Мед, солен разтвор... Как да се справите с кашлицата?

Ето няколко домашни средства, които ще ви помогнат
Обновена: 12 ное 2020 22:04 | 12 ное 2020 21:52, Дарена Найденова
3
Мед, солен разтвор... Как да се справите с кашлицата?
Pixabay

Сезонът на настинките вече е тук. Въпреки че лекарите казват, че грипът все още не е ударил с пълната си сила, то пандемията от коронавирус е достатъчно притеснение. Сезонните настинки обаче ще ни ударят и трябва да бъдем готови за тях. Един от най-неприятните симптоми е кашлицата, която понякога може да се окаже толкова упорита, че да ни повали.

Кашлицата е естествен рефлекс, който се проявява, когато нещо дразни гърлото или дихателните пътища. Случайните кашлици са нормални и дори здравословни, тъй като помагат на тялото да изхвърли натрупана слуз и остатъци. Това обаче не ги прави по-малко болезнени или по-малко изтощителни. 

Най-честите причини за кашлица са дразнене от външни източници като цигарен дим или замърсители; бактериални инфекции като бронхит или синузит; алергии; астма; вирусни заболявания като настинка или грип.
 
Кашлицата, причинена от астма, инфекции или алергии, трябва да се лекува от специалист. Ако обаче тя е остатък от вирус или е резултат от дразнене на гърлото, има осем рецепти, които могат да помогнат за лечението у дома.
 
Ето кои са те:
 
1. Мед
 
Медът е силно вискозен и действа подобно на сироп за кашлица. Когато се консумира, покрива лигавицата на гърлото, облекчавайки болезнеността и надраскването. Повечето видове мед, които се препоръчват за употреба при кашлица, са тъмни, като тъмен мед от елда.
 
Изследване от 2007 година установява, че медът е по-ефективен за лечение на кашлица през нощта, отколкото някои лекарства, които обикновено се препоръчват на деца. Проучването включва 105 деца на възраст от две до 18 години. Тридесет минути преди децата да заспят, родителите им са прилагали доза мед, лекарство или никакво лечение. Резултатите са показали, че медът е бил най-ефективното средство за намаляване тежестта на кашлицата и подобрява съня на детето.
 
Медът има противовъзпалителни, антиоксидантни и антибактериални свойства, което може да допринесе за неговия облекчаващ ефект. Те помагат за борба с инфекциите и могат да засилят имунитета. Въпреки че консумацията на пчелен мед е препоръчителна, прибавянето му към топъл чай може да увеличи успокояващия му ефект върху гърлото.
 
Деца под една година обаче не трябва да приемат мед, тъй като той може да съдържа бактерии, които причиняват детски ботулизъм.

2. Солена вода
 
Гаргарата със солена вода може да помогне за унищожаването на бактерии и да намали слузта по гърлото ви. Това ще ви послужи за изчистване на синусите и да се отървете от кашлицата по-бързо. Този метод може да помогне и за намаляване на отока и дразненето, причинени от постоянна кашлица. За най-добри резултати, добавете 1/4 до 1/2 чаена лъжица сол към 200 мл вода.
 
Още домашни средства за справяне с кашлицата вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Ефедрин преди 3 години
На снимката е пропуснат банана между двата лимона.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На джинджифила колко му е килото бе?
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мед и настърган джинджифил и коронавируса си отиде!Бяга като дявол от тамян!

Спонсорирани публикации