Кризата изкара на пазара кафенета, ресторанти, фитнес зали

В София наемите паднаха двойно, търсенето е 80% по-ниско
89
Кризата изкара на пазара кафенета, ресторанти, фитнес зали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изключително драматичен е пазарът на бизнес имотите, както по отношение на наемите, така и на продажбите. Сривовете в цените са заради несигурността, а в обявите за продажби присъстват от тенискортове, до кафенета и фитнес зали. Но въпреки спада в цените, сделките с бизнес имоти са поне 50 процента надолу. Това коментираха пред „Труд” мениджъри от няколко водещи брокерски агенции в страната.

Още по темата

„Търсенето на наем на бизнес имоти преживява спад от поне 80 процента в сравнение с офертите от преди пандемията. Става дума за офиси, магазини, аптеки, складове, бизнес сгради, а цената на квадратурата в София, в централните райони вече е около 15 евро за квадратен метър”, коментира пред „Труд” Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми и бизнес имоти” в една от големите агенции.

 За сравнение, преди пандемията от коронавирус цените са били между 20 и 30 евро на квадратен метър. За да не губят доход от собствеността, която имат, хората се принуждават да я отдават на много по-ниска цена”, допълни Рангелова.

 По думите ѝ таксите за поддръжки също са много ниски. Задържа се като тенденция и скъсяването на сроковете за наем в договорите. Ако по-рано бизнес имотите са се отдавали под наем за период от 5-10 години, то сега договорите се подписват за 12 или 24 месеца, отбеляза още Йорданка Рангелова.
 
В Благоевград десетки са обявите да продажба на заведения за хранене, кафенета, билярд клубове или пицарии. Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така, че който реши да купува, може още на следващия ден да влиза с персонал и да работи.

Цените за продажба варират от 520 евро до 1300 евро на квадратен метър в зависимост от локацията, обзавеждането, квадратурата, екстрите. Повечето от продаваните заведения се намират в широкия център на града или пък са част от бизнес сгради.

Според брокери от Пиринско доста от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба. Обявени за продан заведения, ресторанти и магазинчета има и в курортите Банско и Сандански. Там цените са по договаряне и падат до 300-400 евро на квадратен метър.
Кафенета и клубове масово се продават в Пловдив, но не като помещения, а като бизнес. Обичайно това правят наематели, които заради затварянето на заведенията не могат да издържат финансово и решават да продадат дейността си. Сред офертите са дори 2 заведения в известния в цялата страна квартал „Капана”. Едното е напълно оборудван и с всички документи и разрешителни кафе-бар. Площта му е 120 кв. м, а посочената в обявата цена е 43 000 лв.

Продават се и кафе-сладкарници, за които се твърди, че може да отворят още в деня след падането на ограниченията. В обявите се предлага и магазин за плодове, зеленчуци, насипни ядки, кафе и фрешове - също с цялостно оборудване. Търговският обект е 45 квадрата и досегашният му наемател иска за него 20 000 лв. Допълнително предлага и микробуса, който е зареждал магазина, и уточнява, че „бизнесът се продава заради по-изгодни условия в друго мое начинание”.

Сред интересните оферти е продажбата на вендинг бизнес. Машините за кафе и продажба на безалкохолни и пакетирани храни като солети и вафли се намират в най-голямата административна сграда на главната улица в Пловдив. „Двата автомата са единствените в сградата на 4 етажа с офиси и адвокатски кантори”, уточнява притежателят на този бизнес.

Продават се и производствени помещения, след които цех за колбаси в Асеновград. Продажбата на бизнес тече през сайтовете за обяви, масово в офертите се уточнява, че посредничеството на агенции е нежелано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Умните се адаптират. Преди Короната моята ходеше на фитнес в една зала до тях. Като ги затвориха собственичката на залата, която е и фитнес инструктор започна да преподава тренировките и уроците си по лаптопа. Седиш, гледаш и повтаряш. Питах я, свали ли от цената. Не, ми вика моята. Ама те повечето й клиенти са богати и си имат собствени фитнес стаи вкъщи с уреди и тренажори
74
6
 
11
 
! Отговори
Да измрат кожата им преди 3 години
Да измрат от глад тяхната кожа
73
6
 
8
 
! Отговори
Ще фалират всичките преди 3 години
Ще фалират всичките от глад ще измрат
72
6
 
9
 
! Отговори
Да фалират всичките преди 3 години
Да фалират всичките
71
9
 
9
 
! Отговори
до Мен преди 3 години
Да ама след Ковида ще стане точно обратното защото всички ще се юрнат яко да бачкат и печелят пари. Както беше между есенната и зимната пандемия ако си спомняш -екшъна беше неописуем..Всички бяха като развързани...както и сега де където може...
70
4
 
30
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До истинаСпокойно и до там ще паднат. Промяна в ковид ситуацията няма да има до лятото. Който се усети сега да продаде с 10% отстъпка ще спечели. После ще свалят и ще се надпреварват кой колко да намали.. След бизнес имотите следват тия с бизнеса под наем на апартаменти а след тях целия сектор...
69
0
 
23
 
! Отговори
истина преди 3 години
Все още си мисля че е скъпо дори при 15 евро. реално трябва да са между 8-10, ако е много търсен района 15-20. 30 евро е безбожна цена.
68
0
 
14
 
! Отговори
Име преди 3 години
... продължение. Според този експерт повечето дребни инвеститори се самозалъгват, не вземат предвид всички разходи (брокери, данъци, ремонти, лихви по заеми и пр., време за търсене на наематели, апартамента не се дава 100% от времето под наем и пр.). Ако се смята и това доходността е много ниска, или си е направо на загуба, има и други по лесни начини за инвестиране. С имоти успех имат по-големи фирми, които могат да спестят от брокери, данъци и ремонти (имат собствени работници...)
67
0
 
16
 
! Отговори
Име преди 3 години
До До Име /63/ Да, съгласен съм, струва нещо и цената няма да стане нула. Но да инвестираш в жилища си е струвало примерно 2010-2012 г., малко след кризата, когато цените са били ниски. Сега са високи, съотношението цена наем е високо, с короната не се знае дали няма да паднат или да се задържат цените. Който си купи в последните 1-2 години може и да пострада... Според цитирания експерт, ако смятат честно повечето дребни собственици не би трябвало да си купят жилище за инвестиция ...
66
2
 
9
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Абе, как не чух едно дилърчe да се оплаква... ;) Явно им върви бизнеса...
65
1
 
9
 
! Отговори
Има малка надежда... преди 3 години
отново София да има студетски град !
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кога ще им светне?Така е. А кото минат на трева и сладки корени, и вместо маркови дрехи се увият с парцали и найлони, е те тогава под пари ще останат и бъдещето им ще е подсигурено до девето коляно.
63
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е според агенциите за имоти, разни инвеститори и строители, цените на имотите вървят нагоре и тази година ще е много успешна за сектора. Действителност а обаче е съвсем различна, сривът още в началото на годината е тотален, не само за бизнес имотите а и зажилищните имоти. Истинската картина ще се изясни след падането на мораториума за плащания по кредитите, тогава много необслужвани кредити ще изплуват, това ще предизвика не само криза в имотния сектор но и във финансовият.
62
10
 
37
 
! Отговори
Кога ще им светне? преди 3 години
Да разберат хората, че като не ходят по тези заведения колко много пари ще имат спестени и време и здраве и то не заради епидемията, а изобщо. Винаги е скъпо и прахосване на пари човек да се храни навън по заведения. Хората трябва мислят за бъдещето си и променят навиците и мисленето да трупат капитали депозити и да се опазват от бизнеса и държавата чиято цел е да заграбват парите на хората.
61
12
 
9
 
! Отговори
Име преди 3 години
До A Проблема тогава беше, че държавате беше фалирала (при жан пък и още преди промените), и не можеше вече да поддържа тези предприятия. Някои от които работещи на загуба, други просто ненужни. Пример с кремиковци - огромни (и ненужни) разходи за транспорт с влак от бургас до софия и после обратно, стоманата по скъпа от западната. Работеше само заради държавните помощи от по няколко стотин милиона годишно. На запад са мислисли и са строили до пристанища, при соца са строили калпаво...
60
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У наше село като затвори кръчмата, затвори и химическото чистене, спряха работа и двете таксита. Така от четирима инвеститори и 10-тина работници, сега имаме 14 броя нови безработни, които почти спряха да пазаруват от магазина и скоро май ще затворят и него.
59
3
 
11
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ne se radvaite...sled kafeneta ,fitnesi i restoranti shte faliraat i mnogo drugi !!! Tova e celta na uprajnenieto CoVid -19 !!!
58
3
 
6
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА , БЕ... преди 3 години
ПИЙТЕ СИ ИЧКИИТЕ НА УЛИЦАТА И ДОМА..ХА,ХА,ХААААААААААПО-ЗДРАВОСЛОВНО Е ДОРИ!
57
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който мисли ,че това ще отмине е пълен не (гра)мотник финансово и икономически некомпетентен и не разбира къде се намира и на кой свят живее! Идва криза по велика от най великата депресия в която няма да има дори какво да ядете.Какви кафета какви имоти и бизнеси с фитнес зали.
56
1
 
23
 
! Отговори
Име преди 3 години
Следя от време на време цените в една западна държава, и там скочиха много последните години. Но гледах един коментар от тамошен специалист, и той е на мнение, че голяма част от дребните инвеститори (частни лица с по един два апартамента и пр.) меко казано не могат да смятат, и си самовнушават, че имат печалба. Допълнителните разходи по покупката (данъци, брокери, ремонти) изяждат печалбата и намалят значително доходността, та цените са значително завишени. Предполагам важи и за България...

Спонсорирани публикации