Климатичните промени ги е имало е миналото, има ги и сега - мит ли е?

Какво казва науката?
7 ное 2020 13:58,
63
Климатичните промени ги е имало е миналото, има ги и сега - мит ли е?
Снимка: Pixabay

Научен анализ показва, че парниковите газове, основно CO2, са контролирали повечето минали климатични промени. Те показват колко чувствителен е климатът към колебанията в количеството въглероден диоксид в атмосферата, пише climateka.bg. Доказателствата за това са разпространени в целия геоложки запис. Това показва ясно, че този път хората са причината, главно чрез емисиите CO2, които отделяме.

МИТ

"Климатът винаги се променя. Имали сме ледникови епохи и по-топли периоди, когато в Шпицберген са открити алигатори. Ледени епохи са настъпвали в сто хиляди годишен цикъл през последните 700 хиляди години и е имало предишни периоди, които изглеждат по-топли от настоящите, въпреки че нивата на CO2 са били по-ниски, отколкото сега. Съвсем наскоро имахме средновековния топъл период и малката ледникова епоха".

Парниковите газове – предимно CO2, но също и метан – участват в повечето минали климатични промени на Земята. Когато тяхното количество намалее, глобалният климат стана по-студен. Когато количеството им се увеличи, глобалният климат стана по-топъл. Когато нивата на CO2 скачат бързо, глобалното затопляне, което следва, е силно разрушително и понякога предизвика масово измиране. Хората днес отделят огромни количества CO2 със скорост по-голяма дори от най-разрушителните климатични промени в миналото на Земята.

Рязка срещу бавна промяна

Животът процъфтява в Еоцена, Кредата и други периоди на високо съдържание на CO2 в атмосферата, защото парниковите газове са били в баланс с въглерода в океаните и изветрянето на скалите. Животът, океанската химия и атмосферните газове са имали милиони години, за да се приспособят към тези нива.

Но в миналото на Земята е имало няколко пъти, когато температурата на Земята рязко е скачала, по същия начин, както днес. Те са били причинени от големи и бързи увеличения на емисии на парникови газове, точно както се случва днес в резултат от човешката дейност.

Тези резки промени на глобалния климат почти винаги са били много разрушителни за живота, причинявайки масово изчезване, като в края на пермския, триасния или дори в средата на камбрийския период. Симптомите от тези събития (голям, бърз скок на глобалните температури, покачване на нивото на морето и подкиселяване на океана) се случват днес с климатичните промени, причинени от човека.

Така че да, климатът се е променил преди хората и в повечето случаи учените знаят защо. Във всички случаи виждаме еднаква връзка между нивата на CO2 и глобалните температури. А миналите примери за бързи въглеродни емисии (точно както днес) като цяло бяха силно разрушителни за живота на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: климатечни промени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, кажете колко трябва да е CO2 в атмосферата? Колко, кажете?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента CO2 е 400 единици на милион. Преди около 150 млн. години, когато цъфящите растения се появяват (а от тях произлизат всички растения, които ползваме в селското стопанство), CO2 е бил 2500 единици на милион. Т.е. CO2 не е зло. Погледнете и човешката история - най-голям разцвет е имало когато температурите са били високи и обратното - упадък, когато е било студено.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Митът, че климатични промени е имало винаги не е мит. Климат има откакто има атмосфера. Откакто има климат, той се променя и на това влияят много фактори, не сам CO2. Погледнете Марс - няма живот (поне доказан), но климатът там се променя непрекъснато. Атмосферата на Марс е 95% CO2, но средната годишна температура е -55 градуса, не е никак топло.
30
0
 
7
 
! Отговори
Благоев преди 3 години
Най голям парников ефект в атмосферата създават ВОДНИТЕ ПАРИ ! Ако има някакъв проблем с СО 2 ,той е свързан със здравето на Световния океан , зависещо от химическото замърсяване!Планетата се е справяла и с по високи нива на СО 2 без да има индустрия и живота е процъфтявал! Проблемът е в това с какво си перем МРЪСНИТЕ *** а не това какво и колко горим.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основният парников газ не е въглеродният двуокис, а водните пари. А против водните пари в атмосферата нищо не можеш да направиш. Анализът на минали периоди на затопляния в климата показват, че тези затопляния са настъпвали малко преди съответното повишаване на CO2 в атмосферата.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствен неразгадан мит си остава границата на човешката простотия.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А за климатичнитеБорбата е да се забрани на другите страни, да го позват. Така ще може да си ги позлваме само ние ;)
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НайлонНе е нужно, да се спира изсичанто на горите, а просот да се садят нови. Спокойно можем да изсичаме по 0.1% от горите на планета, като засаждаме нови, които се възстановяват до 8 години.Тогава ще си покриваме всички материални и енергийни нужди.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоМхмммммм
24
1
 
1
 
! Отговори
Elon From The Future преди 3 години
До А всъщностТака е! Затова е АБСОЛЮТНО наложително, да правим космически кораби!
23
0
 
9
 
! Отговори
Глобалните Комунисти преди 3 години
им трябват Глобални Данъци, за да ги издържате и да си живуркат като Имрепарота с Вашите Пари. Именно, за това им трябва (измислен) Глобален Проблем, за да ги наложат Глобална такса за решаването му. Така, че Въглеродните Такси са нищо повече от Глобален Данък, който Всички Плащате и вече е калкулиран в цената на всяка една стока и енергиен източник. Вие мислите ли, че ако Планетата Умира с това, че например над 50% от цената на Самолетният Ви Билет отива за Въглеродна Такса, ще я Спаси?!
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено , че има цикличност/повтаряемост в климатичните промени , както е във всяка друга сфера света и живота ! Но също така е факт , че на Земята никога не са живяли 8 милиарда души , които нанасят безкрайни вреди !
21
0
 
1
 
! Отговори
Kafe преди 3 години
Тая карта е нещо несъразмерна. Познайте кой континент е 3 пъти по-голям?😊
20
1
 
7
 
! Отговори
Найлон преди 3 години
Спрете изсичането на горите.Останалото ще си го свърши планетата.Колко дървета вече са повалени в Бразилия например? Няма те си представа.Ние все още можем да спасим нещичко.представете си басейн 50кубика с вода. Хвърлете една кофа с отпадъци и той басейнът ще го преодолее.Но я изсипете един самосвал от 12 кубика цимент....Без коментар...
19
1
 
9
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
При сегашните технолии най зелените коли са бензиновите работещи на ГАЗ или МЕТАН. Електричките не са по чисти, щото тока също се добива с огромни количества емисии, отделен е въпроса за самите батерии. Ако ел. енергията се добива само от АЕЦ е друга работа, ама да горим италиански боклyк в Мариците и да се хвалим с хибридни коли си е демагогия. Това е все едно да теглиш кредит от една банка, за да погасиш друг кредит в предната банка. Кредита си стои.
18
0
 
6
 
! Отговори
А за климатичните преди 3 години
Системи никой нищо не казва..?! Защо температурата на земята тръгна нагоре след масовото ползвана на огромни климатици в цял свят през последните 50 - 60 години?
17
0
 
13
 
! Отговори
А всъщност преди 3 години
Планетата има способността да се преформатира автоматично. Кого дойде точният момент всичко което съществува на повърхността ще бъде унищожено и напълно заличено все едно никога не е съществувало. Ще има бури със скорост над 1000км/ч, после земетресения, вулканични изригвания, и потоп. Планините ще станат морски дъна, а морските дъна ще станат планини. После ще има милиони години хибернация и нови форми на живот. Това вече се е случвало много пъти.
16
3
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 3 години
ИМА ОСТЪР ЕЛЕКТРОМАГНИТЕН СМОГ увреждащ тежко Земята НИ.STOP 5 G digitalizations..Арести на престъпниците на власт нареждащии произвеждащи внедряването на все по жестоко вредни дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия.COVID mutants е резултат от 4G digitalizacions/при 4.71 дигитализационни увреждания се активират черно чумни масови убиици които мутафицират нано флор аи фауна..Колеги ползват нано мутации за определяне на точната възраст на седиментите скали .
15
3
 
8
 
! Отговори
А всъщност преди 3 години
Истината е че абсолютно нищо не зависи от нас когато става въпрос за динамиката на макро-планетарно и космическо ниво. И много правилно е измислено! Добре че нищо не зависи от нас защото иначе до сега да сме счупили планетата.Трябва да осъзнаем че нашето съществуване спрямо времевата линия на планетарно ниво е като един миг. Планетата е тук от милиарди години и в по голямата част от това време е била напълно негодна за живот. Ние сме се пръкнали преди 1 минута и вече си мислим че сме богове.
14
1
 
6
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Оная малката хаховица Грета какво мисли по въпроса?Няма ли да има нова истерична реч пред оНЕ? А Фандъчето как бори мръсния въздух? Вдигна данъците на колите, сякаш така колите ще цапат по малко, за сметка на това стимулира ползването на градски транспорт като вдигна цената на 1.6лв. И това ако не е лицемерие? Ами наш Байчо войвода? Колко декари гори се сечат всеки ден, а той се прави, че не знае. Без гори няма реки, без реки няма гори и се влиза в омагьосан кръг на пустинизация. ЗЕЛЕН Байчо.

Спонсорирани публикации