Мария Бакалова за Борат, стереотипите и сцената с Руди Джулиани

Саша Барън Коен е категоричен, че тя трябва да бъде номинирана за "Оскар"
12 ное 2020 17:30, Нели Христова
80
Мария Бакалова за Борат, стереотипите и сцената с Руди Джулиани
Снимка: Instagram

Още преди вторият филм за Борат да излезе в Amazon, цяла Америка, а и целият свят, говори за българката Мария Бакалова.

Тя влезе в ролята на 15-годишната дъщеря Тутар на казахстанския журналист Борат, изигран от Саша Барън Коен. Отгледана в плевня и неправилно възпитана от баща си, Тутар измисля начин да придружи Борат при последното му пътуване до Съединените щати, ставайки едновременно стръв и съзаклятник в схемите на баща си, който иска да я достави на вицепрезидента Майк Пенс.

Още по темата

Чрез многобройни неудобни срещи с нищо неподозиращи хора, включително скандално вече интервю с Рудолф Джулиани (адвокатът на Доналд Тръмп) - Тутар открива собствената си стойност, докато привлича вниманието към тихото, а понякога и не толкова тихо женомразство около нея.

24-годишната Бакалова се справя перфектно с ролята на Тутар, а самият Саша Барън Коен е категоричен, че тя трябва да бъде номинирана за "Оскар".

Българката все още няма много роли в киното, но и това предстои - тя ще влезе в ролята на внучка на Йосиф Сърчаджиев в лентата Women Do Cry. Според младата актриса втората лента за Борат не разказва толкова за казахстанския журналист, колкото за образоването и освобождаването на Тутар. 

"Това е филм за това как едно момиче може да порасне и трябва да порасне. Как хората могат да се отнасят към теб като към неравен, защото си жена и какви възможности имаш", казва Бакалова в интервю за The New York Times. За нея филмът е бил възможност да почете родината си.

"Такива неща не се случват на хора като нас - българите", казва тя. "В повечето случаи за нас има малка, съвсем малка допълнителна роля в някой филм, с две или три реплики, като проститутка или мафиот. Наистина съм благодарна на Саша, че даде тази платформа на момиче от Източна Европа, което да изиграе силен и сложен персонаж, който не е еднопластов."

В ранните си години в България Мария Бакалова се занимава с музика. Тя пее, започва уроци по флейта, но това не й е достатъчно. "Исках да избягам от реалността. А благодарение на актьорството можеш да си всеки. Можеш дори да живееш на Марс", казва тя пред NY Times. И въпреки че се превъплъщава в ролята на разхайтената Тутар, Бакалова всъщност е била дисциплинирано дете. Тя така и не е гледала първия филм за "Борат" преди да получи ролята на Тутар, тъй като е едва на 10, когато той излиза.

За огромната възможност Бакалова научава от своя приятелка. "Помислих си, че това е невъзможно. Ние сме българи. Никой не ни вижда в главните роли. Но изпратих няколко записа и ми се обадиха за скрийн тест в Лондон. Проектът беше толкова конфиденциален, че се замислих дали става дума за истински филм. Бях сигурна, че ще се озова в схема за трафик на хора. Нямах идея, че ще срещна Саша... беше голяма изненада", разказва актрисата.

Още по време на втория скрийн тест Бакалова трябва да се представи за Тутар, а истински хора, които нямат никаква идея коя е тя, трябва да й повярват. "Саша ми обясни, че Тутар трябва да е толкова луда, колкото Борат, ако не и повече. Тя трябва да бъде напълно дезориентирана - кое е правилно, кое грешно - и през това пътуване да се научи как да бъде нормален човек. Това е сатиричен филм, но ме накара да се замисля какво би било да водиш този начин на живот, дори и да е само роля. Бихте ли се радвали, ако хората се отнасят с вас по този начин - ако целта на живота ви е да се ожените и да живеете в клетка?", обяснява Бакалова.

Вижданията на Тутар са изкривени от сексистки наръчник, който я дезинформира за собственото й тяло. "Наръчникът е метафора за това как обществото и патриархатът ни карат да се държим и какво очакват хората. Трябва ли да се срамувам, че имам менструация? Трябва ли да се срамувам, че имам косми по тялото? Трябва ли да се срамувам, че съм жена? В това вярва Тутар от самото начало и Саша искаше да покаже, че през 2020 г. вече идва момент, в който хората трябва да започнат да се отнасят еднакво помежду си", казва 24-годишната актриса. За да влезе в ролята на дъщерята на Борат, Бакалова трябва да остави космите по тялото й да пораснат. По-трудно й е обаче с космите по лицето, но с това се заемат гримьорите.

След като филма излезе, една от невинните участнички в него, Жанис Джоунс каза пред медиите, че се е почуствала излъгана от Саша Барън Коен тъй като е вярвала, че всичко е истина. Тя е наета да бъде детегледачка на Тутар и приема работата присърце. Знае, че все пак ще участва във филм, но не в "Борат", а в документална лента за това как стоят нещата в Америка. "Виня себе си, че не прочетох целия договор", казва тя пред Vanity Fair и споделя, че за ролята си е получила малко над 3000 долара. Историята й трогва хората и те организират GoFundMe кампания, за да съберат средства, с които да й помогнат. Дарява и самият Саша Барън Коен. "Прекарахме може би пет, шест часа с Жанис и тя е човекът, когото виждате на екрана. Тя е просто невероятна. Тя не е актриса - просто искаше да помогне на Тутар да се възприеме, да следва мечтите си и да се образова. Имаме нужда от хора като Жанис. Тя е ангел", казва Бакалова.

Но най-известната сцена от филма, тази, която обиколи всички новинарски емисии и предизвика огромен скандал, бе с Руди Джулиани. Бакалова признава, че това е единственият път, в който се е изплашила докато снима "Борат".

"Саша е моят небиологичен баща и ще бъде такъв завинаги. Затова му се доверих от самото начало и знаех, че той никога няма да ме постави в опасна ситуация. В същото време имахме и екип за сигурност, който имаше задача да ни спаси във всеки един момент. Но може би когато бяхме в хотела и Руди Джулиани се обади в полицията, някак ме беше страх, че нещо ще се случи. За щастие избягахме", разказва българката. Тя е изключително нервна преди снимките, но Саша Барън Коен я успокоява - така и трябва да бъде.

След като клипът излиза на бял свят идват и оправданията - Джулиани твърди, че не се е държал неприлично с Мария Бакалова и е бил измамен. Версията на адвоката е, че той само си е "подпъхвал ризата в панталона", но така ли е?

"Видях това, което видяхте и вие. Ако сте гледали филма, това е нашето съобщение - искаме всички да видят филма и да преценят сами", категорична е Бакалова, но намеква, че Джулиани далеч не е подпъхвал ризата си.

"Саша бързо се появи в стаята, защото се беше притеснил за мен. Ако беше закъснял, не знам какво щеше да се случи", казва тя и обяснява, че не се чувства зле за адвоката, тъй като "подобни филми показват какви сме всъщност".

 

 

 

 

 

 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честно казано първата част с онзи дебелак ми хареса повече
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо симпатяга. Как се превърна от зверилник в очарователна хостеса.
Не случайно и искат Оскар за ролята.
26
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Завистливци, момичето е супер! Не като вас миризливци в панелката.
25
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямо падение е тази роля, единственото позитивно беше, че не споменават България а само Казахстан, но дори и това е обидно понеже явно ни принизяват на тяхното ниво. Най-гнусното беше когато по вереме на бала и дойде и окървави цялата сцена...
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този филм трябва да влезе в класацията на българското изкуство.
Номер 1.
23
3
 
11
 
! Отговори
Rosso преди 2 месеца
Всеки мъж е слаб и подложен на достатъчно провокативно поведение поддава. Това е в природата ни и е нечестно да се манипулират хора по този начин. Не говоря за извратеняци и мъже, които се възползват от позицията си, а за това да се смята за голямо геройство, че е успяла да свали гащите на някой по-значим мъж.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
I like this one with the baby on it.
И после глътна бебето на тортичката. Направо култ. Xa xa xa
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говори за някаква африканска дебела не-гъ-;рка ме била ангел. Оффф айде няма нужда, бургаски из,.чадие
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Английски бай Ганьо и Българската баба Гана...
Скъсах се от смят. Мега добър филм.
Поздрави на всички
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно преди изборите направи голям фурор в щатите.
Поне 100 хиляди гласа спечели за бидона.
18
2
 
11
 
! Отговори
Обичам я преди 2 месеца
Най ми хареса как псува на български. Are you a man or a woman? Show me your ***.
Xa xa xa
17
4
 
16
 
! Отговори
Krom преди 2 месеца
Успех на девойката, талантлива е и ще върви нагоре!
16
5
 
16
 
! Отговори
Krom преди 2 месеца
Важи момичето, определено е и талантлива! Света оцени направеното. Блатото България?! Тук нещата са различни. Значи, аркадаш разправям ти докато лющим семки на кварталната пейка и жулим бира по обед - спала е с Коен. Нема начин да не е спала с него бе, как инак да пробие? Я аз колко съм умен, а никой не ме цени? А за Джулиани - а, не бе, не е изкукал дъртак който иска прясно агнешко от изтока на ниска цена - подведоха го човек! Той е свестен иначе … България брат, ако гледам коментарите.
15
4
 
4
 
! Отговори
Насакото Яката преди 2 месеца
Мда, то и в Трейнспотинг 2 игра една българка, която беше нах**ник на чистокръвния англичанин.
14
4
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Добре се справи момичето, получи се отново провакативен, осмиващ лицемерието и закостенелостта филм. Но и тия какви наивници са там, хаха. Особено тези реднците, грам не загряха как ги будалкат. Плюс това за България нищо никъде и по-никакъв повод не се чува. В смисъл, Албания примерно има повече известност, и е по-разпознаваема. Сега няма лоша реклама... Шоу ми йор п... а, ххаа
13
2
 
12
 
! Отговори
Кмете, кмете преди 2 месеца
Както свойски беше полегнал и с такъв влажен "адвокатски" поглед ако го бяха оставили да се "дозагащи" и да си изкара "микрофона" щяха и Флорида и Тексас да отекат.
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Филма е хубав и изигра ролята си прекрасно и както тя казва на българка рядко се дава такива възможности, хубаво показва, че българите не отстъпваме професионално на никой и сме добри професионалисти, а от това печелим всички българи.
11
6
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
-1-ВА ЧАСТ Е ТРЕПАЧ.
10
3
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Направо муе баха маиката на Джулиани.
Аз никога не съм го харесвал тоя персонаж и сега се издъни баш преди изборите.
9
10
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 2 месеца
Кекс и пак кекс, успешната страгегия за пробив в Холивут.