Грета Тунберг пак на преден план: Ускоряваме в грешната посока

Според активистката нищо не е направено по въпроса с климата
14 дек 2020 22:00, Нели Христова
168
Грета Тунберг пак на преден план: Ускоряваме в грешната посока
Снимка: БГНЕС

Светът ускорява в грешната посока за справяне с извънредните климатични ситуации. Това заяви Грета Тунберг преди събитие на ООН, на което националните лидери бяха помолени да увеличат обещанията си за намаляване на емисиите.

Тунберг, чиято училищна стачка през 2018 г. се превърна в глобално младежко движение, заяви, че хората са в състояние на пълно отричане, когато става въпрос за незабавни действия относно климата, а лидерите дават само далечни обещания и празни думи.

В събота се навършиха пет години от подписването на Парижкото споразумение за климата, а държавите вече трябва да имат нови планове как да ограничим затоплянето на земята под 2С и близо до 1,5С, тъй като текущите обещания биха означавали катастрофално повишаване на температурите с 3° С. Но срещата бе отложена заради пандемията от коронавирус до следващия ноември, а на нейно място се проведе виртуална еднодневна дискусия на ООН.

Тунберг пусна видео, в което призовава лидерите да признаят, че не са успели да спрат нарастването на въглеродните емисии. "Все още ускоряваме в грешна посока", казва тя. "Петте години след Парижкото споразумение са петте най-горещи години, регистрирани някога, а през това време светът е произвел повече от 200 милиарда тона CO2."

"Поставят се далечни хипотетични цели и се изнасят големи речи", възмущава се тя. "И все пак, когато става въпрос за незабавни действия, от които се нуждаем, ние все още сме в състояние на пълно отричане, тъй като губим времето си, създавайки нови вратички с празни думи и креативно счетоводство."

Пред The Guadrian Тунберг заявява: "Лидерите трябва да казват истината: че сме изправени пред извънредна ситуация и не правим почти нищо. Трябва да дадем приоритет на действията, които трябва да бъдат предприети точно тук и точно сега, защото точно сега бюджетът ни за въглеродни емисии се изразходва."

"Трябва да спрем да се фокусираме върху целите за 2030 или 2050 г. Трябва да приложим годишни обвързващи бюджети за въглерод днес", категорична е Грета.

Тунберг заяви, че неотдавнашните обещания от Обединеното кралство - да намалят въглеродните емисии с 68% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. - и от Китай, Япония и Южна Корея да станат въглеродно неутрални създават усещане за напредък и добавя: "Това е много опасно усещане, защото, разбира се, не вървим в правилната посока."

Но Тунберг, която е държала речи на предишни срещи на върха на ООН по климата, завършва видеопосланието си, като казва: "Има надежда ... ние сме надеждата - ние, хората."

"За мен надеждата е в демокрацията - хората са тези, които имат властта. Ако достатъчно хора се изправят заедно и повтарят едно и също послание, тогава няма ограничения за това, което можем да постигнем", убедена е Тунберг.

Младежкото движение "Петъци за бъдеще" ще организира повече от 2500 протеста в петък, макар че много от тях ще бъдат онлайн поради ограниченията заради COVID-19.

Аделейде Чарлиър от "Петъци за бъдеще Белгия" казва пред The Guadrian: "Всички решения, които не са вземат сега, ще паднат отново върху плещите на нашето поколение. Коронавирусът има огромно въздействие, не можем да отречем това. Но това, което е невероятно, е да видиш енергията в движение, което не иска да умре, но иска да продължи да води до промяна."

Ванеса Накате он "Петъци за бъдеще Уганда", също има ясно послание за лидерите: "Вие вече определихте нашето настояще, което очевидно е катастрофално. Сега поправете бъдещето. Имате всичко необходимо, за да спрете тази война срещу планетата и хората. Но просто няма да го направите. В момента искаме дълбоки съкращения от вас."

"Виждам надеждата в младите хора, които говорят от различни части на света", каза Накате. "Но единственият начин да укрепим тази надежда е непрекъснато да повишаваме осведомеността за предизвикателството, пред което сме изправени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
0
 
! Отговори
До нищо ново преди 3 години
Хлапето е право трябва да се обърне внимание на климата и климатичните проблеми, просто точно сега не е времето за това. По нейните думи разбирам че правителствата в момента трябва да не обръщат внимание на ковид, а да се занимават с климата.
131
0
 
5
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Това видео ми прилича на предизборна реч на Байдън, много приказки и нищо конкретно, само заплахи и черногледство и накрая, дайте парите.
130
2
 
2
 
! Отговори
Нищо ново тук преди 3 години
Изчаках да видя дали ще има поне един позитивен коментар под новината. Има един и това ми дава надежда, както е казал поета "Надеждите ми за бъдещето са живи". А за злобата тук няма какво я коментирам, такова е времето, в което иаме "щастието" да живеем. Както винаги се обръща внимание повече на формата отколкото на съдържанието. В случая на недъзите на посланика, отколкото на посланието.
129
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 3 години
ше и скъсам пардюхата, ама за метеоролжка не стаа
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самозалъгването води човечеството до самоубийство.
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз девойка що не си хване гадже и да се държи като нормален пубер. Добре че беше пандемията, та малки се скри, че беше почнала яко да става за смях.
126
0
 
3
 
! Отговори
От 141 преди 3 години
В 140, ми поставихте звездички, но в 141 ви прецаках, не е лошо да го отбеляжите.....
125
2
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 3 години
Всеки ден човешката индустрия произвежда милиарди нагло престъпни тежко вредни анти земни и анти климатични оръжия вградени в телефони,цигарени пакети,бандероли..Особено жестоко вредни са дигитално холограмни видео пресканиращи оръжия вкл качени на сателити,инсталирани в радари,сонари..Тежки увреждания търпи биосферата и климата от нагло престъпна специално диверсионна техника инсталирана по програми за ДИГИТАЛИЗАЦИЯ>>
124
1
 
8
 
! Отговори
Доктор Боцков преди 3 години
синдрома е ясен...синдром на Патологичното Безумно Полит Угодническо Ментално Деградиране , с елементи на шизофренна липса на разсъдък ,силно заразно поведение сред себеподобни празноглави индивиди подвластни на вменяване на извратени асоциални идеи.Гриф..Опасен за обществото.Лечение: Ликвидиране!
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво й е? Някакъв синдром, видно е, но какъв?
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До expertАде,и аз това се чудя...Голям експерт се извъди.Всичко и е ясно,данни,проценти,кое къде как...По всичко си личи как зад нея стоят кукловоди.
121
0
 
19
 
! Отговори
Детски ясли преди 3 години
Типичен пример на МАЛЪК и глезен нищо не можещ и нищо не правещ КЕЛЛЕШ с огромни претенции и безгранични изисквания.В тубата има няколко клипа на пресконференции с мъничката Грета където този малък рупор на екогласността... тази Жана Д'Арк на природозащитниците се оплита като жълто патенце в кълчища от най-елементарни въпроси които са извън основната тема и за които няма нищо написано в листа с инструкции които постоянно носи .Това дете трябва да се лекува а не да ходи по конференции.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дотам я докарахме. Едно непълнолетно да обяснява коя е правилната посока!
119
5
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Боже, Боже ... гномчето пак даде воля на синдромите и умствените си дефекти ... Не стига че съм принуден да слушам такива, като Мангъровците и всякакви други специалисти орисани от вдигнатия юмрук на фигуранта, ами за капак ни се натрисат и особеностите на деца в неравностойно положение ... Тази трябва да я осиновят нашите Майки от "Системата Ги убива", като се има предвид международната и известност може и за нея да кашират нещо от Здравната каса ... !!!
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До expert 128От както стриптизьорки, боксьори, учителки станаха Депутати в БГ ... мисля че нито един от изброените + тази Грета, нямат никаква идея какво правят на дадените позиции ! :)
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тунберг и Плевналиев нямат спиране!
116
0
 
10
 
! Отговори
expert преди 3 години
Това момиченце КОГА И КАК ПРИДОБИ КОМПТЕНЦИЯТА, ОПИТА и МЪДРОСТТА ДА ДАВА ОЦЕНКА И НАПРАВЛЕНИЕ НА ГЛОБАЛНАТА ПОЛИТИКА ???????????!!....не защото докато тя си плямпа по медиите, хиляди учащи батковци се потят над книгите в университетите, и още куп експерти се трудят за да намерят правилния път за баланс на индустрията , екологията и социалната политика...!
115
0
 
6
 
! Отговори
мозес преди 3 години
А бе кво ни занимавате с тази Грета?Жалкото е,че я употребяват !
114
0
 
3
 
! Отговори
Доктор Боцков преди 3 години
Тя гретиту знае..има зелен телефон в шаб квартирата на Блек Рок,тя и Меркел има..нали оттам ги избират...Та лудодо Ленче получава новини от извора на биг боса,и се явява коректив на човрчеството...божеее каква пародия.Но с измитите медии е тъй,на никой ли не му прави впечатление че никъде не излъчват WRC шампионата,дума да се нечуе за мотори,за бутала за шум..за моторни разработки...тишина..като у гробища...всички да са спокойни...всички са за там.
113
9
 
3
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Поетът го е казал още преди 150 години "Свестните у нас считат за луди" прочетете стихотворението пък се замислете, дали постоянното сочене на чуждите недостатъци е начина да изтъкнем нашите добродетели.

Спонсорирани публикации