7,1 по Рихтер в Аляска в кадър: Земята се тресе над минута!

Две малки цунамита удариха бреговете й
Обновена: 20 окт 2020 12:39 | 20 окт 2020 12:39, Нели Христова
30
7,1 по Рихтер в Аляска в кадър: Земята се тресе над минута!

Земетресението от 7,1 по Рихтер, които разтресе Аляска, е предизвикало цунами, съобщава Скот Ленгли от Националния център за предупреждение за цунами, цитиран от BBC. Вълните са били две с височина около 130 см, но до бреговете са стигнали вълни с размер 45,7 см и 61 см.

Според експертите, заплахата от цунами вече е отминала.

Епицентърът на труса е бил на 94 км югоизточно от селището Сенд Пойнт, където живеят близо 1000 души. Огнището е било на дълбочина от 41 км. 

"Усетихме го", казва служителката на клиника Сенд Пойнт Лорна Остербак след земетресението. "Беше си доста голямо.“

По думите й жителите на града ще се отправят към по-високите части на града, далеч от бреговата линия, докато изчакват заплахата от цунамито напълно да отмине. "Очакваме да има още едно след около половин час", отбеляза Остербак. "Намираме се точно на линията на разлома. Израснала съм тук и това е нещо нормално."

Жанет Пиньонес Навалес и семейството й са от остров Кадиак. Те решават да се качат на по-високо място в планината Пилар, когато в понеделник прозвучават предупредителните системи за цунами. Тя живее в Кадиак от 2014 г. и за шести път изживява подобно нещо. "Уплаших се и веднага убедих семейството си да се качим на по-високо място, за да бъдем в безопасност", споделя тя пред CNN.

Кендес Нелсън и нейните три деца се скриват под масата, когато земетресението разтърсва Колд Бей, на около 90 мили западно от Сенд Пойнт. От нейното видео се вижда, че земята се тресе близо минута.

"Всичките ми деца се справят добре. Брук, Уайлдър и Скаут се бяха сгушили под нашата кухненска маса, докато земетресението не спря", каза тя пред CNN, докато семейството чака нови новини за цунамито. "Кучетата бяха по-загрижени за това какво, по дяволите, правим под масата."

Жителите на Омир също предпочетоха да се качат на по-високо място, след като са получили заповеди за евакуация.

Няколко часа след земетресението е имало и множество вторични труса, като два от тях са били с магнитуд 5,9 и 5,8 по Рихтер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации