АЕЦ "Чернобил" в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО?

Така Украйна се надява да увеличи посетителите в зоната
23
АЕЦ "Чернобил" в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО?
Снимка: БГНЕС

Украйна иска да впише Чернобил в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, за да предпази зоната от действието на времето и да насърчи притока на посетители, предаде Франс прес. "Зоната на Чернобил е вече прочута атракция по света, но за жалост това място няма официален статут", казва Максим Поливко, който е професионален екскурзовод.

Още по темата
Идеята за включване на зоната около Чернобил в списъка на ЮНЕСКО беше предложена от новия министър на културата Олександър Ткаченко, който зае поста след дългогодишна кариера в телевизията. Според него това е една от най-емблематичните територии на Украйна, която трябва да бъде запазена за човечеството, предаде БТА.

Ако Чернобилската зона влезе в списъка на ЮНЕСКО, то тя ще фигурира там до Тадж Махал в Индия, абатството Мон Сен Мишел във Франция или светилището Стоунхендж в Англия.

Зоната около Чернобил е широка колкото Люксембург, с радиус от 30 километра около атомната централа, чийто четвърти реактор избухна на 26 април 1986 г. След като първоначално се опита да покрие инцидента, СССР, в който тогава влизаше и Украйна, накрая призна мащабите му и евакуира стотици хиляди хора от зоната. Десетки хиляди ликвидатори бяха мобилизирани, за да се справят с последиците от ядрената катастрофа.

През годините природата настъпи в тези изоставени земи и днес това е все по-видимо - по-тесни пътища, завладяни от бурени и треви, къщи потънали сред зеленината на гористи местности, в които изобилстват диви животни.

В град Припят, на няколко километра от ядрената централа, влизането в изоставените жилищни блокове не се препоръчва заради риск от срутване. Властите смятат, че там хора не могат да живеят в безопасност за здравето им преди 24 000 години, но районът привлича все повече туристи в търсене на силни усещания. Миналата година мини сериалът "Чернобил" на американската телевизия Ейч Би О имаше световен успех и предизвика нов поток от посетители. Този поток сега секна заради пандемията от коронавируса. Преди това обаче през 2019 г. Чернобилската зона бе посетена от рекордните 124 000 туристи спрямо 72 000 предишната година.

Според украинския министър на културата мястото може да бъде посетено дори от 1 милион туристи на година. Министерството обаче има намерение да подготви програми за пътуване дотам, за да се възприема Чернобилската зона като място, което трябва да се помни и което трябва да ни научи на много неща.

Според украинския министър на културата историческото наследство на Чернобил не се свежда само до една трагедия, защото ядрената катастрофа принуди съветските власти да кажат истината и това породи демократизация, довела до разпадането на СССР през 1991 г.

Украйна подготвя досие, което да представи на ЮНЕСКО преди края на март и експертна група на организацията трябва да посети Чернобилската зона през лятото. Финалното решение се очаква най-рано през 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А в световното наследство на ЮНЕСКО ,няма ли да попаднат Лонг Айланд или особенно Фукушима ?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1 Абе урките извадиха оттам, де що военна техника имаше , възстановиха ,камиони ,танкове ,БТР и аиде на Донецк, пък ти ако щеш и пирон не вземай !
18
1
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Тази Новина е Глупава - вместо Европа да иска Обезщетения за милионите починали от Рак от Украйна , тези се канят да станат Туристическа Държава , за се гледат Гробища .Не са добре Украйнците .
17
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Та то си е съхранено така или иначе за близките няколко века. Надали някой ще иска да си вземе някой предмет от там за сувенир в къщи поне още 100-ина годинки
16
1
 
1
 
! Отговори
свилен преди 3 години
До Анонимен те хвърлиха бомбите и над Хирошима и Нагасаки . Япония беше капитулирала .
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14.1980-та 100 хил.човека болни от рак. 2015-300 хиляди болни.Населението намалява с 25% а болните се увеличават с 300%. В България почти няма семейство в което да няма роднини болни от рак или починали от рак.Най-вероятно аварията в Чернобил е причина за това увеличение с почти 400%, казвам 400 защото бройката хора намалява и вместо болните от рак да намаляват те се увеличават.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоо ти за чернобилски деца чувал ли си?Прочети малко!!!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказано е комунистче!Питай онколозите!
12
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АБСОЛЮТЕН ВАНДАЛИЗЪМ ОТ СТРАНА НА УКРАЙНА ДА ИСКА ЧЕРНОБИЛ В УНЕСКО!!!!----------------ДЖЕРЪМИ УЕЙД ОТ ПРЕДАВАНЕТО РЕЧНИ ЧУДОВИЩА ОТИДЕ ДА ЛОВИ РИБА В БЛИЗОСТ ДО ЧЕРНОБИЛ И СИ БЕШЕ ВЗЕЛ ГАЙГЕРОВ БРОЯЧ !!!ПО ЕДНО ВРЕМЕ СТРЕЛКАТА НА ГАЙГЕРОВИЯ БРОЯЧ НАПРАВО СЕ НАДЪРВИ!!-------------НЕ РАЗБИРАМ КАК СЕ ОТРАЗЯВА ТОЧНО РАДИАЦИЯТА НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО НО ОЩЕ Е РАНО ДА СЕ ПРАВИ ОТ ЧЕРНОБИЛ ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА МАЛКИ ДЕЦА!
11
3
 
6
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Страхотно наследство - мухлясали панелки, некачествен технически дизайн, некомпетентно управление, политически натиск, дезинфомация ...
10
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРОПУСКАТ ЕДНА ВАЖНА ДУМА!!!!ПРОЧУТА АТРАКЦИЯ РАДИОАКТИВНА :D
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей такова е наследството от комунизма!Продължават да *** от рак хората в България!Особено родените през тази година 1986!
8
1
 
3
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Към кое наследство на Юнеско - културното или това по ядренитв катастрофи?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявайте,таз културна ценност ще е също тъй отровна когато пирамидите започнат да се разпадат от старост.Мисля,че бяха някъде около 30000 години още.Хах
6
5
 
2
 
! Отговори
Глобалисти Сатанисти преди 3 години
и Комунисти от ООН виждам Чернобил като Храм, Жертвоприношение към Молох, за което Бафомет ще им се Отблагодари!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия само мислят как да издоят още пари от някоя организацийка....
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И в БГСамо АБИШ кислорода
3
3
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До 2Пернишки винкел, глей си здравето и не се занимавай с глупости!!86843
2
1
 
6
 
! Отговори
deep water преди 3 години
А у нас "Сараите на Доган" могат да кандидатстват за Юнеско.Нали точно в тях се разпределя "държавата" България .
1
10
 
6
 
! Отговори
И в БГ преди 3 години
След 50 години като разсекретят концлагера в Перник и там ще ходят туристи за да гледат какви зверства е извършвал режима "Борисов"!

Спонсорирани публикации