Турските сериали нахлуха в арабските страни - една нова "Османска империя"

С тях Турция изнася в чужбина не само внушителни кадри и истории, но и официалния държавен мироглед
Обновена: 16 яну 2021 20:14 | 16 яну 2021 19:55, Красимир Ангелов
74
Турските сериали нахлуха в арабските страни - една нова "Османска империя"
Снимка: БГНЕС

Турските сериали продължават да се радват на огромен интерес в арабските страни. Тамошните зрители искат истории, които са им по-близки и по-разбираеми от "сапунките", произведени в Латинска Америка, САЩ или Южна Корея. В Близкия изток около 200 милиона домакинства разполагат с телевизор, така че милиони хора с радост следят действието на сериалите, чиито герои изглеждат страхотно и са невероятно романтични.

Тези сериали са синхронизирани на арабски, героите в синхронизираната версия носят арабски имена, а действието е свързано с исляма. Така рецептата работи отлично. Или поне работеше доскоро, пише в свой анализ DW.

Още по темата

Силата на турските сериали

Най-популярните турски исторически сериали предлагат смес от разбираема история, сензационни кадри и лесни за запомняне мелодии. В продукцията очевидно са вложени много пари, а отделните епизоди вървят всеки ден и понякога са с продължителност до два часа. Сюжетите обикновено се въртят около любов, уговорени бракове, големи семейства, патриархалния ред и борбата в името на справедливостта. Но за успеха им има и други причини.

В Турция тези сериали са преминали през цедката на цензурата, което означава, че не съдържат "неприлични сцени, които противоречат на моралните ценности". Такива са голи човешки тела, любовни актове, целувки с език. В същото време сраженията, насилията и оръжията са напълно допустими.

Първият голям успех на турски сериал беше отбелязан през 2007 година, когато 92 милиона зрители в арабските страни изгледаха поредицата "Гюмюш" (в България "Перла"), прекръстена на арабски като "Ноор". Малко след това дойдоха "1001 нощ", продаден в почти 80 страни, и "Великолепният век" - монументален сериал, посветен на живота и любовите на султан Сюлейман Великолепни. Разпространителите му твърдят, че сериалът е бил гледан от над 500 милиона души по целия свят. И наистина: след него броят на арабските туристи в Истанбул сериозно се увеличи, а заедно с това нарасна и турското влияние в Близкия изток.

Но успехите на турските сериали не са съвсем безоблачни. В Пакистан беше приета наредба, която забранява синхронизирането - с цел да се насърчава местната продукция. В резултат рейтингът на турските сериали със субтитри сериозно спадна. Преди пет години турската телевизионна индустрия печелеше по 80 милиона долара годишно от тези сериали в страните от Близкия и Средния изток, но през 2020 година сумата спадна на 15 милиона. Гръб им обърнаха редица големи потребители, особено след като през 2018 година правителството на Саудитска Арабия и телевизионният канал MBC спряха разпространението им. Това решение беше взето, след като главният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдул Азис ал-Шейх определи сериала "Ноор" за "антиислямски" и "подривен", а каналите, които го излъчват - за "врагове на Аллах и на неговия пророк".

Друг изгубен пазар е Египет. Там турската телевизия беше забранена след военния преврат срещу президента Мохамед Морси, когото турският президент Ердоган подкрепяше. В Египет турските сериали са нежелани именно поради факта, че Турция подкрепя "Мюсюлманските братя" и други ислямистки движения.

"Тиранични окупатори, които опустошават арабския свят"

Въпреки тези поражения в Саудитска Арабия и в Египет, Турция продължава успешно да изнася своите сериали, а с тях и официалния държавен мироглед. Това става с помощта на Ютюб, Нетфликс и няколко телевизионни канала в Дубай и отчасти все още в Саудитска Арабия. В същото време и други се опитват да яхнат вълната.

През ноември 2019 година започна излъчването на сериала "Кралството на огъня", финансиран с 40 милиона долара от правителствата на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства. Действието на сериала оборва турските исторически интерпретации и представя отоманите като "тиранични окупатори, които в продължение на столетия опустошават арабския свят", както оповестяват от телевизионния канал MBC.

Историческата драма се разиграва през 16 век, когато Османската империя на султан Селим I побеждава династията на мамелюците в Египет. Но и днес мюсюлманските страни водят битка за лидерство. В тази битка може би ще се включат и саудитските филмопроизводители: престолонаследникът принц Салман обяви, че през следващото десетилетие ще инвестира 64 милиарда долара в саудитската развлекателна индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
13
 
! Отговори
Вече не стават преди 3 години
Повечето турски сериали затъпяха, от сега въртяните само Малки убийства е хубав, другите не толкова. Едно време 2008-2014 доста по-хубави въртяха.
16
9
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
до 9 гледат сапунки след като заспят децата пускат Рамбо а след рамбо не си признават какво гледат за да не ги накаже аллах
15
20
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
Криводзурлатият ми клонинг във форума, потомственият роб, дето 300 години е цоцал гръцкия чуттур, 500 години цоццал раззания турски боздуган, след това цоццал юхлюва ту на германеца, ту на пияния мужик, на всеки дошъл от юг и от север, от запад и изток ... ни обяснява, че турчинът е бил роб. Булгаараккис буллгараккис ... поне за тор да ставаше бря гютверрренино балкански ...
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе някой може ли да ми каже какво стана с Ферхунде от Листопад?
13
0
 
48
 
! Отговори
У преди 3 години
Тези сериали са голяма пропаганда и са 100% съгласувани с разни важни идеолози и баш башове в Истанбул и Анкара. Има и реклама на природата, на полицията и даже реклама на печките Беко, ако не сте забелязали!Нашите хора в София така и не схванаха принципа на успешните сериали и все правят тежка балканска драма, която даже ние трудно разбираме. Ние май умеем само криминални. Имаше един "Под прикритие"- той се продаде добре, но е тип "лоша" реклама на страната ни. А турците продават положителна!
12
1
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
А каква е разликата между турски и арабски сериали? За индийските я хванах разликата. В тях тук-там има по някой актьор с червена точка на челото. Не разбрах, защо никой не ги трие тия точки, да види дали не печели апартамент в Люлин...
11
5
 
13
 
! Отговори
Бауу преди 3 години
Аз последния сериал който съм гледал, когато бях на 7-8 години беше Изаура! И следващия който съм гледал беше Монк! Два сериала за почти цял живот, сигурно много съм изпуснал, опитвал съм няколко пъти, но не мога да ги гледам повече от 5 минути и сменям.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриваи и пускаите филми не само събота и неделя .Закриваи
9
5
 
12
 
! Отговори
Татко Ръза със ръкъ преди 3 години
Хубавите турски сериали кога ше ги излъчват в България щото тези дето се излъчват са шит!
8
4
 
11
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Грант даден,Грант приет!Щеше да е сух денят без анализ на Дойче Зеле!Не че някой го интересуват турските сериали, но либepacтите от Дойче Зеле трябва да се отчетат, а мисирките да си приберат гранта.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само турските,ни и индийските и китайските нахлуха,а и руските!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 кой ти каза ,че си от нормалните бе с това неразбираемо неуместно и откровено глупаво-просташко наименование ,което повече мяза на име на супермаркет кажи бе несретнико непрокопсан откъде изпълзя акъл да даваш и ти *** не те ли е учила ,че като нямаш какво да кажеш въобще да не си отваряш устата.
5
18
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И какво ни интересува това нас, нормалните хора?
4
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските сериали са пълна боза и бълвоч ,които само несретници и пенсионери ще отразят според мене. Аз си падам по нещо в стил спасители на плажа и Хавай 05 ,дет се вика да има поразголени жени по бански това онова ,освен това не харесвам благозвучния турски ,който ми звучи като джугара-мугара и разни забрадени ферхундета .
3
11
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Основна...сюжетна линия във всяка турска сапунка е...отмъщението,най често до...десето коляно.Другата сюжетна линия е рекламата на:турската природа,турски обичаи,турска...кухня;турски...акъл(всички учат и са...много образовани),турски...инат(първо действат,после...мислят).В последно време включиха в този бизнес и турските деца.Няма сериал без...много деца и то играещи...главни роли.Да ти се скъса...сърцето от...сърцераздирателни истории.Чакам сапунките им да...пробият и в Холивуд;майтап бе Уили.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакън
1
2
 
14
 
! Отговори
Дааааа, така е преди 3 години
" Турските сериали се радват на огромен ? в арабските страни"!!!

Спонсорирани публикации