Селен за по-силен имунитет - от колко се нуждаете през зимата?

Помага при инфекции
23 дек 2020 08:20, Теодора Драгоева
2
Селен за по-силен имунитет - от колко се нуждаете през зимата?
IStockphoto

В момента повечето хора по света правят всичко възможно, за да се предпазят от опасностите, които пандемията крие. Много от нас се стараят да поддържат имунитета си на високо ниво, защото това реално е най-добрият начин за предотвратяване на инфекции.

 
Въпреки че знаем колко полезни могат да бъдат минералът цинк и витамините С и D, ползите от друго хранително вещество – селен все още не са широко известни.
 
Селенът е минерал, който приемаме чрез храненето си. Този микроелемент не получава много внимание в статиите, свързани с имунитета, а в същото време играе изключително полезна роля за поддържане на метаболизма ни под контрол, повишаване защитните сили на организма, регулиране на функцията на щитовидната жлеза, подобряване на здравето на мозъка и облекчаване на дихателния дистрес.
 
Селенът е мощен антиоксидант, който защитава организма от вредното влияние на свободните радикали.
 
Но може ли селенът да помогне за борбата с вируса, причиняващ COVID-19?
 
Много проучвания през годините показват, че селенът съдържа антиоксиданти, които носят редица ползи за здравето. Селенът, в точното количество, може да има терапевтични антивирусни свойства. В неотдавнашно проучване на професора по биохимия Итън Тейлър (публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition), също се твърди, че има уникална връзка между селена и по-леките симптоми на COVID-19.
 
Докато нашата имунна система се нуждае от селен, за да увеличи броя на левкоцитите, борещи се с инфекцията, дефицитът на селен също може да доведе до прогресия на заболяването и здравословни проблеми. Всъщност селенът може по естествен път да предотврати и спре вирусното размножаване в организма.
 
Чрез кои храни да си набавите селен, вижте в материала на Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ДЕД МОРОЗ преди 3 години
ХОХО ХОХО ХО ХОХО ХО ХО ХО
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да бъдете съдени за такива измислени статии.

Спонсорирани публикации