Лято, изпълнено с пътуване - възможно ли е?

Експертите искат единни глобални препоръки за пътуване
13 яну 2021 20:00, Нели Христова
17
Лято, изпълнено с пътуване - възможно ли е?
Снимка: БГНЕС

Все още има капчица надежда, че ще прекараме лятната си ваканция нормално тази година. 

Експертите в туристическата индустрия прогнозират, че броят на хората, които ще пътуват извън своите страни все пак ще се повиши до средата на годината, тъй като ваксините и мерките за безопасност, основани на риска, са все по-широко разпространени, а случаите на коронавирус по света отново ще започнат да намаляват.

"Всъщност съм напълно уверен, че от първи май нататък... всички ще живеем в много по-добър свят", казва Пол Чарлз, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон консултантска компания за пътувания The PC, пред CNN.

Ваксините и тестовете са пътят напред, на мнение е както Чарлз, така и други експерти от индустрията. Но това, което е необходимо, може би също толкова отчаяно, е по-голяма последователност и координация през границите.

"Когато нямате координиран глобален подход, за индустрията е много трудно да продължи напред, особено когато правилата на играта се променят основно всеки ден", казва Луис Фелипе де Оливейра, генерален директор на International Airport Council International. (ACI), глобална търговска организация, представляваща световните летища.

Има още много работа, за да се установят категорични протоколи за тестване, което би позволило да бъде премахната карантината, както и да се намери начини за безпроблемно и сигурно споделяне на информация за ваксинация и тестване през границите.

Суверенните държави все още решават кое е най-доброто за тях поотделно, като разглеждат собственото си здравословно състояние и икономики, но е постигнат напредък в подтикването на страните да гледат по-глобално на огромната икономическа сила, която е пътуването.

Група от агенции, организации и компании (UNWTO, ICAO, ACI, WTTC, авиокомпаниите и т.н.) са си сътрудничили по множество насоки и глобални препоръки, целящи да направят пътуването по-безопасно, по-лесно и по-малко объркващо за света на гладуващите потребители.

Де Оливейра от ACI казва, че летният отскок може да означава международен въздушен трафик, достигащ между 50% и 60% от предишните нива в повечето страни.

Ето някои от препятствията, които пътуващите трябва да преодолеят, по пътя към увеличаващия се туризъм:

Премахване на карантините

"Задължителните, и променящи се, карантинни изисквания са основните убийци на процеса за рестартиране на индустрията", твърди Де Оливейра. През последните седем месеца, той е бил поставян под карантина 4 пъти и прекарва общо 56 дни вкъщи, без възможност да излезе.

Този вид инвестиция във времето, заедно с объркването около изискванията - както да отидете, така и да се приберете у дома - са големи възпиращи фактори за хората, които иначе биха искали да пътуват. Безопасността е от съществено значение, но тези в бранша се застъпват за по-нюансиран, пластов подход.

"Необходим е механизъм, за да се избегнат карантините", казва Тори Емерсън Барнс, изпълнителен вицепрезидент по обществените въпроси и политика в националната неправителствена организация за пътувания в САЩ, която се застъпва за научно ориентиран, базиран на риска подход за възобновяване на международните пътувания.

Докато ваксините ще бъдат от решаващо значение, Де Оливейра и други казват, че туристическата индустрия абсолютно не може да си позволи да изчака броят на ваксинираните хора по света да се увеличи. Това прави тестването важна част от уравнението за по-безопасно пътуване в краткосрочен план.

Барнс споменава двустепенен режим на тестване 72 часа преди отпътуването и отново при пристигане като в основата на един от пилотните стандарти е програмата за тестване в Хавай. Там 10-дневната карантина може да бъде заобиколена на повечето острови с отрицателни резултати от тест.

"Не бихме заявили, че трябва да сте ваксинирани, за да пътувате", категоричена е Барнс.  Тя признава, че определянето на това кой е отговорен за създаването и прилагането на последователни протоколи е предизвикателство. "Правителството не иска да поеме отговорност, а аз не знам дали частният сектор трябва да носи тази отговорност."

"И все пак страните и организациите по света постигат напредък в координирането на общи подходи", казва Алесандра Прианте, регионален директор за Европа в Световната организация по туризъм (UNWTO), специализирана агенция на ООН. "В много случаи вече се прилага координиран начин на тестване и следващата стъпка на глобално ниво е проследяване", допълва тя.

Ваксинация и методи за доказване, че туристите са ваксинирани

Част от тази информация, която различните държави трябва да си обменият, ще се отнася до ваксинацията.

Програмата за ваксинация на Обединеното кралство е в ход. Други страни също са постигнали значителен напредък, но на места в Европа и САЩ имунизацията се движи с бавни темпове.

Объркването при пътуващите може да се засили, тъй като през пролетта все повече хора започват да се движат и се появяват допълнителни изисквания за отрицателни тестове и доказателства за ваксинация. Австралия, например, току-що обяви, че ще изисква отрицателни PCR-тесто за всички пътници, а авиокомпанията Qantas предполага, че скоро всички международни пътници ще трябва да имат сертификат за ваксинация.

"Ще ни трябва хармонизиран глобален подход за разпознаване, както и точно и безопасно споделяне на информация за ваксинацията и тестването", каза де Оливейра. Настоящите практики - включващи отпечатани хартиени документи от неизвестни лаборатории на езици, които може са непознати за онези, които ги инспектират, или плетеница от несвързани бази данни по целия свят - не са добре работещи.

Ето защо ACI поддържа използването на здравни приложения като CommonPass, инструмент, който ще позволи на пътниците да споделят лабораторни резултати и ваксинационни записи, без да разкриват друга лична здравна информация. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) също работи по цифрова платформа, наречена  Travel Pass.

Дори когато ваксините станат широко достъпни, не всеки ще има възможност или ще иска да ги приеме, а учените все още не знаят, дали вирусът не се предава и от ваксинираните хора. Носенето на маски, социалното дистанциране, дезинфекцията и други мерки за безопасност ще продължат да бъдат част от ежедневието ни, но и част от ритуалите при пътуване - за дълго време напред.

Мерките, които се прилагат междувременно

Безпроблемното международно пътуване няма да се случи за една нощ.

Докато чакаме спад в случаите на коронавирус и по-глобална координация около по-безопасни, по-малко объркващи трансгранични пътувания, дестинациите и корпорациите все повече въвеждат свои собствени временни решения.

Delta Air Lines изпробва няколко тестови полети до Холандия без карантина. Тези полети използват комбинация от стандартно PCR тестване, заедно с бърз антигенен тест преди да се качат пътниците на самолета. Де Оливейра вижда бързите тестове за антиген като потенциална помощ за възстановяването на индустрията. Макар да се считат за по-малко точни, антигенните тестове са много по-бързи и по-евтини от молекулярните тестове.

Исландия и Унгария приеха концепцията за "паспорти за имунитет", позволявайки в страната без карантина да влизат хора, които вече са преболедували COVID-19 и са се възстановили. Балоните за пътуване, като дългоочаквания двупосочен коридор между Нова Зеландия и Австралия, позволяват на хората да пътуват напред-назад между страните, без да се поставят под карантина.

Но за съжаление, както повечето неща, свързани с COVID, тези мерки подлежат на промяна.

"Коридорите могат да бъдат полезни, ако са последователни, но отново казвам, че са непостоянни - отварят и затварят в кратки срокове, а това изобщо не е помогнало на потребителите", каза Пол Чарлз, консултант в туристическата индустрия.

Голямата цел: Смесване с непознати

"Това, за което най-много съжалявам, е, че всичко, за което работи туризмът, е да се доверим на непознатото... красотата на опознаването, срещата с някого, когото никога преди не сте срещали от друга култура, друга нация. А това е все още невъзможно, защото властите ни казват "не вярвайте на никого, преминете на другия тротоар, носете маската си, не се смесвайте с други хора", казва Прианте от UNWTO.

И докато тя и нейните колеги са взели всички предпазни мерки и са продължили да пътуват и работят за справяне с глобалната криза, която застрашава поминъка в бранша, тя иска да види повече хора да пътуват безопасно.

"Искаме да върнем духа на туризма обратно в сърцето на хората. Тъй като туризмът е свързан с изграждането на спомени... и искаме да се върнем към това, искаме отново да се превърнем в индустрията на красивите спомени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
Е зна4и туризма следващите 150-200 год нямя да се възтанови.Те тези туроператори,самолетни компаний,хотелиери и т.н ако 4акат да работят само с ваксинирани хора то Господ да им е на помощ тогава но от глад ще умрът,а и от къде същите ще намерят толкова ваксиниран персонал просто не е ясно.Най-добре 6те е да има търизъм и пътувания за ваксинирани и за неваксинирани поотделно ха ха ха
14
2
 
6
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 3 години
Харесвам новата нормалност - хора с маски се разхождат с чадърче в цветовете на дъгата!
13
1
 
7
 
! Отговори
За снимката преди 3 години
Ей. ***, върнете чадъра на децата!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова дълга и скучна статия! Сигурно е написана така, за да ни отегчат до смърт и да не се противим на идеята да се ваксинираме за пътуване, само и само за да не ни измъчват с толкова дълги и скучни статии!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката към статията не ми харесва ! Чадърат и неговите цветове !
10
1
 
12
 
! Отговори
ще, ще преди 3 години
ще има, и Хитлер е смятал че ще му стане играта
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нюрнбергски процесНе бъди наивен, след пендемията каквото и да направят населението ще го приеме, няма да има никакъв процес.
8
5
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
А защо сте сложили снимка от Истанбул, а не от красивия Перник? При една хубава реклама Перник може да привлече много повече турсити от, който и да е турски град. Нашата култура я няма никъде по света!
7
2
 
18
 
! Отговори
Нюрнбергски процес преди 3 години
дано това се случи до няколко години, новия процес срещу тези престъпници срещу човечеството, преди това им пожелавам да си ваксинират всичките семейни изч..дия, дето са ги създали и те самите са създали ако изобщо са способни на това с тия чадърчета
6
4
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Възможно ще е то не сме прескочили и 50 процента от ужасния план най тежкото престой!!! Масовите безредици и гладът!!!!
5
1
 
17
 
! Отговори
морски преди 3 години
Изминалото Лято на Юг от Бургас, нощувка+закуска+вечеря=35лв.+ паркинг 0лв.Така се прави бизнес.
4
3
 
18
 
! Отговори
Мъни Моней преди 3 години
Отделил съм 1000 евро за тестове и ще пътувам с жена ми само да сме живи и здрави. Отказах ваксината не от страх, а заради принципи
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако сте забелязали чадърчето е като дъгата -символа на трансджен-дърите.Подсъзнателно почват да ни го втълпяват вече!
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е за нормални грамотни хора с добре платени професии. За вечно плюещите бачкатори дето чакат държавата да ги оправи, ще е още едно лято изпълнено с плюене по ГЕРБ и Бойко.
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтайте си! Мечтите са безплатни.

Спонсорирани публикации