Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп

Северът го нарече "бясно куче", а той обяви Върховния лидер за "главорез"
15 ное 2020 21:30, Нели Христова
229
Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

След победата на Джо Байдън анализаторите побързаха да обсъдят каква ще бъде неговата политика спрямо враговете и приятелите на Америка. Но едно е сигурно - новият президент на САЩ ще сложи край на романса между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун и ще предприеме по-суров подход към Северна Корея.

От 2018 година насам Ким Чен Ун и Доналд Тръмп се срещат три пъти. Президентът на САЩ веднъж заяви, че лидерът на КНДР му е изпращал "красиви писма" и че те "са се влюбили". Но тези ласкави думи не доведоха до кой знае какъв напредък в истинската политика.

Но новоизбраният президент на Америка даде знак, че дните на любов са приключили, дори още преди американците да са гласулави. По време на втория дебат с Тръмп Джо Байдън нарече Ким Чен Ун "главорез" и осъди действията на съпреника си, които са "легитимирали" Северна Корея и са позволили на КНДР да има "по-способни бойни ракети".

Междувременно севернокорейските държавни медии нарекоха Байдън "бясно куче", което "трябва да бъде бито до смърт", в отговор на критиките към режима по време на президентската му кампания миналата година.

Ким е един от малкото световни лидери, които не са поздравили Джо Байдън за победата. Но тишината от страна на Северна Корея не е необичайна - и преди страната е била безразлична към вота в САЩ. Но експертите твърдят, че мълчанието може да показва огорчение от победата на демократа.

Предпочитанията на Ким към Тръмп се коренят в подхода "отгоре надолу", който има за цел да сключи бързи и ефективни сделки чрез преки преговори, казват наблюдатели. Именно този подход направи възможна първата по рода си среща на върха между САЩ и Северна Корея през 2018 г.

"Писмата, изпратени от Ким и публикувани в книгата на известния журналист Боб Удуърд "Ярост", показват, че Върховният лидер иска да постигне целите си чрез връзката с Тръмп", казва Парк Уон Гон, професор по международни изследвания в Университета Хандонг, пред VICE News. Удуърд се сдобива с повече от две дузини писма, в които Ким нарича Тръмп "Ваше превъзходителство" и казва, че срещата ще "напомня на сцена от фантастичен филм".

Администрацията на Байдън вероятно ще се съсредоточи първо върху разговорите на ниско ниво, преди да продължи напред с всякакви прибързани срещи на върха между световните лидери. "Северна Корея не приветства подхода отдолу-нагоре, тъй като това ще доведе до стриктна проверка на техният ядрен капацитет от САЩ", казва Ким Джун Хен, канцлер на Корейската национална дипломатическа академия (KNDA).

Байдън подчерта необходимостта Северна Корея да изпълни ангажиментите си. По време на президентския дебат той заяви, че ще се срещне с Ким "при условие, че се съгласи да намали ядрения си капацитет. Корейският полуостров трябва да бъде зона без ядрена енергия".

Това ще върне отношенията на САЩ и Северна Корея в изходна позиция

"Байдън иска да види ясени действия, за да продължи напред, докато Тръмп иска да постигне компромис в изискванията", казва Джеймс Ким, старши сътрудник в Института за политически изследвания "Асан". "Ако правителството на Южна Корея иска междукорейско икономическо сътрудничество или помощ за Северна Корея, това може да е в противоречие със стила на Байдън."

Но демократът може да се отклони леко от подхода, който бе предприела администрацията на Барак Обама, в която той бе вицепрезидент. Южнокорейският външен министър Канг Кенг Уа, който напусна Вашингтон веднага след обявяването на резултатите от изборите, заяви пред журналисти, че едва ли Джо Байдън ще има "стратегическото търпение" на осемгодишната администрация на Обама, която се надяваше санкциите в крайна сметка да тласнат КНДР към денуклеаризация.

"Не мисля, че Байдън би приел подхода на администрацията на Обама, който бе критикуван, тъй като не даде резултат", обясни канцлерът на KNDA Ким. "Стратегическото търпение" на Обама към Северна Корея се превърна в "стратегическо пренебрежение", което в крайна сметка доведе до неуспешна политика."

Кю Ю-хван, президентът на Корейския институт за национално обединение (KINU) и бивш професор по севернокорейски изследвания, твърди, че политиката на Байдън вероятно ще наподобява по-активната ангажираност, предприета при бившия президент Бил Клинтън.

Ким Чен Ун може също така да види, че Байдън се фокусира повече върху поддържането на стабилни отношения с Южна Корея и други традиционни американски съюзници, които получиха неравномерно внимание от Тръмп.

Въпреки че досега Тръмп отказва да признае победата, лидерите на страни, които имат силна връзка със САЩ, побързаха да поздравят Байдън. Сред тях е президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който проведе телефонно обаждане с Байдън тази седмица, в което избраният президент заяви, че иска да "укрепи алианса между САЩ и Южна Корея като основа на сигурността и просперитета в индо-тихоокеанския регион".  Той добави, че очаква с нетърпение да работи по други "споделени предизвикателства", включително Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
5
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
А Маршал КИМ ЧЕН УН- най-великият ръководител, държавник и лидер в света си го премести през другия крачол, слушайки изку.куригалия ПАМПЕРС ахахахахахахахахаха, как успя да разсмее МАРШАЛА
164
0
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Krom, а ти какво предлагаш, Щатите да ги смачкат с техническото си превъзходство? А след Демократизацията - Потоп (по Сенкиевич) - като в Ирак, Либия, Сирия, Йемен, и къде ли още не......Брей, не ти ли е жал наистина за севернокорейците
163
6
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Гост+ . а реалността е, че хората в Северна Корея живеят ужасен живот, че там 20 век не е стигнал, какво остава за 21 ви, че държавата им се управлява от феодална династия, че Съединените щати имат смазващо технологично превъзходство, че с Китайска подкрепа северно-корейския свин издевателства над нацията си и така насетне. Но ако твърдиш обратното, моля обясни защо още не си емигрирал в Северна Корея?
162
0
 
3
 
! Отговори
пецата преди 3 години
За всички капиталисти войната е изгодна ,но не искат да я правят гореща защото планетата се замърсява десетократно по време на световна война, ако не беше така до сега вече да сме имали 3 и 4та , затова войната е икономическа , обричаш врага на глад и мизерия чрез колаборация на собствените им политици и населението започва само да се самоубива и деградира, много по ефективно и чистоСега целта им е за 20-30г да се намали поне 1 млрд население на планетата а до края на века поне 3-4 млрд
161
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакайте бе, изборите продължават, мисирките в БГ не пишат, че вече Тръмп има около 230 гласа, този брой все повече се увеличава с федералното разследване, до 15.12 нищо не се знае, резултатърт може да се обърне.
160
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън още не е президент, и не се знае дали ще доживее до 20.01, ДОРИ да бъде обявен за такъв от изборната колегия, ДОРИ да бъде гласувано за него от електоралната комисия на Щатите :) Най-смешното ще бъде да се капичне до 2-3 седмици, защото определено беше натъпкан с лекарства, за да удържи месеца преди изборите, и тогава да видим Камилата какви ще ги плещи.
159
5
 
12
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Просто ще прати синчето си наркоман да поиска подкуп от бай Ким и, воала! Всякакви санкции ще отпаднат! Злите езици разправят, че подобен е бил и механизмът за сваляне санкциите срещу Иран...
158
9
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Джо ще му накриви капата на Ким - като го нервират, Ким ще почне да изстрелва ракети като обезумял, а Китай ще го "котка" за плашило. Свърши се тя с Светвното Господство, макар атлантиците да отказват да приемат реалността...........
157
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може,но само в мечтите си защото Тръмп е избрания президент. Самозванеца ще управлява само по медийте.
156
13
 
18
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Браво бе "днес" ! Веднъж да напишете нещо забавно смешно извън задръстените ви страници от ковид истерия ! Така се смях , ама така се смях ! СороскияБайдън щял да оправи Ким ! Мамееее, оня дребния като нищо ще поздрави Байдън с една от новите ракети за избирането му
155
9
 
13
 
! Отговори
Дъртият се е преди 3 години
наживял, може и война да обяви, младите американци да му мислят, те ще му платят сметките. Първо гражданска война в САЩ ще стане! Тя вече започна!
154
6
 
2
 
! Отговори
Простак ве преди 3 години
байдЪната ве.......живееш ве?......В коя част наПомашкаБългария живееш ВЕ?Кой те е учил на Български ВЕ?
153
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще направи дудук на Ким Чен Ун, ще му вдигне ципа и ще каже после "Брато, забравих какво бях обещал".
152
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън го е страх да иде до СК и затуй се дърпа, а не за друго.
151
4
 
7
 
! Отговори
Alex Jones преди 3 години
го слушат и цитират психопатиКато we......а когато казва пред сенатската комисия "не е вярвал, че нормален човек ще приеме брътвежите му за истина"..........тишина от землянкаджиите в С. и Ю. Дакота.
150
13
 
17
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Победата" на Биден е само в главите и пропагандата на глобалистката секта. Кой е победил в изборите за президент на САЩ ще се разбере в следващите няколко седмици.
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до We,браво ***, написа коментар и веднага си натисна плюсчето. Английския ти е на същото ниво, три грешки от раз.
148
5
 
9
 
! Отговори
Ямболски простак преди 3 години
Чувам, че сестра ти е много "популярна" в ямбУл.
147
13
 
18
 
! Отговори
Правете си сметката преди 3 години
Байдън и Обама-6 войни за 8 години!Тръмп-0 войни за 4 години!
146
15
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До От АмерикаПримерно ТАСС ....ХАхахаха. ***. Пyтинопитeците продължавате да си вярвате, че този слабохарактерен говнaр Дъмп ще бъде отново президент. Много го търпяха даже американците след всички тъпотии които сътвори, цели 4 години. Дано Байдън сложи и джyджето путиk на колене, както ще сложи и Ким Грух

Спонсорирани публикации