Сблъсъци във Вашингтон, Сенатът прекрати окончателния избор на Байдън

Привърженици на Тръм проникнаха в сградата на Капитолия
Обновена: 6 яну 2021 22:32 | 6 яну 2021 21:42, Красимир Ангелов
348

Снимка: БГНЕС

Сенатът на САЩ прекрати дебата за удостоверяването на резултатите от гласуването на Избирателната (електоралната) колегия, според които демократът Джо Байдън е победил президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Това стана факт, след като сградите на Конгреса на САЩ на Капитолия са блокирани от полицията след сблъсъци с привърженици на Тръмп, предаде БТА.

Заседанието беше преустановено минути след началото, след като против сертифицирането на резултата в Аризона се изказа членът на Камарата на представителите от този щат, републиканецът Пол Госар. По думите му той и още 60 негови колеги възразяват срещу преброяването на гласовете на електорите (членовете на колегията) в Аризона, предаде ТАСС.

Привърженици на американския президент Доналд Тръмп пък блокираха сградата на Капитолия, където конгресът трябваше да обяви окончателно новия президент на страната. Двете камари на парламента - Сенатът и Камарата на представителите, се събират на общо заседание, на което ще бъдат отворени и преброени гласовете на Избирателната колегия.

Пред сградата обаче има сериозна демонстрация. Съобщава се и за сблъсъци между протестиращите и полицията. Протестиращите пробиха полицейския кордон и достигнаха до сградата.

Членовете на Конгреса са евакуирани в рамките на сградата, като са били посъветвани да изключат електронните устройства, да заключат вратите и да са готови да се скрият под столовете.

Заради напрежението полиция евакуира присъстващите от офиси на американския Конгрес, съобщи Франс прес.

Демонстрацията в подкрепа на Тръмп започна малко преди заседанието на Конгреса. Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл, който заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката", съобщава БНР.

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Заради случващото се обаче кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час и нареди на всички жители да се приберат по домовете си. Полицейският час ще остане в сила до 6 сутринта местно време

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая революция ще влезе в Гинес, като най-кратката революция само 10 минути.
216
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ми е жал за Вова Късия. Съвсем ще я закърши Русия при президента Байдън. Иначе му прави чест на Късия че се бори до последния възможен момент да спаси агента си в Белия дом, но агента излезе много слаба ракия сам си отмени революцията и призова революционерите да се прибират по домовете си. Шампанското в Кремъл пак остана неизпито.
215
3
 
12
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Браво на Американците. Нашия Ка-ун обаче не е Тръмп, при него няма идеи, а и той е за обграден само със червена феодална пасмина, или по точно с БСПдирастия , затова и народа ни, не се вдигна както в Америка, така и жалкият му Каунски бунт, приключи беславно...
214
0
 
6
 
! Отговори
wiza ne mi trqbwa преди 3 години
публикувани в социалните мрежи. В определен момент полицаите буквално са дали зелена светлина на протестиращите да нахлуят в Капитолия, преставайки да поддържат кордона. Демонстрантите веднага са се възползвали от тази "покана" и веднага се отправят към сградата. След кратка обсада те са разбили вратите на сградата на Конгреса на САЩ и са проникнали в заседателната зала.
213
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президенството на Тръмп за републиканците се превърна като министър-председателството на Станишев за БСП. Следващите 48 години няма да видят власт също както БСП.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нагласена работаизлезе видео, в което се вижда как полицята нарочно ги пуска
211
9
 
2
 
! Отговори
иво минждеф преди 3 години
комунистити пак направиха превратвеликата вашинктонска революция
210
12
 
6
 
! Отговори
Нема шега! преди 3 години
Тоя Байдън е опасен човек, той застрашава не сама пи.тека Тръмп, но представлява голяма опасност и за българските комунисти.
209
2
 
11
 
! Отговори
Македонец преди 3 години
Ехеее, ное това с нахлуването в парламента и бой по кратуната на Заека, го правихме отдавна. Американците се учат от Македония. То нали Колумб е бил македонец. САЩ са си Стара македонска земя
208
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Визите ще ги махнат когато Бесни Страшни Пенсии останат извън НС.Продължавайте да подкрепяте България Се Прецака и визи ще видите през крив макарон.
207
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Вариантът е просто белите щати"И кои са тия бели щати? Черните традиционно гласуваха за републиканците, които са отменили робството в САЩ а по-късно пак те им дадоха право на глас. Тръмп успя да ги накара повече никога да не гляасуват за републиканците.
206
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник!!Бъдете живи и здрави!!!
205
11
 
24
 
! Отговори
До 274 преди 3 години
Бил ли си в Америка да коментираш, ***? Тръмп го подкрепят почти всички американци - истинските американци. Не го харесват черните и мексиканците. Тия селяни с пушки както ги наричаш са хората изградили Америка и хората които си скъсват задните части от работа. Привържениците на Байдън да *** - мексиканци, черни.. мързеливците
204
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарцисите не трябва да им се дава власт защото след това не се махат от власта. Искат да властват доживот.Психично заболяване.
203
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който и да е на власт едвали ще ни махнат скоро визите щом досега не ги махнаха
202
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първобитни и първосигнални хора има навсякъде. Тръмп ги подложи на Ковид геноцид с толкова умрели, колкото нямат сумарно на фронта след Втората световна война, но го подкрепят селяците с пушки
201
3
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Дано хората на тов. Путин Чепига и Мишкин които са в САЩ за да разгледат сградата на американския Конгрес са успели да заложат няколко взривни устройства в Капитолия по време на 10 минутната революция или поне да са намазали дръжките на вратите на тоалетните с Новичок.
200
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
До 262: Ако ти се струва че си грозен и никой не ти обръща внимание помни че освен това си и ***!
199
0
 
1
 
! Отговори
259 простак преди 3 години
Ще правя, там простаци трудно ще намерят място
198
5
 
21
 
! Отговори
Браво!! преди 3 години
Браво! Това са истински хора, готови да се борят за живота и страната си. Браво, браво, браво. *** така се защитава държава. Покрай този вирус лъснаха много мишки. Човек трябва да е смел със сърцето и душата си. В този свят и сега и преди хиляди години силни са били смелите и открити хора! Чест, достойнство, доблест.. това са забравени думи, но скоро ще станат актуални пак

Спонсорирани публикации