Диего Марадона – футболният Бог с Божията ръка

Футболният свят потъна в скръб след смъртта на легендарния №10
Обновена: 25 ное 2020 21:02 | 25 ное 2020 21:00, Красимир Ангелов
39

Снимка: БГНЕС

Футболният свят потъна в скръб. На 60-годишна възраст почина футболната легенда Диего Армандо Марадона, смятан от мнозина за най-великия футболист в историята – титла, която може да оспори единствено Краля на футбола – Пеле.

Обожествен в родната Аржентина и в Неапол, Марадона изигра 91 мача с екипа на националния отбор на своята страна, в които отбеляза 34 гола. С него в редиците си отборът на Наполи стана шампион на Италия, а дон Диего стана истински Бог сред фанатизираните неаполитанци.

Още по темата
Марадона е световен шампион с Аржентина през 1986 година и вицешампион на Мондиал 1990. Автор на може би най-скандалния гол в историята на футбола, останал познат завинаги като "Божията ръка". На 22 юни 1986 година на 1/4-финала на Мондиал 86 между Англия и Аржентина, аржентинецът реализира с откровена игра с лявата ръка, след като Стив Ходж връща топката назад към Питър Шилтън, а той изпревари вратаря. По-късно Марадона в типичен стил отсича, че ако е имало игра с ръка при гола, то това е била Божията ръка.

Минути след скандалния гол Марадона показа защо е смятан от мнозина за най-великия футболист - тръгна от центъра на терена, за да преодолее почти целия тим на съперника и да вкара изумителен гол за 2:0, определен от ФИФА като "Гола на века".

Големият футболист обаче има сериозни проблеми с допинга и кокаина през своята кариера. През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е хванат в употреба на допинг. През 1994 г. е хванат с ефедрин по време на Световното първенство в САЩ, което е краят на кариерата му за националния отбор. Това става точно преди мача срещу България от груповата фаза на САЩ`94, който нашите момчета печелят с 2:0.

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс (два пъти), Барселона, Наполи, Севиля и Нюелс Олд Бойс.

От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол, като ръководи неговият наследник в сърцата на аржентинците Лео Меси.

Страстен любител на жените, Марадона има две дъщери – Далма и Джанина. След дълги съдебни битки срещу него признава, че има и син - Диего Синагра, роден през 1986 година от негова любовница в Неапол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОГО ГО МРАЗЕХА АНГЛИЙСКИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ. ЛУДИ ГИ ПРАВЕШЕ, КАТО ВСЕКИ АРЖЕНТИНЕЦ.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богдан Дочев.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Футболният Бог"в случая с голът с ръка на Марадона е...Стефан Дочев.Страничен рефер ,който много добре е видял какво се случи ,но блакосклоно призна гола и посече англичаните.
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
футболната топка си е наред .волейболиста замина при божията ръка
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на Марадона, младите в Ю. Америка мечтаят за несметни количества кока и пари , явява се софт вариант на Пабло
1
9
 
24
 
! Отговори
Истината преди 3 години
ФУТБОЛНАТА ТОПКА ОСТАНА СИРАК. НАЙ -ВЕЛИКИЯ СРЕД ВЕЛИКИТЕ.

Спонсорирани публикации