Не подценявайте Северна Корея: Сълзите на Ким Чен Ун не са от слабост

Той иска да затвърди имиджа си на човек от народа
Обновена: 21 окт 2020 15:04 | 21 окт 2020 14:58, Нели Христова
33
Не подценявайте Северна Корея: Сълзите на Ким Чен Ун не са от слабост
Снимка: БГНЕС

През 2020 година се случи и поредното странно нещо - Ким Чен Ун, безпощадният диктатор на Северна Корея, се просълзи, докато се извиняваше на хората си за трудностите, които е трябвало да преживеят през изминалите няколко месеца. Така той се превърна в един от малкото световни лидери, които са проявявали подобна емоция публично.

На 75-та годишнина от основаването на Корейската работническа партия, комунистическата партия, която управлява Северна Корея от самото й създаване, Ким изнесе неочаквана реч.

Той благодари на севернокорейците за "голямото постоянство", както и за доверието им в партията и ги похвали за това как те "смело преодоляха тежките трудности и изпитания" тази година. Емоциите обзеха върховния лидер, докато благодареше на военните в страната за помощта им както за възстановяването след бедствията - Северна Корея беше ударена от няколко големи бури това лято, така и за предотвратяването на епидемията.

След тази емоционалност, неговият режим показа усъвършенстван военен хардуер, а сред машините бе и това, което изглежда е една от най-големите балистични ракети на планетата. Тонът на речта на Ким, в която лидерът нито веднъж не спомена САЩ директно, бе мек, в пълен контраст с оръжията на площада. Но именно този контраст описва най-добре годината за Северна Корея - тя е на кръстопът.

Още по темата

Ядрените оръжия и програмите за разработка на балистични ракети на Пхенян постигнаха невероятен напредък под ръководството на Ким. Дипломатически той също се справи добре - както чрез развитие на лични му отношения с американския президент Доналд Тръмп, така и чрез подобряване на отношенията с Китай, най-важният икономически покровител на Северна Корея.

Но за лидер, който се опитва да се представи като човек от народа, обещанието му да подобри живота на всички севернокорейци остава неизпълнено.

Уязвимата страна на Ким Чен Ун

Всъщност извинението на Ким към хората му не е напълно необичайно за него, съобщава CNN. В страната си  младият севернокорейски лидер е представен като човек от народа, въпреки че произхожда от семейство, което е почитано с религиозен плам. Той има натоварен график, често посещава обикновените севернокорейци и дори прегръща някои от тях. Това е в сериозен контраст с начина на управление на баща му Ким Чен Ир.

За разлика от баща си, Ким е готов да признае, че се е провал във всичко - от изстрелването на сателит до икономическите програми, и да се поучи от грешките си. И въпреки че цената е разбиването на мита, който държавните медии прекарват, че управляващата династия е безпогрешна, това помага да се подхрани имиджът на Ким като по-модерен и пъргав държавник.

Публичното ронене на сълзи обаче беше ниво на уязвимост, което Ким не беше достигнал до момента.

Джон Делъри, професор в Училището по международни отношения към университета Йонсей, заяви, че според него решението на Ким да проявява публично подобни емоции се корени в доверието в неговата позиция.

"Това е политически стил. Това е един вид популизъм да се свържеш с публиката си - Ким иска да им покаже колко дълбоко чувства, че страдат, че го е грижа", каза Делъри.

Дали севернокорейската общественост вярва, че е искрен, е съвсем друг въпрос. Публичните извинения са едно, но строго контролираният медиен пейзаж на Пхенян не толерира несъгласието. Самият Ким е обвинен в надзора над мрежа от политически затвори, в която са хвърлени над 100 хил. души при ужасяващи условия.

"От първия ден той обещава икономическо развитие. Той се извини, че не е успял да го постигне няколко години подред, но не се е отказал от обещанието си", казва Делъри.

Докато мнозина обвиняват неефективната командна икономика на Северна Корея за неспособността й да подобри жизнения стандарт, действащите санкции, наказващи Пхенян за ядрените си оръжия и балистични ракети, направиха почти невъзможно страната да подобри икономическите си перспективи.

Обсесията на Ким с ядрените оръжия и балистични ракети се представя на севернокорейците като средство за осигуряване на тяхната безопасност от външни сили, но те са тези, които до голяма степен плащат сметката.

Никога не подценявайте Северна Корея

Въоръжението, показано на 10 октомври, подчерта, че Северна Корея продължава да развива усилията си за разработване на модерни оръжия. Въпреки че Северна Корея показа някои впечатляващи конвенционални машини, акцентите на парада бяха стратегически оръжия - балистичните ракети, които бяха показани в края на парада. Последната от тях изглежда като една от най-големите ракети, построени някога и вероятно е "новото стратегическо оръжие", което Ким обеща през януари, че Северна Корея ще разкрие през 2020 г.

Експертите казват, че дизайнът на оръжието е подобен на Hwasong-15, друга масивна балистична ракета на Северна Корея, успешно изстреляна през ноември 2017 г. Повечето са съгласни, че добавеният размер означава, че ракетата може да носи множество бойни глави, което би било полезно, ако Северна Корея иска да опита да избегне или затрудни американските системи за противоракетна защита.

Пхенян показа и нови, по-големи превозни средства, предназначени за транспортиране на наземните ракети, което на теория затруднява противниците да ги засекат преди изстрелването, тъй като режимът на Ким може да скрие оръжията и да предпочете да ги изстреля дистанционно.

Изводът, направен от военната демонстрация, е ясен: Северна Корея работи усилено по напредъка на оръжията си, дори и да е намалила тестовете им. КНДР цели да провокира Вашингтон с ракети с далечен обсег и ядрени бомби.

"Никога не подценявайте Северна Корея. Те непрекъснато работят за повишаване на защитните си способности", казва Мелиса Ханхам, експерт по ракети към Фондацията за едно земно бъдеще. "Колкото по-дълго оставяме вратата отворена, толкова по-дълго те ще продължат да развиват ядрената си програма."

Докато един американски служител заяви, че решението на Северна Корея да разработи нова балистична ракета е "разочароващо", разкриването на тези оръжия по време на военен парад е един от най-малко провокативните начини да се покаже какво страната крие в ръкава си пред света. Всъщност тестовите изстрели на балистична ракета с голям обсег биха могли да предизвикат остър отговор от президента на САЩ, който е в разгара на предизборната си кампания.

На въпрос в сряда за ракетите на КНДР, държавният секретар на САЩ Майк Помпео  подчерта факта, че парадът не е демонстрация на жизнеспособността на оръжието и че след срещата си с Тръмп, Ким не е тествал нито едина балистична ракета.

Евънс Рийвър, бивш експерт от Държавния департамент, каза, че реториката на речта на Ким, съпоставена с въоръжението на КНДР, ясно показва, че "Ким Чен Ун разбира, че същността на сделката, която той има с Тръмп, продължава да бъде да не се провеждат изпитания на балистични ракети с широк обсег и ядрени оръжия."

"Освен това, президентът Тръмп ясно даде да се разбере, че не е обезпокоен от нито едно изпитание с по-малък обсег или разработки, които се случват в ядрената зона", допълни Ривър.

 


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ким е голяма работа . Велик е
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Два срязани лука в джобовете и като си вее ръцете пред лицето очите му се насълзяват. Човек от народа, ама друг път!
23
2
 
4
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
И какво ги грее обикновените севернокорейци това,че страната им имала ядрено оръжие и ракети и не се кланяла на САЩ?! Те си гладуват и ще продължават да си гладуват и при следващия диктатор,просто защото са имали лошия късмет да се родят там.Можем само да ги съжаляваме!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЕЛИКАН
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро не бяхте ли писали вие че се е бил споминал този човек? Всъщност коят от двете ви новини е фалшивата? Тази със сълзите,или онази предишната с кончината му? Питам защото мисля че има някаква разлика от това,дали си жив или не си жив.Вие правите ли разлика между тези две състояния изобщо ???????
20
4
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
По времето на др. Тодор Живков всичко бе в името на човека. Но ние знаехме и кой е човека...
19
8
 
7
 
! Отговори
Анди преди 1 месец
ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ МАРШАЛЕ !!!!!!!!!!!!!!
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди време показаха кадри и снимки и показаха,че в момента президента им е подменен с друг човек,с който си приличат.
А кой го е подменил и защо,един Господ знае!
И тях ги чака катастройка.
17
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Анонимен

така де,само дето целта на китайците не е била да направят някаква "услуга" на корейците,а просто да не допуснат янките до границата си.
16
0
 
2
 
! Отговори
отговор преди 1 месец
Питай възрастните защо плачат и ще получиш отговорът
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
the rocket man
14
19
 
12
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
Каквото и да се говори, Маршал Ким Чен Ун е най-великият държавник и ръководител в историята ! Великте му дела ще оттекват във вечността !!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН !!!!!!!!!!!!!!!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
https://edition.cnn/2020/10/17/asia/north-korea-kim-jong-un-parade-intl-hnk/index.html

твърде познато звучи тази статия
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цецка Цачева обвинява другаря Ким Чен Ун за туй, че я е нарекъл жена.
Другаря Ким Чен Ун е виновен задето не теже 205 кила.
Другаря Ким Чен УН е направил черна магия на кметицата Фандъкова и сега кметицата Фандъкова не може да намери четирилистна детелина.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе нали беше умрял - така ни казаха тук ?
10
9
 
6
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Тоя Ким ли е Черен пипер ли е кого всъщност интересува???
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цяла седмица не мога да спя и да се чудя , от какво са му сълзите на на УН
След тази статия , проблемът ми ще е решен

Как е възможно на Запад и в САЩ да има хора губейки си времето с подобни глупости .
8
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ким поне веднъж да пусне снимка на северокореец, който е по-тежък от 60 кила.
Освен себе си.
Горе доле като в концлагерите са питомците му.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че аз Северна Македония не подценявам, камо ли Северна Корея!
6
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези са ми много комични. Скоро гледах документален филм за корейската война през 1950. Американците са били на няколко дни от победата и са превзели почти цяла Корея, разгромявайки *** на Ким Ир Сен. И изведнъж Китай праща 400 хилядна “доброволческа” армия, която с цената на много хиляди жертви, отблъсква америнанците зад 38-мия паралел.
Защо някой изобщо се съмнява, че ако не е Китай, досега севернокорейците щяха да се наслаждават на демокрацията. Котай им е направил мечешка услуга.

Спонсорирани публикации