Ако не Китай, то кой би могъл да се превърне във фабриката на света?

Страната вече иска да произвежда по-висок клас продукти
10 яну 2021 19:15, Нели Христова
132
Ако не Китай, то кой би могъл да се превърне във фабриката на света?
Снимка: БГНЕС

Трансформацията на Китай в световна производствена сила беше забележителна. През 2001 г., когато се присъедини към Световната търговска организация (СТО), страната беше незначителен играч на глобалната производствена сцена, отбелязва Bloomberg TV Bulgaria.

Именно членството в организацията и годините на реформиране на икономиката към износа помогнаха на Китай да се докаже като евтината фабрика на света за производство на трудоемки продукти като текстил, играчки, дрехи, обувки и мебели, пише Quartz.

Тези индустрии бяха трамплин, позволяващ на Китай да се развива икономически и да премине към по-напреднало производство на стоки. Азиатската страна вече иска да се съсредоточи върху производство на продукти от по-висок клас, разчитайки на вътрешното потребление за подхранване на икономиката, като остави работата по производството на евтини и трудоемки стоки на друг.

Ако планът на Китай сработи, кой ще заеме мястото на страната като световна фабрика?

Това е тема, която Гордън Хансън, професор по икономика в Harvard Kennedy School, засегна в скорошен труд с Националното бюро за икономически изследвания (National Bureau of Economic Research). За него в момента няма ясен отговор на въпроса кой ще е наследникът на Китай. След като разглежда кандидатите, които имат най-голям шанс да поемат тази роля, както и възможността Китай да продължи да я изпълнява - въвеждайки някои важни промени, той потвърждава колко объркващ всъщност е въпросът.

“Кой ще влезе в обувките на Китай напомня на нещо като пъзел”, признава Хансън.

Най-вероятните кандидати

Хансън фокусира анализа си върху десет продукта, включително текстил, облекло, обувки, спортни стоки, скутери, играчки и др. Той установява, че делът на Китай в световния износ е достигнал своя пик през 2013 г. до 39,3% и е намалял до 31,6% до 2018 г.

Може би най-очевидните претенденти за запълване на свободното място по отношение на износа са развиващите се икономики в Азия като Индия, Бангладеш, Камбоджа, Индонезия, Мианмар, Пакистан, Шри Ланка и Виетнам.Само при Бангладеш, Камбоджа и Виетнам обаче през последните две десетилетия се наблюдава значителен ръст на износа на трудоемки за производство продукти.

Бангладеш се превърна във втория по големина износител на дрехи в света поради ниските си разходи, докато Виетнам стана любима алтернатива на Китай за производство на обувки и текстил.

Случаят не е по-убедителен за кандидати в Европа, Северна Африка и Близкия изток, като Румъния, Полша, Мароко, Тунис и Турция. Най-големият износител на групата - Турция, не е увеличавал значително своя дял на трудоемки за производство продукти от години.

Китай като “следващия Китай”

Възможно е трудоемкото производство да остане в Китай, но да претърпи големи промени. Технологиите и по-специално автоматизацията предлагат обещанието роботите да извършват повтарящите се дейности, докато хората се концентрират върху по-квалифицирани занимания.

Всъщност Китай е един от световните лидери в използването на индустриални роботи, но те са въведени основно в автомобилния сектор и при производството на електроника. Страната не показва голямо желание за използването на тези технологии за производството на евтини стоки, което вероятно се дължи на все още широкото предлагане на евтина работна ръка.

Има и друга възможност, която Хансън разглежда. Китай е неравномерно развит, като по-голямата част от трудоемкото му производство е концентрирано в големите градове. Тази индустрия би могла да се насочи към други части на страната. „В такъв случай Китай в крайна сметка ще се самозамести“, пише Хансън.

Какво ще значи липсата на “следващ Китай” за индустрията?

Въпреки че компаниите работят усилено за разширяването на веригите си на доставка извън Китай и проучват възможностите за производство на артикули по-близо до своите крайни клиенти, включително в Европа и САЩ, за мнозина напускането на азиатската страна ще се окаже скъпо и сложно начинание.

Какво обаче би се случило, ако разходите продължават да нарастват в Китай, а компаниите не напускат страната?

Трудът на Хансън не посочва конкретните последици, но отбелязва, че един то ефектите може да е повишаване на цените на продукти като облекла и обувки за компаниите и крайните потребители.

“Свикнали сме да получаваме много ниски цени на тези стоки и не знам дали напълно оценяваме колко много цените на тези продукти се понижиха в сравнение с други през последните 20 години”, посочва той. “Бързата мода е последствие от възхода на Китай”, добавя Хансън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
хм108до 113 преди 3 години
Не сте технически грамотен, затова не можета да разберете. Аз съм работил и с качествени неща и знам разликата. Естествено, че може да се сглоби сложна машина в Китай, но те самите имат практика да канят инженери от чужбина, за скъпи проекти. Имам приятел, дето от миналия Март е там-монтират едни немски с-ми на кораби. Трудно е да се каже кое по кораба е китайско и кое не!
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато проектът Кимерика започна, в Китай нямаше нито един свестен инженер. Въпросът е в това, че практиката показа, че се инвестира основно в тоталитарни държави.
93
1
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
А пък ФАЩ прай саму бърбан.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Не става така. Компаниите търсят места с готови хора. Кой ще планира завод тук, ще търси подкрепа държавата да открие отново професионално училище и ще чака 5г за първи випуск чираци, 10 за първи випуск висшисти(пак чираци)? При това с риск випуските да излязат гола вода, защото ни учителите имат опит, ни нищо?Ако се чудиш защо има автомобилни заводи и такива за телефони, телевизори и т.н. в Словакия и Турция, а тук няма, то отговорът е и в липсата на готови кадри и училища.
91
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не се научат да ядат с нож и вилица и не станат по придерчиви към храната си ще си останат в ниският клас и нуво на еволюционно развитие
90
10
 
16
 
! Отговори
хм.. преди 3 години
Искат да правят висок клас стока, ама още не могат! Качествените неща затова са по-скъпи, защото са минали тестове, ползвани са в работна среда, ако е имало грешки са отстранени и т.н. На тези никога не им стига времето да си тестват нещата и да са изпипани, дето се вика. Може би искат да правят машини или самолетни двигатели??...., но там конкуренцията е на друго ниво. Аз бих купил немска, японска, даже американска. Някой ще се радва ли да го качат на Еърбъс със китайски двигатели?
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след като се обучат тези специалисти,трябва да им осигурите работа и добри усповия на труд,живот и пенсии,за да не избягат извън България.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПрофесионални работници винаги може да се обучат,стига да има желание,към средните училища още стоят някои цехове за практика и обучение,може и пансиони(общежитие) да направят,ако даден център е съсредоточен на едно място в страната,може и на обмен да ходят,проблема е ,че трябва да се влага в човешкия капитал и се обучава,след като искате професионалисти,а не да ревете,че вече са на свършване специалистите в страната!
87
1
 
17
 
! Отговори
Продадохте всичко преди 3 години
наши разработки фабрики производства. Търсихте мекото или два лава и си милионер.Да ама не. Пазарите ги ликвидирахте за пари. Труда си имаше нормативи сега няма всичко е на пазарлък. Ама качество нула. Измами ,лафове пари, дрога фалшиви банки, фалшиви политици всичко е у БГ.
86
3
 
2
 
! Отговори
не се плашете преди 3 години
шъ упраим работата. Хайлази такива само парите са ви в главата и цените.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До-95Абе ти Нормален ли си,тук не можеш вече да намериш вече един читав електричар,стругар или заварчик,щял да произвежда нашия! Какво?Най вероятно мъцари или.....!
84
2
 
13
 
! Отговори
95 преди 3 години
Наивно момченце си. Нищо не зависи от теб. Зависи от Началниците, както казва твоя Идол - Тиквата. На теб финансирането ти е трудно и с висок процент, а немеца взима евраци на 1.5% лихва без проблем. После държавата не му пречи, а помага за всичко. А в *** герберасти, *** и депесари лапат 1/3 рекет от всичко. Плащаш ниски заплати, но *** идват полупияни на работа, а и трезви да бяха са необразовани и недисциплинирани.
83
3
 
9
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 3 години
С политиката на ГЕРБ може да настигнем Китайците по евтина работна ръка - Както е тръгнало след 10-тина години управление на Б.Б. и тук ще работят за по 100 $ на месец
82
3
 
4
 
! Отговори
Чушкопеку преди 3 години
Как кой? Тиквенистан - тигъра на Балканите, Европа, Света, Вселената и т.н.
81
3
 
17
 
! Отговори
Гоуст преди 3 години
До До 95България беше с топ образование сега сме последна дупка медицината безплатна частни болници не съществуваха.
80
3
 
13
 
! Отговори
До 95 преди 3 години
Това не е носталгия,това са просто фактите, къде бяха те - къде бяхме ние,къде са те сега-къде сме ние!Това че ти не ги приемаш,няма никакво значение!
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 90Ти вярваш ли тия прстии за 100 доларес на месец.Хахаха и как ако взимат такива заплати в Европа е пълно с китайски туристи на тълпи.Лъжат ви много яко а вие се връзвате
78
0
 
2
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 3 години
Как кой?!? От понеделник арбайтен, *** с ***.
77
7
 
15
 
! Отговори
Китаец преди 3 години
Ако не е Китай нямаше да има поме 4-5 световни епидемии от смъртоносни вируси-ФАКТ. Въздуха щеше да е по чист, нямаше да има и озонова дупка, а стоките чяха да са качествени !
76
15
 
17
 
! Отговори
до 90 преди 3 години
Аз не мога да разбера подобни носталгии по робството на Живков. Еди какво си сме произвеждали. Абе, мама му стара, кой те спира сега да го произвеждаш, бе? Айде плащай по 100$ месечно, колкото взимат китайските роби из завосите на Фокскон, работещи по 18 часа на ден, и започвай да произвеждаш в Българи да видим. Давай! Спира ли те някой? Абсолютно не... Само мрънкане какво било на софрата с ракията. Ама какво ще бъде зависи от тебе, не от друг!