Мария Бакалова за Борат, стереотипите и сцената с Руди Джулиани

Саша Барън Коен е категоричен, че тя трябва да бъде номинирана за "Оскар"
12 ное 2020 17:30, Нели Христова
80
Мария Бакалова за Борат, стереотипите и сцената с Руди Джулиани
Снимка: Instagram

Още преди вторият филм за Борат да излезе в Amazon, цяла Америка, а и целият свят, говори за българката Мария Бакалова.

Тя влезе в ролята на 15-годишната дъщеря Тутар на казахстанския журналист Борат, изигран от Саша Барън Коен. Отгледана в плевня и неправилно възпитана от баща си, Тутар измисля начин да придружи Борат при последното му пътуване до Съединените щати, ставайки едновременно стръв и съзаклятник в схемите на баща си, който иска да я достави на вицепрезидента Майк Пенс.

Още по темата

Чрез многобройни неудобни срещи с нищо неподозиращи хора, включително скандално вече интервю с Рудолф Джулиани (адвокатът на Доналд Тръмп) - Тутар открива собствената си стойност, докато привлича вниманието към тихото, а понякога и не толкова тихо женомразство около нея.

24-годишната Бакалова се справя перфектно с ролята на Тутар, а самият Саша Барън Коен е категоричен, че тя трябва да бъде номинирана за "Оскар".

Българката все още няма много роли в киното, но и това предстои - тя ще влезе в ролята на внучка на Йосиф Сърчаджиев в лентата Women Do Cry. Според младата актриса втората лента за Борат не разказва толкова за казахстанския журналист, колкото за образоването и освобождаването на Тутар. 

"Това е филм за това как едно момиче може да порасне и трябва да порасне. Как хората могат да се отнасят към теб като към неравен, защото си жена и какви възможности имаш", казва Бакалова в интервю за The New York Times. За нея филмът е бил възможност да почете родината си.

"Такива неща не се случват на хора като нас - българите", казва тя. "В повечето случаи за нас има малка, съвсем малка допълнителна роля в някой филм, с две или три реплики, като проститутка или мафиот. Наистина съм благодарна на Саша, че даде тази платформа на момиче от Източна Европа, което да изиграе силен и сложен персонаж, който не е еднопластов."

В ранните си години в България Мария Бакалова се занимава с музика. Тя пее, започва уроци по флейта, но това не й е достатъчно. "Исках да избягам от реалността. А благодарение на актьорството можеш да си всеки. Можеш дори да живееш на Марс", казва тя пред NY Times. И въпреки че се превъплъщава в ролята на разхайтената Тутар, Бакалова всъщност е била дисциплинирано дете. Тя така и не е гледала първия филм за "Борат" преди да получи ролята на Тутар, тъй като е едва на 10, когато той излиза.

За огромната възможност Бакалова научава от своя приятелка. "Помислих си, че това е невъзможно. Ние сме българи. Никой не ни вижда в главните роли. Но изпратих няколко записа и ми се обадиха за скрийн тест в Лондон. Проектът беше толкова конфиденциален, че се замислих дали става дума за истински филм. Бях сигурна, че ще се озова в схема за трафик на хора. Нямах идея, че ще срещна Саша... беше голяма изненада", разказва актрисата.

Още по време на втория скрийн тест Бакалова трябва да се представи за Тутар, а истински хора, които нямат никаква идея коя е тя, трябва да й повярват. "Саша ми обясни, че Тутар трябва да е толкова луда, колкото Борат, ако не и повече. Тя трябва да бъде напълно дезориентирана - кое е правилно, кое грешно - и през това пътуване да се научи как да бъде нормален човек. Това е сатиричен филм, но ме накара да се замисля какво би било да водиш този начин на живот, дори и да е само роля. Бихте ли се радвали, ако хората се отнасят с вас по този начин - ако целта на живота ви е да се ожените и да живеете в клетка?", обяснява Бакалова.

Вижданията на Тутар са изкривени от сексистки наръчник, който я дезинформира за собственото й тяло. "Наръчникът е метафора за това как обществото и патриархатът ни карат да се държим и какво очакват хората. Трябва ли да се срамувам, че имам менструация? Трябва ли да се срамувам, че имам косми по тялото? Трябва ли да се срамувам, че съм жена? В това вярва Тутар от самото начало и Саша искаше да покаже, че през 2020 г. вече идва момент, в който хората трябва да започнат да се отнасят еднакво помежду си", казва 24-годишната актриса. За да влезе в ролята на дъщерята на Борат, Бакалова трябва да остави космите по тялото й да пораснат. По-трудно й е обаче с космите по лицето, но с това се заемат гримьорите.

След като филма излезе, една от невинните участнички в него, Жанис Джоунс каза пред медиите, че се е почуствала излъгана от Саша Барън Коен тъй като е вярвала, че всичко е истина. Тя е наета да бъде детегледачка на Тутар и приема работата присърце. Знае, че все пак ще участва във филм, но не в "Борат", а в документална лента за това как стоят нещата в Америка. "Виня себе си, че не прочетох целия договор", казва тя пред Vanity Fair и споделя, че за ролята си е получила малко над 3000 долара. Историята й трогва хората и те организират GoFundMe кампания, за да съберат средства, с които да й помогнат. Дарява и самият Саша Барън Коен. "Прекарахме може би пет, шест часа с Жанис и тя е човекът, когото виждате на екрана. Тя е просто невероятна. Тя не е актриса - просто искаше да помогне на Тутар да се възприеме, да следва мечтите си и да се образова. Имаме нужда от хора като Жанис. Тя е ангел", казва Бакалова.

Но най-известната сцена от филма, тази, която обиколи всички новинарски емисии и предизвика огромен скандал, бе с Руди Джулиани. Бакалова признава, че това е единственият път, в който се е изплашила докато снима "Борат".

"Саша е моят небиологичен баща и ще бъде такъв завинаги. Затова му се доверих от самото начало и знаех, че той никога няма да ме постави в опасна ситуация. В същото време имахме и екип за сигурност, който имаше задача да ни спаси във всеки един момент. Но може би когато бяхме в хотела и Руди Джулиани се обади в полицията, някак ме беше страх, че нещо ще се случи. За щастие избягахме", разказва българката. Тя е изключително нервна преди снимките, но Саша Барън Коен я успокоява - така и трябва да бъде.

След като клипът излиза на бял свят идват и оправданията - Джулиани твърди, че не се е държал неприлично с Мария Бакалова и е бил измамен. Версията на адвоката е, че той само си е "подпъхвал ризата в панталона", но така ли е?

"Видях това, което видяхте и вие. Ако сте гледали филма, това е нашето съобщение - искаме всички да видят филма и да преценят сами", категорична е Бакалова, но намеква, че Джулиани далеч не е подпъхвал ризата си.

"Саша бързо се появи в стаята, защото се беше притеснил за мен. Ако беше закъснял, не знам какво щеше да се случи", казва тя и обяснява, че не се чувства зле за адвоката, тъй като "подобни филми показват какви сме всъщност".

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
18
 
30
 
! Отговори
Рамбо преди 3 години
Мария Бакалова изигра ролята на грозна, проста, невъзпитана и ограничена жена от изостанала страна от третия свят в близкия изток. Замислете се, защо й се отдаде толкова...
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ченощо, ама много го радухахте това...

Спонсорирани публикации