не е спорт.
2
2
 
4
 
! Отговори
липсва някой преди 3 години
А оня мускул в гащите ли да ми седи?
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче снимката на тоя, дето се е качил върху мацката, е доста нескопосан монтаж.

Спонсорирани публикации