Рискът от лоши заеми скача след изтичането на мораториума по вноските

Водещите сектори имат най-значителни обеми на кредити под мораториум
Обновена: 1 ное 2020 14:40 | 1 ное 2020 14:39, Камелия Цветанова
19
Рискът от лоши заеми скача след изтичането на мораториума по вноските
Снимка: Dnes.bg, архив

След изтичането на мораториума върху вноските по кредитите е възможно да бъде отчетено нарастване на лошите заеми, ако междувременно икономическите условия не започнат да се подобряват или настъпи ново влошаване на средата за правене на бизнес, е посочено в периодичното издание на БНБ „Банките в България“, информира „Труд“.

Още по темата
Срокът, до който заемите на граждани и фирми можеше да бъдат отложени, беше удължен до края на март 2021 г. Но 6-месечният срок на отсрочка на всеки конкретен кредит вече изтича за първите, които се възползваха от мораториума и отсрочиха заемите си още в началото на пандемията.

Водещите икономически сектори в кредитирането на предприятията имат най-значителни обеми на кредити под мораториум, като се открояват: „преработвателна промишленост“; „търговия на едро и дребно“; „операции с недвижими имоти“; „строителство“; „хотелиерство и ресторантьорство“ и „транспорт и складиране“, посочват от БНБ.
Повечето от тези сектори имат и завишено ниво на заварени необслужвани кредити, пише в изданието на Централната банка.

Нетният лихвен доход на банките за първото полугодие е 1,3 млрд. лв., като намалява със 75 млн. лв. (5,4%) на годишна база. Приходите на банките от лихви до юни намаляват (с 51 млн. лв., 3,4%) до 1,5 млрд. лв., а разходите за лихви нарастват (с 24 млн. лв., 16,5%) до 167 млн. лв. Причините за това са отсрочването на заеми, по-малкото взимане на кредити от бизнеса и трупането на спестявания. Хората вместо да харчат си стоят повече вкъщи, а фирмите отлагат инвестиционните си проекти.

Банките свиват някои разходи, показват още данните на БНБ. Административните разходи на банките (в които влизат
и заплатите) до юни са намалели с 6 млн. лв. (0,7%). Разходите на банките за амортизация обаче са нараснали с 8 млн. лв. (6,4%).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: БНБзаемикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е проблем.Собственоста на средствата за производство и без тва трябва да мине в по кадърни ръце.Не трябва да се допуска диктатура в производственият сектор.Освен това нали сега запада умира а ние сме зачислени към него.Трябва да се намаля държавната ясла и ранното ченгеджийско пенсиониране.Да не се купуват ф16 ,а да се прави АЕЦа.Трябва да се мисли кво ще правим след разпада на ЕС.Когато този момент настъпи трябва да имаме и връзки с другите икономики .Трябва по балансирано правителство
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Виденов, икономическата прогноза беше "дебелите ше отслабнат, слабите ще изчезнат". Напролет почват фалити и продажба на фирми и имоти на длъжници, и имотния пазар... Това ще повлече строителството... Големите ще оцелеят от държавните поръчки за строителство, ремонт, саниране и т.н. Но малките... И домашните майстори, дето работят на черно, и те ще глътнат вода. Туризма ще се гърчи поне до следващото лято. Банките вече имат отдели "управление на недвижими имоти". Защо ли? Лошо!
12
3
 
32
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Така, така! Много хора живееха в стандарт, който не им се полага, с пари, които не са техни. Сега ги занулиха очаквано и заслужено. Време е да си платите кредитите.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито лев не съм получил нито като заем нито като помощ в последната година. Който е взимал да връща.
10
1
 
12
 
! Отговори
Нашите пари преди 3 години
на депозит са техният ресурс за кредитно заробване. С нашите пари по нашите собствени глави.
9
3
 
31
 
! Отговори
х преди 3 години
Убихте се да пътувате, да фръцкате и пръцкате, джуки, муки, силикони. Сега няма вече. Приземиха ви и ви занулиха. Сега ще трябва и да се работи. Няма кой да ви дава пари вече.
8
1
 
2
 
! Отговори
Тия сигурно преди 3 години
Си начисляват амортизация и върху служителите.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората имат пари на депозит не кредити
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И демократите обещаваха при демокрацията реки от мед и масло, но се оказа че те са само за богатите, а народа блъска като животно за чорбаджията и мизерства и едвам свързва двата края.
5
3
 
3
 
! Отговори
Ай чао преди 3 години
Върховна гадория! Ти на мене аз на тебе!
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система създава реален капитал - реални блага и стоки. Западната система унищожава капитал и създава от него спекулативни борсови акции и кредити.
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще продължат да повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
2
3
 
19
 
! Отговори
Шломо Розенкранц преди 3 години
Внимавайте гоим! Плащайте си лихвите навреме, че ...
1
2
 
40
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Винаги ми е харесвала тука паралелната реалност ,в която живее цялата редкация?Така е и в този случай.Нямаше банка дето ,да си не тормози клиентите за заемите.Какви отсрочки,какви 5 лева?Това съществуваше само по правителствените новини и медии.Както винаги кьорфишек!!!

Спонсорирани публикации