Как преминава ежедневието на един обикновен човек в Северна Корея?

В КНДР няма място за индивидуализъм
Обновена: 5 ное 2020 08:56 | 1 ное 2020 22:15, Нели Христова
264
Как преминава ежедневието на един обикновен човек в Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Йонми Парк бяга от Северна Корея, когато е съвсем млада. Сега тя живее в САЩ, работи като хуманитарен активист и се опитва да разкрие възможно най-много за това, какво е да живееш в КНДР.

Всекидневният живот на всички севернокорейци е много по-различен от този, който води Ким Чен Ун. В едно от своите видеа в YouTube Йонми Парк разказва, как всички ставали по едно и също време, първо се трудели, а след това  ходили до училище, тъй като нямало училищен автобус.

Нейното семейство било от средната класа в Северна Корея и макар историята й да не е напълно валидна за всички 25 млн. души, които живеят в КНДР, то по този начин живее голяма част от обществото там.

Във всеки дом имало по едно радио, което не можело да се изключи. Звукът му можел да бъде увеличаван или намаляван, но не и спрян. Когато имало електричество, по него се редували песни за социалистическия рай, щастливите хора и всякаква подобна пропаганда, която трябвало да увеличи желанието на хората да се трудят.

"В Северна Корея не може да си индивидуалист. Всички сме част от различни групи. Всяка сутрин трябваше да се събираме с групите, към които бяхме причислени, за да вършим определена работа", разказва Йонми.

Рано сутрин - в 5 часа, а през зимата - в 6 часа, от радиото прозвучавала мелодия, която индикирала, че хората трябва да стават от сън. Често родителите пращали децата си в тези трудови групи, докато самите те приготвяли закуската. Докато живеела в КНДР, Йонми често ходила да се труди сутрин. Тя разказва, как ако имало наводнение, групите били изпращани там, за да помагат. Понякога работниците се събирали около жп релсите и се заемали с чупенето на големите камъни по пътя на влака. Трудът им продължават от 5:00 до 7:00 часа или от 6:00 до 8:00 часа, според сезона. След това всички хора се прибирали за да закусват със семействата си.

"Вечеряхме около 7:30 - 8 часа. Трябваше да се храним много бързо, защото след това се налагаше да бягаме до училище. В Северна Корея няма училищен автобус. Всички трябваше да вървим. Отнемаше ни между 35-45 минути да стигнем до училище. Трябваше да сме там преди 9 часа, когато започваха часовете", разказва Йонми. Тя имала 4 учебни предмета на ден, като всеки учебен час продължавал по 45 минути. В повечето случаи децата учели за своите диктатори и как те победили враговете си. Имало и час по начална математика. Това било цялото им образование.

В училището нямало стол - или трябвало да си носиш храна, или да стоиш гладен. В следобедите децата трябвало да обличат работните си дрехи и отново да се трудят. Те често помагали на местни фермери или чистели паметниците на Ким Чен Ир.

Около 18:00-19:00 часа децата се прибирали у дома и помагали на майка си да сготви вечерята.

"Трябваше да ходим до реката, за да донесем вода у дома, тъй като вкъщи нямаше течаща вода. Само така можеше да перем дрехите си или да се къпем", разказва Йонми. Те вечеряли преди 8 часа вечерта през лятото, но през зимата бързали да се хранят възможно най-рано, тъй като нямали електричество, а свещите били изключително скъпи.

"Нямахме ток 24 часа в денонощието, а да притежаваш свещ е нещо скъпо. Тя беше толкова ценна, че не можеше да я използваме. Това, което можехме да си позволим, е колба с олио и фитил, която не светеше ярко и миришеше лошо. Това беше евтиният вариант и все пак бе също толкова ценен. Така че родителите ни казваха: "Яжте бързо и си лягайте", спомня си Йонми.

Всички си лягали толкова рано, че прекарвали часове във взиране в звездите. Йонми казва, че научили много естествени начини да познават какво ще е времето на следващия ден - дали слънчево или мрачно, само гледайки нощното небе.

Уикендите били малко по-различни. Разбира се, и тогава сутрините започвали с колективен труд. След това семействата се прибирали, хапвали закуска и излизали отново, за да търсят храна. Ако искала да си играе с някого, Йонми трябвало да ходи пред домовете на приятелите си и да чука по вратите им, за да провери дали са у дома, тъй като нямали дори телефон. Децата често ходили в планината, където събирали растения, с които да хранят зайците, които отглеждали, а и самите себе си: "Споделях своята храна с животните", казва Йонми.

"Когато дойдох в Америка видях един голям бюфет с различни салати и бях изключително възмутена и си казах: "Но това е заешка храна! Защо давате $10, за да се храните с нея! Затова ли избягах от Северна Корея?" Сега се храня със салата, но тогава отказвах, защото бях изяла достатъчно през живота си", спомня си момичето.

Йонми разказва й за живота на възрастните. "След като се трудят сутрин, мъжете отиват на работа. И тъй като в Северна Корея нямаше много работещи фабрики, те се събираха да пият или да играят карти, за да убият времето, докато трябва да се приберат у дома. Много от тях продължаваха да пият и вкъщи и биеха жените си", споделя тя. Жените от друга страна трябвало да търсят начин семейството им да оцелее, защото държавата не им давала нищо. Така че те изпращали децата си на училище, мъжете си - на работа и отивали на "Черния пазар", където разменяли различни стоки за храна.

"Такъв е животът в Северна Корея. Всички носят униформи. Няма индивидуализъм. Спомням си тази ужасна песен, която идваше от радиото в Пхенян. Всички ставахме по едно и също време, трудихме се по едно и също време, отивахме на работа или училище по едно и също време. Радиото издаваше звук в 12 на обяд и ни уведомяваше, че е време да обяд, а когато денят приключваше, радиото отново се включваше, сякаш да ни каже: "Имахте прекрасен ден, сега се приберете при семейството си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
6
 
20
 
! Отговори
Дядо мраз преди 3 години
Всичко е лъжа. В северна корея всичко е наред и всички са налице с изключение на геройски избягалите от там......
178
16
 
29
 
! Отговори
Предлагам преди 3 години
Всички комунизи с еднопосочен билет за Северна Корея, там да живеят "правдиво"
177
6
 
21
 
! Отговори
Тифани преди 3 години
Не им е лесно на корейците но реда и дисциплината са важни за да бъде държавата успешна . Другата крайност беззаконие без морал и дух общество също не е за добро. Истината е някъде по средата.
176
3
 
38
 
! Отговори
Стар преди 3 години
За по-младите, които задават въпроса как радиото се включва без ток, пояснявам: това са т.н. радиоточки, имаше ги и у нас, има ги в някои затвори, които се захранват директно със звуков сигнал от селския (или затворническия) радио пункт и не се нуждаят от ел. захранване. Не може да се избира програма, само да се увеличава или намалява силата на звука. desant.net/show-news/42184
175
3
 
5
 
! Отговори
Пхахаха преди 3 години
Тоя "нокторез" явно не е бил джобен, а крачен....джобните се казват нокторезачки
174
11
 
8
 
! Отговори
Тук е пълно с идиоти преди 3 години
Да живее С.К. световен лидер в нокторезите и осминафиналист 66-та световното. Всичко това говори за просперираща държава и доволни хора :)
173
7
 
7
 
! Отговори
1966 преди 3 години
Абе не знам: 1966г. на Световното в Англия, в групите Северна Корея, губи първия мач със СССР с 3:0, втория прави 1:1 с Чили и... Третия мач в групата бие Италия с 1:0 с гол първото полувреме. Италянците и Чили с заминават. На четвърфинала повеждат на Португалия с 3:0, но губят с 5:3И това 1966г.! Айде сега си помислете какво знаем и на какво ни учат за света.
172
19
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
171
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам ама през 1988 имаше нокторези и на тях пишеше made in N.Korea бяха супер качеството с което и немските изработени от ауслендери не могат да се сравнят.А ракетите им ако са такова качество на западните глобал плъхове ще им се развалят плановете.
170
16
 
12
 
! Отговори
kiko преди 3 години
Браво,ред и дисциплина !!!
169
4
 
12
 
! Отговори
:) преди 3 години
Имаше един друг филм, един американски журналист снимаше от стаята на хотела си - онази много висока сграда с която се гордеят. Хотела беше празен. На сутринта наистина точно в 6 или 7ч започва да звучи музика по високоговорители. Човека снимаше от стаята си, долу на едно кръстовище, вече имаше жена регулировчик, която регулираше, но движение по улиците нямаше никакво...пълна пародия ...всичко го има в тубата..
168
16
 
23
 
! Отговори
Русофилистици преди 3 години
Добре бе русофили, панелни гащници и всякакви ***...лесно е. Куфара със закопчалките, влака и заминавайте за този неземен рай...
167
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 171 Todor VasilevТоше, едно време радиоточките бяха с централно захранванеимаше няколко степени на звука, като завъртиш врътката в крайно ляво се изключваше, колко му е да спестят тая позиция, така че може и да е вярно каквото казва девойката
166
9
 
14
 
! Отговори
3ти коментар преди 3 години
До 160ти коментар. Не знам как може да сравняваш България и Северна Корея. Първо-територията им е много по-голяма; Второ-там в 21 век хората все още не знаят за съществуването на кондоми и такива не използват; Трето- излизането от държавата е почти невъзможно. По тази логика е нормално населението да е много повече, но това не значи че живеят по-добре от нас. Да не говорим, че жените нямат достъп до неща като превръзки и тампони, например. А през комунизма в бг все още не са били измислени...
165
17
 
10
 
! Отговори
Чиновик преди 3 години
Така трябва да е не само в България, но и в цяла Европа. Простолюдието много си повЕрвахте напоследък и решихте, че всичко ви е позволено.
164
11
 
7
 
! Отговори
Тодор Василев преди 3 години
До До 153А радиоточката с какво работи на дървени въглища ли!?Ако е с батерии същите можеш да ги извадиш и да не слушаш тъпотиите по радиоточката.
163
4
 
9
 
! Отговори
2ри коментар преди 3 години
"Вечеряхме около 7:30 - 8 часа. Трябваше да се храним много бързо, защото след това се налагаше да бягаме до училище." Всъщност във видеото е "Закусвахме" друга грешка от страна на писателят на тази статия. Нищо стойностно не можете да свършите и оставяте хората да ви вярват сляпо. Поне да бяхте оставили линк към видеото на Йеонми, от която сте взели информацията. Плагиатство е цялата работа, всичко да гледания и пари. А българския манталитет в тези коментарите няма да го коментирам..
162
1
 
14
 
! Отговори
1ви коментар преди 3 години
Вижте сега, изгледала съм повечето видеа на момичето и мога да кажа, че превода от английски в български е много зле. Във видеото Йеонми нямаше предвид, че нямат електричество 24 часа, а "през зимата нямахме това 24 часово електричество (както в останалите държави, имаше предвид тя) и вечер трябваше да се храним бързо преди да е изгаснал тока"- преведено буквално. Вместо да се поинтерсувате малко и да разберете, вие веднага тръгвате да филосовствате! "Daily life of a North Korean" е видеото! :)
161
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смрадлива пропагандатака разправяха на българите 89 как ще станем швейцария на балканитеи да спре да се субсидира селското стопанство защото то щяло да печели самовсичко се оказа една голяма лъжа - но младите това не го знаяти слушаг всеки ден измислиците на сорос агиткитесего всеки ден банани - ама истинско сирене и кашкавал че и колбаси няма дори и на нова година- мечта на ***.те се сбъдна - банани всеки ден- и бенанова република- страна дето беше на 30 място по проишленост според ООН
160
4
 
17
 
! Отговори
Ким преди 3 години
Каня всички български другари да станат наши поданици, и да споделят ежедневието на обикновените севернокорейци !

Спонсорирани публикации