Пет мита за бензин A‑95 или защо не ни е нужен Супер?

Търговците са особено убедителни да убеждават да сипем по-скъпото гориво
21 ное 2020 12:58, Елка Василева
16
 Пет мита за бензин A‑95 или защо не ни е нужен Супер?
Снимка: Automedia.bg

Вероятно си мислите, че като сипете гориво с по-висок октан, което е и по-скъпо, освобождавате повече конски сили от двигателя на вашия автомобил. А когато влезете в бензиностанция, често ви предлагат да сипете именно гориво Супер (известно и като А-98), като ви убеждават, че е то е по-качествено и с него двигателят на колата ви ще работи по-добре. Дали обаче е така и струва ли си да се похарчат повече пари?

Automedia.bg представя и 5 твърдения за бензина A-95, който според някои по нищо не се отличава от по-слабо октановия A-92, но в същото време значително отстъпва на далеч по-качествения и по-скъп Супер, Някои от тях са верни, докато други съдържат само известна доза истина.

1 от 5 | 5 мита за бензин A-95 или защо не ви е нужен A-98?

Много собственици на автомобили вярват, че бензинът A-95 е наблъскан с вредни компоненти, които ги няма нито при А-92, нито при Супер. Всички продавани в лицензираните бензиностанции бензини отговарят на съответния стандарт, въведен от властите. И ако не зареждате на съмнителни колонки, където цената е по‑евтина, не би трябвало да имате сериозни проблеми. Сипвайте бензин само на маркови бензиностанции и не вярвайте на слухове.

Продължението на материала вижте на Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: СупербензинА-95октан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Пълни неграмотници сме в тази наша Родина... "Компетентни" неграмотници...
14
2
 
15
 
! Отговори
Бръчков преди 3 години
Когато си купувах колата , е свалиха от автовоза и в резервоара имаше доста нафта . Като светна лампата , заредих догоре от ОМV и след стотина метра двигателят осезаемо стана по-тромав , както си е и до днес ! Това са нашите горива !
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По глупаво име на статия скоро не съм виждал. След заглавието статията се обезсмисля за четене. Естествено, че високото октаново число е по-добро. Както повечето необразовани шофьори незнаят, че за дълъг път се слага 100 . Цената му е повече, но КПД също. Което означава, че харчати същите пари , но имате повече гориво в резервоар. Отделно се щади двигателя.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много думи в статита, а нищо не са казали. Какво значи 95 отстъва на 98 или на 91?!??!? Октаново число е скорост на горене или детонация. А не калоричност или чистота както тука се опитват да внушат. Ако двигатиля е сметнат да работи с една скорост на детонация, а ти му слагаш гориво с друга, ествствено че ще работи по-зле. А новите коли харесват вискооктаниви горива защота са масово турбота и работят с висока степен на компресия.
11
1
 
26
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Следващата статия ще е на тема коя нафта е по-добра за автомобила!Моряшката или от локомотивното депо
10
13
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Всяка кола може да се кара на писта. Какъв е проблемът?A специално сегашния ми G500 е стоков е 422 коня и ускорява до 100км за 5.9 секунди което изобщо не е бавно! G500 по бърз дори от повечето евтини спортни коли и хотхечове от нисък клас. Освен това има супер силни спирачки за разлика от повечето коли. Недостатъкът е че се накланя доста в завоите. Но пък е 4х4 има много добър тракшън контрол и системи за стабилност които изобщо не му позволяват да се пързаля дори и на мокро.
9
3
 
15
 
! Отговори
Разпенител преди 3 години
Всички бензиностанции в бг зареждат от една и съща рафинерия и качеството на бензина е същото като в африканските бананови държави. Очевидно и водачите в бг не се различават много от индийските, пакистанските и африканските, щом смятат, че G500V8 може да се кара на писта.
8
6
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Винаги си наливам а95 Така е казал производителят!
7
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Анонимен 3ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАР 3ВЪВ ГЕРМАНИЯ ПРАХА ЗА ПРАНЕ АРИЕЛ Е МНОГО ПО КАЧЕСТВЕН ОТ ТОЗИ В БЪЛГАРИЯ ТУК ГО РАЗРЕЖДАТ!ЩОМ НИ ЛЪЖАТ С КАЧЕСТВОТО НА ПРАХТА ЗА ПРАНЕ ЗНАЧИ НИ ЛЪЖАТ И С КАЧЕСТВОТО НА БЕНЗИНА!---------------------ТАЗИ СТАТИЯ Е ПИСАНА ЗА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разлика при карането се усеща, и то доста сериозно, особено при по-малки двигатели.
5
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошият бензин се усеща само при слабите автомобили. На моя G500 V8 никога не съм усещал разлика от различните бензиностанции. Принципно го дават да се кара с 95. Ама дори и най калпавият бензин да му сипя сигурно пак ще изкара поне едни 350 коня така че няма как да усетя разлика при нормално каране освен ако не засичам времена на писта.
4
2
 
21
 
! Отговори
Badjoto преди 3 години
Аз усещам разлика. С 98 колата върви по-добре и харчи по-малко.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България 98 и 100 октана са като при белите държави 95 така че сипвайте смело.Тествано на двигател модел - xu7jp4 .
2
2
 
29
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Много съдържателна статия за дете от трети клас!Благодаря за невероятните усилия на автора.
1
3
 
18
 
! Отговори
Бензинджия преди 3 години
Стига да е качествен, А-95 е напълно окей за 99% от бензиновите автомобили.Вместо да зареждат А-98 или 100 октанов във фалшиви бензиностанции, по-добре си сложете качествен А-95. Изисквайте като клиент сертификат за качество и произход. Имате това право.

Спонсорирани публикации