Радев: Правителството се съпротивлява срещу "Три морета"

Президентът отговори на думите на премиера Борисов
21 окт 2020 18:55, Нели Христова
81
Радев: Правителството се съпротивлява срещу "Три морета"
Снимка: БГНЕС

В отговор на отправени въпроси от страна на медии за проведената на 19 октомври т.г. среща на върха на инициативата „Три морета“ /ИТМ/ в Талин, както и за днешните уверения на министър-председателя, че „абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено“, прессекретариатът на държавния глава предоставя следната информация:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

 На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

 На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

 В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

 На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

 При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

 На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

 Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.
 


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Боко завижда на Радев! Прави му мръсно!
67
0
 
0
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Първото море ще е Дубайското !
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този тепърва ще ни резили пред света!
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Естония има посолство във София сега най-логичното решение на Радев е да изпрати протестиращите да го замерят със яйца и домати
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това освен, че е неспазване на закона от страна на Радев,
това е и елементарно незачитене на хората около него, които са в риск да ги зарази.
Ма кой ти гледа хората.
Тоя гражданска война направи и ще се кефи ако има убити.
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ккъв "слух, че Радев е заразен"???
Ви нормални ли сте?
Ако Радев беше читав САМ щеше да се откаже да ходи, а не да лъже, че не е бил в контакт.
Такъв резил просто няма.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже, или му дай още акъл ии му вземи и тоя, дето го има.
Плевнелиев в сравнение с него беше гений.
61
3
 
18
 
! Отговори
Фактите преди 1 месец
1. Радев е бил в контакт с носител на COVID19
2. Радев е бил уведомен за това и кой е носителя ПРЕДИ да отиде за Талин.
3. Въпреки това Радев отива в Талин.

Извод: Радев е егоцентрична, нагла и безпардонна свин..
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев само им е избягал на естонците! Те там не си поплюват и щяха да го вкарат на топло за 14 дни!
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам,ама Борисов го посрещат със салтанати навсякъде! Такива гъзобърканици като при Радев не е имал!
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев,я си седи на Дондуков и си размахвай юмручето! Прави това което можеш!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да им е избягал!
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе те хубаво че не го заключиха да кара там карантина! Ептен щеше да е компромитация!
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човечеца един път да заведе жена си в чужбина и да го изгонят!
54
3
 
20
 
! Отговори
Дипломат преди 1 месец
Ако правителството се е съпротивлявало срещу "Три морета" , защо тогава е дало 20 милиона евро за провеждането му ? Защо ти разреши, тъпо ***, да отидеш чак в Естония , с 33 други говеда ? За да се разхождаш с кобилата си ли ?
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си поговорка! Тръгна като аслан и се върна като.......! Днес цял ден ми е кеф!
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами който сее вятър,ще жъне буря! Ето му сега компромати и снимки! Излагация пред света!
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами докато се научи на кого да козирува ще има стани- легни! А и ще лъска ботушите на Бойко!
50
20
 
4
 
! Отговори
До 50 Топ дипломат преди 1 месец
А кой от правителството е пуснал слуха на срещата, че президента е заразен ? Това умишлено е направено от герберите за отмъщение но ще гният в ада
49
5
 
24
 
! Отговори
Топ дипломат преди 1 месец
Никога в историята на България не е имало случай, в който държавен глава да бъде прогонен от официално посещение. Радев направи невероятен дипломатически гаф, защото преди заминаването за Талин е знаел, че е бил контактен с вирусоносител и е знаел кой е бил той. На срещата в Талин почти всички държавни глави са участвали виртуално, освен домакините и полския президент. Радев и цялата българска група от 33 души са били затворени в два хотела и Радев не е бил допуснат до официалната вечеря.

Спонсорирани публикации