Средиземноморска диета - защо да я започнете от новата година?

Вижте кои са предимствата й за тялото
Обновена: 7 яну 2021 21:24 | 7 яну 2021 21:24, Дарена Найденова
3
Средиземноморска диета - защо да я започнете от новата година?
IStockphoto

Всяка година US News & World Report класира най-добрите диети за предстоящите 12 месеца.

 
През 2021-а за четвърти пореден път, средиземноморската диета беше обявена за най-добрата. Това е растителен неограничен хранителен режим, който доказано помага за предотвратяването на хронични заболявания и подобрява качеството на живот.
 
Група от диетолози и специалисти по диабет, здраве на сърцето и загуба на тегло, избраха средиземноморската диета като най-добра от общо 39 хранителни плана, включително такива като кетогенната, диетата на Аткинс и много други. Тази година участниците в дискусията разгледаха четири нови режима – диетата на Noom, диета на автоимунния протокол, диета на чревния и психологичния синдром и модифицирана кетодиета.
 
Класирането се основава на седем категории, в които всяка диета се оценява по скала от едно до пет. Класациите са хранителна пълнота, колко лесно се спазва, потенциал за дългосрочна и краткосрочна загуба на тегло, безопасността и възможните странични ефекти, както и възможността за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет.
 
Средиземноморската диета беше обявена не само за най-добрата, но и за най-добрата за здравословно хранене (заедно с DASH), най-лесна за спазване, най-добра за хората с диабет, най-добра на растително ниво и най-добрата за сърцето. Като цяло, резултатите показват, че режимите, които позволяват повече хранителни продукти, се класират по-високо в класациите за разлика от тези, които ограничават определени групи храни.
 
„Ако погледнете първите три или пет диети ще видите, че общото между тях е, че са богати на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини“, казва диетологът Кати Бийлс пред Insider.
 
Храните в този план са богати на витамини и важни хранителни вещества като фибри и полифеноли – растителни съединения, които помагат за предотвратяването на болести. Установено е, че диетата помага да се намали рискът от диабет и може да предпази от някои видове рак, както и от когнитивен спад. Тя дори може да помогне при загуба на тегло, като отхвърля висококалоричните преработени храни и рафинираната захар. Заменя ги с по-хранителни алтернативи като риба и зеленчуци. 
 
Още за средиземноморската диета вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли е добра идея да се храним предимно с растителна храна, защото тук зеленчуците са основно парникови и отдавна не съдържат нищо полезно, а по-скоро обратното.
2
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
Почвайте, почвайте, че да има повече прасе за мен.
1
2
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ХОРАТА нямат пари гарантирано от герб и БМБ БОЙКО се хвалил щото хапвал филия с мас а много хора умират от глад

Спонсорирани публикации