Министър в Естония към сексуалните малцинства: Да ходят в Швеция!

Синът му, който е финансов министър, го защити пламенно
Обновена: 22 окт 2020 18:47 | 22 окт 2020 18:47, Елка Василева
135
Министър в Естония към сексуалните малцинства: Да ходят в Швеция!
Снимка: архив, БГНЕС

Политически скандал избухна в Естония, след като вътрешният министър Март Хелме посъветва сексуалните малцинства в страната "да бягат в Швеция".

До правителствената криза в балтийската държава се стигна заради хомофобски изказвания на министъра на вътрешните работи Март Хелме. В интервю за Дойче веле 71-годишният политик от Консервативната народна партия (EKRE) заяви, че гледа "недружелюбно" на сексуалните малцинства и ги посъветва "да бягат в Швеция".

Премиерът Юри Ратас каза, че в резултат от това в правителството му се е оказало в сложна ситуация, във връзка с което свика специално съвещание в понеделник. Партията на Хелме е коалиционен партньор в кабинета. Според наблюдателите тази партия е националистическа и евроскептична, наричат я още дяснопопулистка и дяснорадикална.

Съратниците на Хелме и самият той непрекъснато се произнасят по редица болезнени теми: както за ЛБГТИ, така и за бежанците, мигрантите и рускоезичните граждани на Естония. Преди по-малко от година Март Хелме предизвика международен скандал, след като се изказа презрително за новата министър-председателка на Финландия Сана Марин. Хелме, който е бивш посланик на Естония в Русия, нападна Социалдемократическата партия на Марин и каза, че 34-годишната премиерка била "продавачка", подигравайки са с факта, че е работила в магазин.

Откакто е в правителството, партията на Хелме непрекъснато предизвиква сътресения. Сегашното изказване на министъра пред Дойче веле също доведе до лавина от критики в Естония. "Вътрешният министър на една демократична държава през 21-и век просто не може да каже, че не всички хора у нас имат равни права. Ето защо ние искаме оставката му", заяви Кристина Калас, лидерка на либералната партия Esti 200.

"Това изявление противоречи на Конституцията. Мисля, че то противоречи и на ценностите на повечето хора в Естония", каза социалдемократът Раймонд Калюлайд, брат на естонската президентка Керсти Калюлайд.

Засега премиерът Юри Ратас още не е взел окончателно решение по изказването на Хелме, но го осъди публично, което бе възприето много болезнено от EKRE. "Премиерът и неговата партия умишлено решиха да нанесат удар в гърба на коалиционния си партньор, което е проблем за нас", каза пред журналисти председателят на партията Мартин Хелме, който е министър на финансите и е син на Март Хелме. По думите на Хелме младши  в Естония няма "по-умен и по-проницателен политик" от баща му. А и не можело и дума да става EKRE да остане в правителството без Март Хелме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко бе, няма омраза, отпусни се със заучените фрази, просто сте супер досадни. И натрапчиви. И се пънете всичко да изкривите според собствените си сбъркани представи. Кофти е.
67
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71Точно такива като теб ли ще обясняват от какво се ражда цивилизацията? Бъркаш проблема с възпроизводството с проблема ти с омразата ти. Второто няма нищо общо с първото, въпреки че нарочно често ги смесвате, защото сте лицемерчета и ви е срам да си признаете, че просто мразите други хора заради това, че са различни от вас.
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цивилизацията не се ражда от мъжко дyпе. Или ще изчезне тя самата, или мюслите ще дойдат и ще подредят нещата. Не се размечтавай, сестро
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Какви лагери, вие сами ще си изчезнете, но тук не говорим за хетеросексуалните, а за насяващите омраза към различните.Или ще се научите на уважение или ще изчезнете: свиквайте. Цивилизацята не търпи маймуни.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, така, и после лагери и превъзпитание за хетеросексуалните, нали? Тия странни типове с крепостно мислене
63
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Такива като вас са останки от историята с крепостно мислене и мразещи различните, тъй че сега ви трият постовете, а после и ще ви маргинализираме докато изчезнете. Гответе се за живот в изолация сред пустощта, цивилизацията се прави от тия, които мразите и те няма да допуснат да си налагате културата на омраза.
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе, стига сте трили, никой не харесва пидерюнгелите, по едно време бяха приети и всичко им беше ок, ама сърце пидиразко не трае, трябва да парадира, трябва да квечи, да мрънка, да иска още, и така. Колкото и да триете, само става по-очевидно за повече и повече хора, колко долна и гaдна е цялата работа
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46" Дирк .."РистУ
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Не Ристу е проС комунист сервитьор, и си мисли, че света и особено западняците са му виновни, че е нефелен и за нищо не става, а са му взели сладката далавера от комунизма.Иначе той мрази всички, които не са от село и не се оригват на чесън и не са космясали и не се бият въ гърдите с викове ***, ***.
59
1
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
До АнонименТе държат да си натрапват състоянието на подрастващите. Иначе никой не се вълнува от техните отверстия. понимаеш?
58
2
 
14
 
! Отговори
ако развратиш преди 3 години
Хората и ги поставиш на нездрава основа имаш повече лостове да ги управляваш. както е казал българинът: ДРЪЖ ГО В МЪГЛА ДА МУ Е ЯСНО. Хора, пазете си децата...
57
1
 
6
 
! Отговори
иска преди 3 години
До АнонименДа ги уреди с шведки
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТи държиш да бием различните, така ли?
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38А русофилите си пращате децата на запад, а не в русия.Що така?
54
3
 
18
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
И там имало нормални хора. Аз ги мислех за пропаднали ***. Браво!
53
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка какво иска въпросният министър?Да бие различните ли?
52
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До до 37Никога не съм си правил илюзията, че е извън системата - тях ги трепят преди да вземат властта.Справка: Пим Фортаюн в холандия.
51
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До прав е човекаМи що тогава не сте тръгнали всичките към Русия вече?
50
3
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
До Христо Христовпак грешиш човек Трън е част от статуквото не го слушай какво говори виж го какво прави
49
3
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
До Анонименв грешка си пич, така е в америка, в европа е много по-малко такаа и за русия си в грешка разходи се по нощна москва и ще разбереш

Спонсорирани публикации