Разединените американски щати и двамата им президенти

Малшансът на коронавирусната епидемия ли удари Тръмп?
27 дек 2020 22:10, Екип на Investor.bg
214
Разединените американски щати и двамата им президенти
Колаж: БГНЕС

Изборите в САЩ приключиха, но още преди да бъдат оповестени окончателните резултати едно нещо стана ясно – страната е разделена и няма признаци за обединение.

Според някои единствено малшансът на коронавирусната пандемия от последната година е причина за неуспеха на Доналд Тръмп на изборите, тъй като американската икономика през последните три години продължава успешното си разширяване.

Дори и без пандемията за Тръмп изборите нямаше да са така лесни. Същата тази вълна на разделение, която го вкара в Белия дом преди четири години, сега застраши неговото преизбиране. Ако преди четири години Тръмп успя да се възползва от недоволството срещу неолибералния политически, икономически и културен модел по начин, който не стискаше на никой друг републиканец, то от рано стана ясно, че това няма да е достатъчно.

Президентът излезе относително безпроблемно от процедурата по импийчмънт в началото на годината, след като мнозинството от републиканци в Конгреса не позволи в процеса да бъдат привиквани свидетели от близкото обкръжение на Тръмп. Все по-ясно започна да става, че картата с предполагаемите или действителни връзки на държавния глава с Русия е слаба и няма да донесе нужния резултат.

На друг фронт администрацията на президента Тръмп също постигна успех в началото на годината – средата на януари Вашингтон и Пекин подписаха първата фаза от търговското си споразумение. Китай се ангажира да положи повече усилия за предотвратяване на кражбата на американски технологии и корпоративни тайни от компаниите и държавните й институции, като в същото време очертава пакет от 200 млрд. долара за преодоляване на търговските му дисбаланси със САЩ. Сделката задължава Пекин и да избягва валутни манипулации за спечелване на предимство и включва система за контрол, която да гарантира, че обещанията се спазват.

Усмивките от снимките с подписването на търговското споразумение обаче бързо изчезнаха, когато стана ясно, че коронавирусът ще е явление, което няма да остане само в пределите на Китай. Забавената реакция на президента Тръмп (както по това време и на други световни лидери), както и скептичното му отношение към маските и спазването на социална дистанция помогнаха за създаването на хаос в американското общество около мерките за предпазване от коронавируса.

За това обаче допринесе и дупката, през която премина икономиката на САЩ. Страната се радваше на силен икономически ръст и рекордна заетост, преди да удари коронакризата и това помогна за известното отлагане във времето на някои от най-тежките последици. Те обаче бързо връхлетяха след първите блокади. През първите две тримесечия на годината ръстът на брутния вътрешен продукт в страната за първи път бе отрицателен от поне 2014 г. насам. Но макар силното възстановяване през третото тримесечие, то новият пик на болестта и повторното връщане на някои ограничения могат да изядат от възстановяването.

Подобна е и картината с безработицата, въпреки че пикът от март бе овладян, то молбите за помощи при безработица остават над нивото отпреди кризата.

Последствията за икономиката от коронакризата вече бяха налице, когато през май започнаха и масовите протести на движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение). Повод за повторното ескалиране на общественото недоволство стана смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май, убит по време на арест от полицията.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
однако преди 3 години
Оказа се, че с екипа на Инвестор сме съмишленици. Само преди две седмици написах подобен на това заглавие коментар:По всичко изглежда, че решението на Върховния пиндостански съд от 12.12.2020 г., слага началото на нов ера в развитието на вече бившите СъединениАЩ - ера, която най-вероятно ще бъде наречена Разделените Щати на Америка /РаЩА/.
131
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Не САЩ, а РАЩ - Разединени Американски Щати...
130
2
 
1
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Номер 136 ти пък не си анонимен . Стига с тия простотии . Да ти дам нашите имена и какво от това всичко е убеждение и игра та нерви
129
0
 
9
 
! Отговори
Развъдник преди 3 години
До Анонимен Калифорния е най-богатият щат на САЩ и богатите,както и мултинационалните корпорации гласуват за демонократите. Тях средната класа на САЩ не ги интересува и затова изнесоха производствата в Югоизточна Азия - там намериха нископлатени роби,вместо да плащат по-високи заплати на американците. Левичарите винаги са били изклесавци на богаташки семейства и затова Холивуд е кошер на левичари и ***. Навремето Хувър и Маккартни ги бяха подгонили за прокомунистическа дейност.
128
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ имат само един законен президент, стар и нов и това е Тръмп.Скоро много неолиберални престъпници ще поемат към затворите.MAGA
127
8
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен 131 ......ХА..ХА....ХА.....ти си един МАНИПУЛАТОР анонимен....пишещ за копеики !!!!!!!! ГЛЕДАИТЕ ЮТУП....за Раша...за Путин...за Навални !!!! ...В Кремъл се стреля...Джужи бяга в Китаи....Медведев избяга в Индонезия.....Турция превзе Армения....Казахстан си иска територий от Раша.....Крим си иска Украина........РАША се РАЗПАДА......Джужи ще го БЕСЯТ на Червеният Площад.....бунтове в Питърс....Хабаровск...Воронеж...в Москва ДВАМА ОХРАНИТЕЛИ на Путин - ЗАСТРЕЛЯНИ !!!
126
0
 
10
 
! Отговори
Тц тц тц преди 3 години
Байдън,дори и да стане президент по някакво чудо,няма да е за дълго.Индийката Камала,която се прави на афроамериканка,за да предизвиква съжаление...е всъщност изборът на демонратите!
125
1
 
5
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
ХА...ХА....ХА........т.н. " ЖУРНАЛИСТИ ".....само вие ли не знаете ?????????.....За да стане ДЖО Президент на САЩ - трябва да се случат две неща ...1 - ЗЕМЯТА да спре да се върти........2 - След ИНЕРЦИЯТА да се завърти наобратно !!!!! ..........Ще бъдат обвинени в " ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ " - ДЖО......Нанси Пелоси ( шефка на Конгреса.....Барт ( уволненият гл. прокурор...знаел е за връзките на ДЖО със ККП ....и не го е разследвал )...Хилъри (фонд." Клинтън е дала парите за фалшиф. ) ..Шефката на ЦРУ
124
0
 
13
 
! Отговори
нов преди 3 години
Президент с дименсия и памперс.
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тролитата на либералния брюксел де активизираха - пак ще имат шанс за премии, ако изпълнят плана. По време на тръмп бяха доста посърнали.
122
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рушителят на американската демокрация Доналд Тръмп е любимия герой на цялото русофилство и русофилщина по света. Русия като най-антидемократичната страна в света през последните 300 години потушавала народни въстания срещу заплащане из цяла Европа а сега и по света не може да си смени ролята. Остава си същия джандар както по времето на Суворов, къде що има деспотични режими Русия винаги е на тяхна страна.
121
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последната надежда за путино-тръмпистите остана гласуването на 6 януари. Нищо особено няма да се случи в този ден, Байдън ще бъде окончателно утвърден за президент, а Тръмп ще продължава да пищи като настъпан плъх че е жертва на измама и заговор. За съжаление той трябва да си заработи парите инвестирани в него от Путин и да продължава да всява недоверие в демокрацията. След 20 януари пищенето ще затихне окончанелно а след година за Тръмп с умиление ще си спомнят единствено русофилите.
120
3
 
4
 
! Отговори
До 147 преди 3 години
Горните нива на средната класа е написал човекът. Които горни нива започват от 500 000 годишно нагоре. Ти слез на Земята малко.
119
6
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До Анонименв най добрия случай си карал камион в чикаго. 500 к годишно средна класа...ае слез на земята малко, тва не са рубли
118
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересни избори бяха. В САЩ съм прекарал доста години от живота си, предимно в Калифорния из технологичните компании сред интелигентни добре платени хора. Там избирателите са категорични- Байдън. Така стоят нещата и при мои роднини и приятели от най-горните нива на средната класа (над 500к долара годишно). Нямам познат, който да е гласувал за Тръмп, освен на далечен познат бачкатор от Алабама приятелите (реднеци). Статистиките, обаче, казват, че интелигенцията и богатите (61%) гласува за Тръмп.
117
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересни избори бяха. В САЩ съм прекарал доста години от живота си, предимно в Калифорния из технологичните компании сред интелигентни добре платени хора. Там избирателите са категорични- Байдън. Така стоят нещата и при мои роднини и приятели от най-горните нива на средната класа (над 500к долара годишно). Нямам познат, който да е гласувал за Тръмп, освен на далечен познат бачкатор от Алабама приятелите (реднеци). Статистиките, обаче, казват, че интелигенцията и богатите (61%) гласува за Тръмп.
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Електчето" няма никога да види БД. Тоя пампърс е дал фира до има няма месец :))
115
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения и истинския президент на Америка е Доналд Джей Тръмп. Демецията е крадлива ***.
114
4
 
19
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
ще победи. Няма начин. Клинтън, обама, Байдън и "филантропът" С о р о с ще отидат в пандиза
113
8
 
29
 
! Отговори
Ген Флин преди 3 години
Тръмп ще се пребори с рептилите , с о р о соидите, клинтъновците и всякаква друга глобалистка ***. Патриотична Америка е зад него. Армията е зад него. Байдън и кликата май ще ходят в затвора. Борбата е между патриотите и глобалистите. Не само в САЩ. Доброто този път ще надделее.Тогава ще спрат и вирусите и всички измислени простотии!

Спонсорирани публикации