Умора, напълняване... Какво иска да ви каже щитовидната жлеза?

Ето за кои още симптоми да внимавате
17 яну 2021 12:25, Теодора Драгоева
9
Умора, напълняване... Какво иска да ви каже щитовидната жлеза?
IStockphoto

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда в основата на шията. Тя е отговорна за освобождаването на хормони, които спомагат за регулирането на метаболизма ни. Други жизненоважни функции, на които тя влияе, включват: телесна температура, тегло, дишане, централна и периферна нервна система, нива на холестерол, сърдечен ритъм, менструален цикъл, мускулна сила.

Щитовидната жлеза отделя хормони, регулиращи растежа и развитието чрез скоростта на метаболизма. Тя е съставна част на ендокринната система.

Под въздействието на ТSH (тиреоидостимулиращ хормон), отделян от хипофизата, щитовидната жлеза произвежда T4 (тироксин) и T3 (трийодтиронин).

Тиреоидните хормони са отговорни за активацията на липидната обмяна. Функцията на хормоните е свързана още с регулиране на метаболизма, топлопродукцията и поддържането на костите.

Проблемите с щитовидната жлеза се появяват тогава, когато тя започне да произвежда прекалено малко или твърде много хормони.

Изследването на щитовидните хормони дава представа дали жлезата работи нормално или има някакви отклонения. В случай на недостиг на хормони, те трябва да бъдат приемани допълнително – чрез лекарства.

Без да подозират много хора имат нарушени функции на щитовидната си жлеза. Жените страдат доста по-често в сравнение с мъжете. Данните сочат, че при жените над 35 години шансовете щитовидната жлеза да развие заболяване са с 30% по-високи.

Смята се, че половината от огромната част хора, които имат проблем с щитовидната жлеза, не го осъзнават.

Ето и най-честите симптоми за недостатъчно активна щитовидна жлеза (Хипотиреоидизъм):

#Умора

Производството на енергия в тялото ни изисква определено количество хормони на щитовидната жлеза. Значителен спад в това производство води до намалени нива на енергия, което води до силно чувство на умора и слабост.

#Напълняване

Недостигът на тиреоидни хормони забавя метаболизма на организма. Когато това се случи, по-малко калории се превръщат в енергия. Това прави загубата на тегло или отслабването почти невъзможно, дори при подходяща диета и упражнения.

Още симптоми, по които да познаете проблема със щитовидната жлеза, вижте в материала  на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам инсулинова резистентност.
5
1
 
3
 
! Отговори
БАУ преди 3 години
Няма начин коронавирусът да не е виновен.Затова ваксинирайте се.Само простите *** няма да се ваксинират.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хипотиреоидизмът е много кофти и става все по-масово разпространен. Аз също го имам, но с едно хапче на ден и tsh-то е в норма. Жени, направете си веднъж поне изследване на щитовидни хормони, защото умора, зиморничавост и т. н. са супер тривиални неща и човек обикновено не им обръща внимание, но е много важно ако има хипо- или хипертиреоидизъм, да се овладее навреме. С най-добри чувства ви го казвам, на смешна цена е изследването.
3
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
гадно е положението с щит жлеза вечно си уморен спити се но не можеш да сизатвориш очите непрекъснато ядеш по малко сърцето ти тупа кръвното е нискокофти работа
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкарайте рекламата на "Вяла потентност"бе маскари ....гнусни сте.
1
1
 
12
 
! Отговори
абе тая мацка преди 3 години
на снимката - ква умора, кво напълняване, тя е супер парче:)

Спонсорирани публикации