Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки

Много е трудно да се справим в такъв кратък срок, заяви той
27 ное 2020 09:21, Нели Христова
120
 Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки
Снимка: БГНЕС

Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото, заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

"В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

"Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките. Ако постигнем успех най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва", добави той.

Два са големите проблеми – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките, добави главният държавен здравен инспектор.

Коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм сигурен, че след две седмици ще отчитаме намаляване, заяви Кунчев.

От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, добави Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доктор Ох Боли 2Защо винаги като хвалите как са се справили Япония, Китай и т.н. удобно пропускате да споменете доброто проследяване на контактни, тестването и карантините на влизане в страната? Защото това е голямата разлика с положението у нас и това е ефективния подход. Но това точно не зависи от народа.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да отпада до март... ще ви изядат главите тия бизнеси
43
1
 
11
 
! Отговори
Тиквун преди 3 години
Не мего сега да разбера чешам си тиквата и мисля за думите на Голямата Тиква ББ, нали казваше че няма да затваря държавата и също преболедувалите да не стоят по домовете си затворени, а да работят и печелят пари. Сега какво стана да ги хххх у кратуните и тиквите.
42
4
 
7
 
! Отговори
не сме мобилна бройк преди 3 години
Къде бяха лекарите, когато поддържаха висока хронична патология, за да имат финансиране? Уж напредналата медицина коя болест излекува? Хората сега да не са по-здрави? Защо е пълно със затлъстели даже сред децата? Защо медиците не се съпротивляват срещу модите на ходене с голи крака през студените месеци например? Какво правеха през годините по въпроса? Като им се плаща на "силна патология" Това ли е приносът им?
41
10
 
6
 
! Отговори
Доктор Ох Боли 2 преди 3 години
Ако искахте да няма драстични и военни мерки и действия - трябваше да сте като в Китай , Япония и Южна Корея... Абсолютен ред и дисциплина !!! И спазване на всички противоепидемични мерки !!! Може да намерите кадри от Японското Метро примерно... Има поставени точки през 2 метра и хората могат да застават единствено върху тях докато чакат ! И го правят ! Всички ! От деца до пенсионери ! Не като тарикатите тук. Бай *** ряпа да яде... ИМАТ КУЛТУРА И ДИСЦИПЛИНА ! Затова сега нямат "ЛОКДАУНИ" !!!
40
3
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
Докога брадясали и не къпани индивиди ще определят съдбата на милиони?!
39
12
 
5
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
Тези три седмици не знам какво ще оправят ... Лично мое мнение - почти нищо! Дано поне малко намалеят заразените и тежките случаи в Болниците ! За да могат Лекарите и Медицинския Персонал да си вземат глътка въздух и да си починат преди следващата вълна... Ако се иска мигновен спад - Действията трябва да бъдат като в Китай преди няколко месеца ! Военно положение ! Не някакви частични затваряния ... Всички по къщите. Излизания единствено до най близките магазин или аптека. И Армията на улицата!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев в края на септември- няма да има локдаун, това са фалшиви новини. Кунчев в края ноември коментира "фалшивата новина" защитавайки затварянето.
37
0
 
8
 
! Отговори
НЕ ЕКСПЕРТНО преди 3 години
Това не е решение на експерти, а политическо решение срока и датата специално са подбрани така, че да може после хората да празнуват по празниците с умрели по 100 на ден за 3 седмици общо 2100 умрели. Това се прави да се почувстват - държавата грижи и прави нещо. По правило винаги независимо дали има или няма вируса най-много хора умират по празниците най-често то преяждане. Така че този натиск може и да е за добро хората да са с по-малко пари за празниците да не се натровят и умрат от много хра
36
1
 
2
 
! Отговори
до Не сме мобилна б преди 3 години
какви скъпи лекарства бе, в Бг ще е безплстна, в щатите 8$
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** върви виж как лекуват болните с 13 вида самоиключващи лекарства
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок три седмици."Да ги намалите, вие? Я се разберете с Ангелов да си синхронизирате версиите, че според него хората са виновни за скока на заразените, а сега ти си приписваш заслугите за контрола на бройката на заразените.
33
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бая деббиили има в тази държава четейки коментарите. Но за това има полиция армия ,като не щете д добро ще бъде с тоягата. В крайна сметка и на ченнгеттата ще им писне и ще еи зачешат. Просто си нямате представа от репресивен апарат понеже сте преяли с демокрация и вече повръщате.
32
1
 
14
 
! Отговори
Не сме мобилна бройк преди 3 години
Тази пандемия все ще мине. От СЗО ще продължават след това да си пускат един или друг вирус модифициран така, че да иска нови и затова скъпи лекарства, защото фармацевтичната мафия е от най-силните . Цели поколения вече са натровени с лекарства и организмите на три четвърти от хората в уж развитите страни са не точно генно, но все пак модифицирани като микробиология. Нищо няма да помогне на държавата освен цялостна промяна в отношението към човека и личността, здравето, интелекта и опита му.
31
0
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
корупцията убива. Вече и съвсем реално
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана бе брадат пaлячo, нали преди два месеца отрече слуховете за предстоящ локдаун? На луд ли ще се правиш сега?
29
2
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Прав си градове опустяха да не говорим за села хората няма какво да работят постоянно под страх дали ще си загуби работата за която взема 600лв или ще Кандитатства за 24 лв на ден е естествено че ще бягат навън така ли ще решават кризата с Вируса като изпъдят всички в чужбина
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това е така защото каквото и да си говорим ЕС беше решило, че във всички държави няма да се затварят училищата и около месец преди Коледа ще затворят държавите си. Ние не сме изключение, защото въпреки разликите във възможностите ни, Бойко послушно следваше плана на ЕС. А затварянето по Коледа е необходимо за допълнителното паникьосване на хората, за да са съгласни после да се ваксинират. Просто бизнес. Или иначе казано спасяват бизнеса, да, но на производителите на ваксини.
27
1
 
11
 
! Отговори
69 преди 3 години
никакво отхлабване, само натягане докато се скъсат болтовете на псевдо генералите
26
2
 
12
 
! Отговори
Сараи преди 3 години
Както говориш скоро няма да се мсхнеш от държавнста софра само гледай всичко това да не ти излезе през носа Защото *** глава затрива

Спонсорирани публикации