Диего Марадона – футболният Бог с Божията ръка

Футболният свят потъна в скръб след смъртта на легендарния №10
Обновена: 25 ное 2020 21:02 | 25 ное 2020 21:00, Красимир Ангелов
39

Снимка: БГНЕС

Футболният свят потъна в скръб. На 60-годишна възраст почина футболната легенда Диего Армандо Марадона, смятан от мнозина за най-великия футболист в историята – титла, която може да оспори единствено Краля на футбола – Пеле.

Обожествен в родната Аржентина и в Неапол, Марадона изигра 91 мача с екипа на националния отбор на своята страна, в които отбеляза 34 гола. С него в редиците си отборът на Наполи стана шампион на Италия, а дон Диего стана истински Бог сред фанатизираните неаполитанци.

Още по темата
Марадона е световен шампион с Аржентина през 1986 година и вицешампион на Мондиал 1990. Автор на може би най-скандалния гол в историята на футбола, останал познат завинаги като "Божията ръка". На 22 юни 1986 година на 1/4-финала на Мондиал 86 между Англия и Аржентина, аржентинецът реализира с откровена игра с лявата ръка, след като Стив Ходж връща топката назад към Питър Шилтън, а той изпревари вратаря. По-късно Марадона в типичен стил отсича, че ако е имало игра с ръка при гола, то това е била Божията ръка.

Минути след скандалния гол Марадона показа защо е смятан от мнозина за най-великия футболист - тръгна от центъра на терена, за да преодолее почти целия тим на съперника и да вкара изумителен гол за 2:0, определен от ФИФА като "Гола на века".

Големият футболист обаче има сериозни проблеми с допинга и кокаина през своята кариера. През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е хванат в употреба на допинг. През 1994 г. е хванат с ефедрин по време на Световното първенство в САЩ, което е краят на кариерата му за националния отбор. Това става точно преди мача срещу България от груповата фаза на САЩ`94, който нашите момчета печелят с 2:0.

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс (два пъти), Барселона, Наполи, Севиля и Нюелс Олд Бойс.

От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол, като ръководи неговият наследник в сърцата на аржентинците Лео Меси.

Страстен любител на жените, Марадона има две дъщери – Далма и Джанина. След дълги съдебни битки срещу него признава, че има и син - Диего Синагра, роден през 1986 година от негова любовница в Неапол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спеалистите казват, че най големите таланти, самородни, дарба са Диего Марадона и Роналдиньо. За Марадона знам за положителните проби за наркотици, но не знаех, че таланта Роналдиньо е париран заради много сериозна травма на гръбначния стълб!
25
3
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Имаше един уникален футболист-феномен!! жалко че силата му беше само няколко години--Бразилският Роналдо!!!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най-великият футболист, който съм гледал. Някои казват, че Пеле е кралят. Аз не съм гледал Пеле, но ако той е кралят, то Марадона е втори крал на футбола.
23
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Само не се споменава в статията-че голът с ръка -съдията е Българин))))
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дете го гледах как играе, после се забавлява с изцепки те му, с уникалния начин по който подкрепяте своя отбор от трибуните...Ще ми липсва! Световният футбол няма да е същият без Дон Диего!Дано поне сега е намерил покой, без наркотици и скандали.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диего Армандо Марадона велик спортист ..
20
2
 
32
 
! Отговори
Видин преди 3 години
Името му завинаги ще остане в историята като синоним на красивият футбол .Ако Пеле е кралят,то днес футбола загуби своя Бог.Всеки който харесва тази игра тази вечер скърби.Поклон!!!
19
3
 
34
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
''Благодаря ти господи за Марадона'' - последите думи от горното видео. - Достатъчно.
18
4
 
28
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Какъв човек си бил може да се разбере единствено как ще те изпратят хората
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неговат ръка се превърна в "божия" не без помощта и на Богдан Дочев. Да не забравяме това, все пак.
16
6
 
8
 
! Отговори
До паметлив преди 3 години
Като преминеш в по горните класове,ще разбереш,що Земята Е кръгла и се върти и що не Е плоска и център на Сл система или ще си повтараш и повтараш глупости.)
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям.. много голям... най-големия ! ! !
14
4
 
51
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ...ВЕЛИК МАЙСТОР,СПОРТИСТ,ПОСТИГНАЛ ВСИЧКО С НЕВЕРОЯТНИЯ СИ ТАЛАНТ ,НО И С МНОГО,МНОГО ТРУД...ТРОЛЧЕТАТА И ЖЖУДЖЕТАТА ПОДСКАЧАХА ОКОЛО НЕГО,ДОРИ И СЕГА КОГАТО НЕ Е ВЕЧЕ СРЕД НАС....ТА---ПОДСКАЧАХА МИЖ.ИТУРКИТЕ В ОПИТИ ДА ГО НАПЛЮЯТ ,НО НАПРАЗНО---МНОГО Е ВИСОКО ЗА ТЯХ...СБОГОМ МАЕСТРО...
13
2
 
26
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
В Аржентина три дневен траур. На мача Аржентина-Хърватия на СП а Русия, когато се появи в ложата, то половин сектор стана и започна да му ръкопляска...
12
5
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Последните години живееше на макс ,кока ,жени ,пържоли мощно в ресторантнтите на Салт Бае ,кефеши ме бохем!Сигорно е изживял повече животи отколкото обикновения човек за 1000 години!
11
4
 
22
 
! Отговори
До Ром'с преди 3 години
Марадона игра в много по-конкурентна среда, сравнение с Пеле.Тази вечер всички телевизии в Италия, започват емисиите си с ретроспекция от 5-10 минути за Диего. Не мога да си представя какво е в Наполи. Де Маджистрис кмет на Наполи (екс прокурор от антимафия), каза че ще преименуват Stadio San Paolo, на Diego Armando Maradona...
10
6
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Попитали един сърбин кой е най-добрият футболист на света за всички времена.- Е, па то е ясно - Пеле - отговорил сърбинът.- А, Марадона ?- Е, вие ме питате за футболист, за богове не говорим.Почивай в мир, Дон Диего !
9
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре стига ме занимавахте с тоя хандбалист пияндурник и наркоман да ходи да го сложат в мавзолея при ленинчо и кимирсенчоай сек-тир от тоя
8
3
 
19
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Най-добрият футболист в света.Отива в Наполи и ги спасява от изпадане първата година, ворота сребро , а третата и четвърта ги прави шампиони на Италия при хегамонията на севера.Аржентина шампиони и вице -шампиони 1986 и 1990 г (дузпа за Германия) и да сме му благодарани, че не игра с нас през 1994 г, а то сигурно щяхме да видим 1/2 през крив макарон. Най_великия футболист.Тук става въпрос за футбол, а не за морал, нали? Аи да не забравяме, когато Е играл Марадона Е имало яко ритане.,не Като сега
7
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиде си от този свят човекът с Божествената ръка,спасил стотици човешки животи,светилото в медицината проф.Чирков. "Божествената" ръка на индивидът от Аржентина,закопа един цял отбор от родината на световния футбол. Коя ръка е Божествена,може всеки нормално мислещ човек да определи!

Спонсорирани публикации