Арменските майки от Нагорни-Карабах: Децата на Ердоган бият ли се? Не...

Всички те чакат в убежищата, докато синовете им са на фронтовата линия
1 ное 2020 22:00, Нели Христова
190
Арменските майки от Нагорни-Карабах: Децата на Ердоган бият ли се? Не...
Снимка: BBC

Армения и Азербайджан са във война вече повече от месец. И двете страни претърпяха огромни загуби. Но конфликтът между тях не е само от месец. Спорът за Нагорни-Карабах продължава вече 30 години. И докато боевете са в сила, арменските майки пращат своите синове на бойното поле.

Във войната за Нагорни-Карабах от 1988 до 1994 година 30 хил. азербайджанци и арменци са били убити. Около 1 млн. души е трябвало да напуснат домовете си. Стотици умират по време на 4-дневния конфликт през април 2016 година. А сега поредното поколение млади мъже отново е във война. Арменските майки от Нагорни-Карабах за трети път през тези 30 години се крият в бомбоубежищата.

"Войната се предава от поколение на поколение. Мъжът ми бе убит във войната, а сега и двамата ми синове се бият на границата. Веригата продължава, сякаш никога няма да свърши", казва една от тях. Всички жени не могат да сдържат сълзите си, че отново се намират в тази ситуация.

"Аз загубих съпруга си през 1994 г."

"Аз загубих братята си през 1992 г."

"Свекърът ми умря във войната."

"Зет ми бе убит през 4-дневната война през 2016 г. Той остави две малки деца сирачета."

Конфликтът между Армения и Азербайджан е повлиял на почти всяко семейство. Всички тези жени, които в миналото са изгубили свои близки във войната, отново изпращат момчетата си на фронтовата линия. А там - историята се повтаря. Арменци и азербайджанци са блокирани между брутален открит огън.

Арменските войници рисуват кръстове на униформите си, за да отдадат почит на бащите си, които също са се били във войната или се бият сега, рамо до рамо с тях. "Баща ми също е на фронтовата линия. Всичките ми роднини от мъжки пол са тук. Всички се бием по границата. Само жените и децата останаха у дома", казва един от войниците пред BBC.

"И двете ми деца са на фронтовата линия. Аз и моята съседка бяхме сами у дома", разказва една от жените. Над къщата на приятелката й обаче пада снаряд. За щастие жената оцелява. "Тя беше там съвсем сама. Откараха я в болницата."

"Винаги съм им казвала, че не ме е страх. Ако имат нужда от мен ще отида с тях на фронтовата линия. Какво мога повече да ви кажа за тази ситуация? Не съм единствената, която е в това положение. Има толкова много млади хора. Толкова много. 18-20-годишни", разказва от болничното си легло Роза Саргсян. На 28 октомври снаряд пада и върху лечебното заведение, но възрастната жена вече го е напуснала. В същия ден е нападнат и жилищен район в Азербайджан. 21 души са убити.

Армения признава, че близо 1000 души са били убити в конфликта от началото му през септември. Азербайджан също съобщава за цивилни жертви, но не споделя техния брой.

"Той бе на 19 години. Беше убит от куршум на снайперист край Мадагис. За жалост, в този случай, не можем да обърнем хода на събитията. Но няма да се предадем. Ще се бием до край. Сега погребваме брат си и след това се връщаме обратно на фронтовата линия", казва един от войниците. А през това време семейството на Андраник Газарян го издирва. Неговият брат Ховик е бил убит през конфликта от 1992 година.

"Той не ми каза нищо. Само се обади два пъти за да ни провери как сме и да ни каже, че е добре. Даже не мисля, че е бил повикан във войската. Тръгнал е доброволно. Децата са отчаяни, защото знаят, че няма никаква информация за баща им. Звънят ни всеки ден да ни питат дали знаем нещо. Колко дълго можем да ги лъжем? Те са толкова близки с него", разказва съпругата на Андраник.

"Каза ми: "Мамо, всички тръгват, но аз ще остана тук, да се грижа за теб." А сега къде е? Искам да се прибере и да се грижи за мен. Вчера отидохме в болницата, проверихме всички имена на войници, постъпили там едно по едно, но не успяхме да го намерим", разказва през сълзи майка му.

 "Чувстваме се зле за нашите деца. Отглеждаме ги в бункери, за да отидат да се бият във война. Различните поколения отглеждат децата си в мазета и след това ги пращат да се бият. Това не е правилно! Погледнете всички - плачат. Защо плачат? Една майка държи бебето си в утробата си девет месеца, отглежда го, а след това го праща на границата да се бие. Защо? Децата на Ердоган и Илхам Алиев бият ли се? Не. Само простия народ. Защо нашите деца трябва да се бият?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
0
 
! Отговори
Babikian преди 3 години
rambonqn snipera e nasheto taino orujie vecherta svalq droni prez denq trepe komandiri.
91
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменчовците ядат як бой, това може да се види и по Ютуб, а тук арменчовците го раздават много ербап ама никой от тях не отива да се бие. Говорят за камари азерски и турски трупове, за пълни дерета с трупове, но до сега съм видял само полета осеяни с арменски трупове и то хиляди.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Арменчо глупав, това ли ти роди арменската топлийка на раменете?
89
0
 
0
 
! Отговори
Rambo преди 3 години
li se kazvashe che toq go pishesh veche ot mesec. Vsichki azeri ubi. mamata si traka. uxahuxhauhxahx
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AzМожеш лично да поискаш от Ердоган да прекрати окупацията на Северен Кипър.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116Тези глупости ги съобщаваха по радио Ереван.
86
2
 
5
 
! Отговори
Az преди 3 години
Да питам защитниците на Азербайджан, кога Илхам Алиев ще призове Ергодан да се изтегли от Северен Кипър и да прекрати окупацията му ??????????????????????
85
4
 
0
 
! Отговори
KARDJALI преди 3 години
A ti koi si mi kaji. Nqkakuv avtoritet li si koi . Nekav smeshnik i nishto poveche. Chak tva kazal onva kazal. A
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на арменците в Нагорни Карабах е близък. Русия няма да се намеси защото това означава да загуби освен войната в Нагорни Карабах и тази в Сирия и Либия. Сигурен съм че Русия ще жертва Армения заради своите геополитически ламтежи в Близкия изток и Африка. Една война на Русия с Турция означава края на Русия като такава държава каквато е днес.
83
2
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 години
Само да им кажа на ердогановите фенове тук, че техният идел ще завърши живота си като Хитлер !
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1988 г КГБ виждайки близкия крах на СССР извърши активно мероприятие и дадде Нагорни Карабах на Армения с цел да осигури дълъг живот на най-голямата си военна база в Армения. Родения на Лубянка конфликт гарантираше на руснаците че арменците винаги ще се държат за пеша на Москва за да ги защитава от азерите. Всъщност планът на КГБ до сега работеше безупречно, но Ердоган сложи прът в руското колело и нещата се преобърнаха. Не е далеч деня когато руснаците ще бъдат изгонени от Армения.
81
6
 
4
 
! Отговори
Az преди 3 години
До 115Добре че ми каза какво да правя, турчине, аз взех ножа да точа ...Аз обаче ще ти кажа друго - когато жертвите във войната станат прекалено много, ще се наложи някой от вън да я спре. Незавсимо дали му се иска или не. Досега азерите напредваха защото боевете бяха в равнините. Сега стигнаха планините и зациклиха. Съпротивата ще бъде дълга и кървава. Арменците се жертват геройски и без страх, като умрат достатъчно, войната ще бъде спряна. В дългосрочен план Азербайджан е губещият !
80
3
 
2
 
! Отговори
Azer преди 3 години
Toq sait vinagi me e izumqval s glupenderite v nego. oblucheni govorqt nesvarzano, oborvat faktie. Posle sqday pred kompa i gledaad kak armencite letqt. Vlizat tuka i vikat armeniq pecheli voinata 350 drona 750 tanka 10 000 azerbejdanski voinic bili iztrapani. Bratko mili da se chudi chovek po priroda li tap ili obluchen ot chernobil. Izmislqte si kolkoto shtet, faktite sa vidimi za vseki.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 109По официални арменски данни Армения е свалила общо 5 дрона а не по 5 на ден. Освен това изобщо не се споменава какви са свалените дронове, тъй-като Турция използва 10-тина видове дронове, а Азербайзжан има закупени дронове и от Израел. Армения е една бедна държава която освен подарено руско оръжие няма нищо друго, затова и войната там придобива характер на заколение в кланица за арменците.
78
2
 
2
 
! Отговори
do Az преди 3 години
Vinagi mojesh da naramish pushkata i da oburnesh hoda na voinata. Taka ot kompa nai velikiq. Kak ti udarata parvata bomba is shte kacnesh v panelkovo Absolyutno podgotven si s pampersi XXL razmer, nemoe ti sabereme bocite.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин каза:Нагорни карабах - в АзербайджанАрменците се прибират в Армения и там никой не ги пипа.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
арменците сваляли по 5 турски дрона на ден, ама до сега нямало ни един свален.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 109Колко дрона са свалили до сега арменците?
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото Ердоманафа ги удари здраво с дроновете, но постепенно арменците се научиха да ги свалят с ракети от рамо и има дни в които свалят по 5 бр., а те са доста скъпи. Ще му свършат на Ердоманафа най-накрая!
73
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До do krom.... 109 - важно е ти да си на "правилната" вълна. Аз пиша това което искам и смятам за уместно. Цър.вули като теб не ме интересуват и "мнението" им е без значение. Така че, прави като вятъра. Не си индивида който да ми каже къде и какво да пиша.

Спонсорирани публикации