Връщането на самолети и пилоти, стоели дълго на земята, може да е опасно

Експерти призовават за повече проверки
Обновена: 16 дек 2020 21:26 | 16 дек 2020 21:07, Нели Христова
29
Връщането на самолети и пилоти, стоели дълго на земята, може да е опасно
Снимка: БГНЕС

Пандемията приземи за дълго част от самолетите на някои авиокомпании. Но с появата на ваксината се връща и надеждата, че секторът ще се възстанови напълно, а всички машини отново ще полетят в небето. Но експертите предупреждават, че това може да крие опасност. Те апелират авиокомпаниите да полагат допълнителни грижи при повторно активиране на самолети, оставени на склад за дълго време, докато трае пандемията.

Пилотната ръжда, грешки в поддръжката и дори вероятни гнезда на насекоми биха могли да представляват потенциална опасност за повторно влизане на самолет, престоял на земята прекалено дълго време, в експлоатация.

В резултат на дългия застой се  наблюдава скок в броя на съобщените проблеми, когато самолетите са се върнали обратно в експлоатация.

"Всеки самолет ще има специфичен набор от инструкции за поддръжка, но никога досега не е правено в такъв мащаб", каза Грег Валдрон, управляващ редактор на авиационното списание FlightGlobal.

Заедно с регулаторите и застрахователите изразиха загриженост. "Имаме хора, които се връщат на работа, но са доста "ръждясали", което е голям проблем", казва Гари Моран, ръководител на азиатската авиация в застрахователния брокер Aon.

Един от най-тревожните проблеми е увеличаването на броя на лошо изпълнените подходи за кацане.

Броят на така наречените "нестабилизирани подходи" рязко се е увеличил тази година, според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). А те могат да доведат до твърди кацания, превишаване на пистата или дори катастрофи. През май самолет на Pakistan International Airlines се разби след нестабилизиран подход, убивайки 97 души, докато 18 загинаха при катастрофа на Air India Express при кацане през август, също след нестабилизиран подход.

Експертите казват, че може да се наложи пилотите да бъдат по-предпазливи от обикновено, когато се връщат отново на служба.

"Летенето със самолет може да бъде доста техническо. Ако не сте го правили от известно време, със сигурност не се случва естествено, като карането на колело", казва Валдрон. Той обаче е на мнение, че авиокомпаниите са наясно с проблема и в много случаи са резервирали допълнително време за своите пилоти в симулаторите.

Самолетите, които са на склад, обикновено се подлагат на рутинна поддръжка, за да са сигурни компаниите, че са готови да се върнат в експлоатация, когато ситуацията се подобри. Производителите също дават много подробни инструкции за това как да съхраняват самолетите. Но все още има съобщени проблеми.

Например Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) заяви, че е имало скок в броя на съобщенията за ненадеждни показания на въздушната скорост и надморска височина по време на първия полет, след като самолетът е напуснал склада.

В някои случаи трябва да се прекрати излитането или самолетът да се върне обратно на летището, ако вече е излетял.

В много предишни случаи проблеми с отчитането на въздушната скорост се дължат на насекоми или ларви в тръбите на питота на самолета, които са ключови компоненти, използвани за измерване на въздушната скорост.

Тези проблеми са добре известни в авиационната индустрия и а според Уолдрон постоянните проверки ще направят пътуването с авиокомпании още по-безопасно.

Разбира се, ще има и някои проблеми, тъй като самолетите се съхраняват на земята по-дълго от преди, а в някои случаи самолетите в съхранение са нови модели, което означава, че потенциалните проблеми не са толкова добре документирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявайте, няма да ги върнат.Това е опасно - може да "пламнем".
2
5
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Това от ..за си ли го изсмукахте?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е за излитане, няма какво да се мотаем повече.

Спонсорирани публикации