Мюсюлманите във Франция: Кой и защо ги радикализира?

Макрон с кампания срещу политическия ислям и ислямския сепаратизъм
2 ное 2020 21:04, Елка Василева
99
Мюсюлманите във Франция: Кой и защо ги радикализира?
Снимка: архив, БГНЕС

Около 9% от населението на Франция изповядва исляма - колкото в никоя друга страна от ЕС. 1/3 от френските мюсюлмани подкрепят идеята за разделение в обществото и живот по собствени правила. Кой и как ги радикализира?

След последния атентат в Ница бившият министър-председател на Малайзия Махадир бин Мохамад написа в Тwitter, че мюсюлманите имали "правото да убият хиляди французи заради кланетата в историята". Публикацията беше изтрита по настояване на френското правителство, пише Дойче веле.

Призиви за насилие се чуха и от антифренските протести, провели се в различни части на мюсюлманския свят, в това число в Пакистан, Ливан, Индонезия и Бангладеш. Там се развяха плакати с лика на френския президент Еманюел Макрон и настояване за "обезглавяване на богохулника". В тази връзка френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: "Стъпката от виртуална омраза към истинско насилие е малка".

Заплахата дебне отвън и отвътре

Вътрешният министър Жералд Дарманин обяви в телевизионно интервю, че страната "е във война срещу ислямизма както вътре, така и навън" и предупреди, че са възможни и други терористични нападения. Правителството мобилизира хиляди допълнителни полицаи и войници - най-вече за да осигури по-добра защита на църквите и в частност училищата.

Още по темата

Още през февруари президентът Макрон обяви началото на кампания срещу политическия ислям и "ислямския сепаратизъм". Той разкритикува имамите, свързани със салафизма и "Мюсюлманско братство" и чиито проповеди са насочени "срещу републиката". Това е причината френският президент, както обяви самият той във втората си реч през октомври, да поиска забрана за имами, обучени в чужбина, да работят във Франция.

Още преди последните атаки в Париж и Ница Еманюел Макрон се опита да отговори на нарастващата загриженост на много французи относно влиянието на нарастващата ислямистка радикализация в предградията на градовете. Който търси доказателства за нея, може да ги открие в книгата на бившия кмет на град Сарсел Франсоа Пюпони "Емирствата на републиката: Как ислямистите поемат контрола над предградията".

Кой радикализира френските мюсюлмани?

В нея той описва как група от 100 до 200 ислямисти и дребни престъпници могат да тероризират общност от 60 000 граждани - включително мюсюлмани, християни, евреи и други. "Една от реалностите в тези предградия е разрастването на радикалния ислям", пише Пупони.

Изследване на института "Монтен" в Париж анализира развитието на радикалния ислям във Франция. Според неговия автор Хаким Ел Каруи ултраконсервативният уахабизъм на Саудитска Арабия например от години се изнася по целия свят с помощта на средствата, генерирани от продажбата на петрол. А Франция със своите над шест милиона мюсюлмани - 9% от населението на страната, се явява подходящ пазар за организираните от саудитските организации езикови курсове и проповеди.

Ел Каруи посочва още, че след Арабската пролет и успехът на политически партии, свързани с "Мюсюлманско братство" например в държави като Тунис, е нараснало и влиянието на европейските "мюсюлмански братя". "Става дума за една транснационална мюсюлманска общност. Тя споделя целите на близкоизточните групи, но провежда своя собствена политика", посочва експертът.

Салафизмът, който цели сепаратизъм

Сред членовете на организацията се разпространява консервативното течение салафизъм. Салафизмът според Ел Каруи се основава на изучаването на свещените текстове и вижда себе си като опозиция на "западния упадък". Целта на салафитите е пълно отделяне от обществото и обособяване на общност, която живее по свои собствени правила. Във Франция вече има и термин за сливането на двете течения - философията на "Мюсюлманско братство" и тази на салафизма. Наричат това "frèro-salafiste".

Според проучване на института "Монтен" 28 процента от френските мюсюлмани симпатизират на идеята за разделение на обществото. Тази воля за разделяне е това, което президентът Макрон нарича "сепаратизъм", тоест формирането на паралелни общества. "Ислямисткият сепаратизъм е несъвместим със свободата и равенството, с неделимостта на републиката и необходимото единство на нацията", казва Макрон. Но групи от френските мюсюлмани изглежда отдавна са отхвърлили тези идеали.

В своята книга "Територии, окупирани от ислямизма" социологът Бернар Ружие описва как цели квартали на френските градове са попаднали под контрола на ислямистите. Той анализира възхода на салафизма и неговото "религиозно прекодиране на социалната реалност във Франция или Европа". И посочва затворите като развъдници на ислямистката идеология. Факт, който стана очевиден след атаките през 2015 година. Тогава стана ясно, че редица престъпници са били радикализирани в затвора.

Ружие поставя под съмнение това, че много от атентаторите са "самотни вълци". По-скоро той вярва, че "салафистките екосистеми" предоставят на младите джихадисти идеологическа основа и ги насърчат да действат. Социологът също така описва как салафитите първо превземат местна джамия, за да могат след това постепенно да поемат контрола над целия квартал.

Салафизмът, обяснява социологът, "е разпространението на нов свят на религиозни идеи. Това е идеология, която се опитва да ни предложи религиозна измислица като реалност". Той смята, че социалното неравенство, престъпността и безработицата са важни фактори за радикализацията на френските мюсюлмани, както и че социално-религиозната екосистема на "frèro-salafiste" играе още по-важна роля.

Какво е решението?

Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен.

Фактът, че предполагаемият нападател от Ница е нелегален мигрант, засилва критиките към бежанската политика и призовава към тежки репресии. Консервативният депутат Ерик Киоти настоя Франция да създаде "свое Гуантанамо", за да предотврати подобни случаи в бъдеще.

Президентът Еманюел Макрон знае, че борбата срещу ислямизма не може да бъде спечелена с мерки, които допълнително разделят страната. Неговият подход е по-гъвкав. Преди изборите през пролетта на 2022 година обаче той трябва да привлече поне умереното крило от консервативните избиратели на своя страна. А ако в страната има още нападения като това в базиликата в Ница и убийството на учителя по история в Париж, които провокират гняв и несигурност сред французите, толкова по-вероятно е риториката на Макрон да се втвърди.

 


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
9
 
! Отговори
помашки мелез преди 2 месеца
Брато.....Martin Bormann....харесва ми ника ти.....от Разградско ли си?
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бяха гласували за Льо Пен
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Французите от 40г не правят друго освен да рекламират исляма.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди да направят свое Гуантанамо да вземат да закрият парцала Шарли.
26
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Французите нарушават свободата на словото на ислямския свят.
25
4
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 месеца
До 5) Ти чувал ли си някога стадо овце да нападне овчаря си? Може и да е ставало, но аз никога не съм чувал за такова нещо, така че ако имаш повече информация, сподели ;)
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В общия случай "левите" партии са си престъпници на по - глобално ниво и поради това са твърде опасни. На такива, особено на по - активните като феминистките, се полага затвор по подразбиране, недопускане до държавни, обществени и ръководни постове. А за свери като здравеопазването, общините, съдебна система, полиция, законодателна власт - може и смъртни присъди. Трябват закони в тази държава иначе съвсем ще я вапсаме.
23
0
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 месеца
Прибрахте ли си ги? Толерантни ли сте? Айде сега им сърбайте попарата!
22
0
 
13
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 месеца
Важна новина!!! Току що е стреляно в синагога във Виена! Ай честиту либерасти.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В общия случай явно не разбираш понятието "лява партия". А това са тези партии/групи, които с популистки лозунги и изказвания се стремят дфа отнемат права от други групи и да ги дадат на себе си. В случая с феминистките - да отнемат заработените от мъжете пари и да ги присвоят. Да отнемат заслугите им и да си ги припишат. Също както комунистите винаги са били. При това не по заслуги, а по лично усмотрение. Да отнемат власт и привилегии и да ги присвоят и да преразпределят по между си благата.
20
1
 
12
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
Иска ви се да се събуди Европа, ама няма начин. Поне без отказ от голяма част от удобствата и стандарта. Тези 9% са си потребители и се увеличават. Цялата система за растеж и пазар рухва. На мултинационалната компания хич не и пука дали праха за пране ще го купува мюсулманин или свидетел на Йехова.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има едно зло на тази планета и то се казва - евреи. Запомнете, всички гадости се забъркват от тях. Макрон е пионка на Шорош. На евреите не им пука ако французи и мюсюлмани се избият, ще продават оръжие и на двете страни.
Тъжното е, че тези които живеят в израел, дори не са евреи, само са им взели името за да изтласкат палестинците и да претендират за права върху земята. Това са чиста форма дегенерати-биороботи произведени от несъстоялия се фараон моисей.
18
1
 
32
 
! Отговори
От Карабах преди 2 месеца
Хаха. Радикален мюсюлманин е нещо като хитлерист пацифист. В Корана ясно е казано че исляма трябва да воюва и покори целото кълбе. Нещо неясно!???
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що винаги трябва да има някой виновен?! Защо просто не приемем истината, че мюсюлманите са простовати и умствено неефективни хора, подчинени на човеконенавистническа система от принципи и схващания, несъвместима с модерното общество!? И толкова, за какво трябва да се пишат всичките тези фермани, защо са всичките безплодни напъни?
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците!
15
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Покъртително. Най-добре са тези държави, които не приеха така наречените бежанци или пък в които няма мюсюлмани. Поне живеят спокойно и без страх. За Франция и други страни с такива проблеми няма изход според мен. По-вероятно е, че ще им позволят да се отделят и живеят както искат с надежда да ги изолират от местните и да ги омилостивят, или ще рискуват нови атентати. Но пък, няма гаранция, те са с промити мозъци и "имат право" да убиват. Трагедията е пълна.
14
1
 
11
 
! Отговори
Корановирусът преди 2 месеца
Броди по Европа...
13
1
 
16
 
! Отговори
Йово преди 2 месеца
Смях във Феранция и на запад като цяло ЛЕВИ НЯМА, т.н Леви разни п*си и лизбита реално не са леви а центристи. Тези са точно организаците които плюят комунизма и социализма като цяло, например "Фемини" която незнайно защо я наричат лява. В държави с истинско ляво управление като Китай, Туркменистан и Беларус проблемите с исляма и разни псевдо леви гей организаци се справят по доста твърд начин . Само в десните държави като САЩ и ЕС и някой други черни и други имат права и превилегии!
12
2
 
17
 
! Отговори
Либерализмът преди 2 месеца
Ислямизира християнския Запад до степен, в която ще започнат да си обрязват децата..
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как беше не е луд тоя дето яде баницата а тоя дето я дава....Франция е виновна както и ЕС с тяхната либерал-демокрация или с други думи свободия.

Спонсорирани публикации