На Острова бранят със закон паметници на "противоречиви" личности

Така да не се "редактира и цензурира" миналото на страната
18 яну 2021 17:00, Петя Славова
48
На Острова бранят със закон паметници на "противоречиви" личности
Снимка: БГНЕС

Обединеното кралство ще приеме законодателство за защита на паметници на "противоречиви" исторически личности.

Правителството на Обединеното кралство ще внесе в парламента законопроект, който значително ще затрудни демонтирането на паметници, включително тези, посветени на спорни исторически личности. Намерението беше обявено в статия, публикувана в "Дейли Телеграф" от министъра на регионалното и местното управление Робърт Дженрик. Той обвини опозиционната Лейбъристка партия, че се опитва да "редактира и цензурира" миналото на Великобритания, съобщава БГНЕС.

Предложеният от правителството законопроект има всички шансове да бъде одобрен, тъй като управляващата Консервативна партия има солидно мнозинство в британската Камара на общините.

Съгласно разпоредбите на предложения закон, решенията за демонтиране на паметници ще трябва да преминат през няколко етапа на одобрение, включително и на това на местните жители.

Кабинетът на Дженрик ще участва в разрешаването на спорове. Повишеното внимание към историческите фигури с "тъмни петна в биографията" излезе на дневен ред във връзка с движението "животът на чернокожите има значение”. Неговите поддръжници настояват да се съборят близо 80 паметника на известни британци, които са обвинени в „прославяне на расизма и робството".

Списъкът на скулптурните изображения, към които активистите имат оплаквания, включва паметници на премиерите от 19-ти век и държавниците Робърт Пийл (1788-1850) и Уилям Гладстон (1868-1874), пътешественикът и откривател Джеймс Кук (1728-1779), навигаторът и вицеадмирал, един от участниците в поражението на испанския флот (Непобедимата армада) Франсис Дрейк (1540-1596), основателят на британската източноиндийска компания Робърт Клайв (1725-1774), организаторът на британската колониална експанзия в Южна Африка Сесил Роудс (1853-1902 ), италианският мореплавател Христофор Колумб (1451-1506), британският командир и основател на скаутското движение Робърт Баден-Пауъл (1857-1941) и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Македония всички които са си дали животът за освобождението и,са все противоречиви личности.На едни им трошат паметниците,на други им ломят паметните плочи а на трети им разорават гробовете защото са си дали кръвта за Македония.,,...Ееех Луно Луно,земльо македонска...''
37
0
 
4
 
! Отговори
блек лайф бабун преди 3 години
Ами на мястото на Колумб или Гладстоун да издигнат паметник на Тошко Африкански!
36
5
 
3
 
! Отговори
до 24 Спаведливост преди 3 години
Абе не е точно така, когато Съединението е обявено от група пияндета, всички са изтръпнали и са изтръпнали и са се чудили какво да правят. Турските власти са докладвали в Истанбул а от там в Лондон. От Лондон са казали на турците да не правят нищо, защото са се надявали с обединението наа двете българии да се сложи край на руското присъствие в региона. Така че май благодарение на англетата сега имаме държава
35
2
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Чърчил е *** 1. Да бъде наказан до 10-то коляно.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хари Т.УДРИ, УДРИ, УДРИ СОЦИАЛИСТИ! БРАВО НА ЧЪРЧИЛ, БРАВО НА БРИТАНИЯ И САЩ!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хари Т.ЧЪРЧИЛ Е СЪЮЗНИК НА РУСИЯ И ПОБЕДИТЕЛ НА НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА! ИЗБИВАЛ Е СОЦИАЛИСТИ!
32
4
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН СЪМ преди 3 години
До ЩирлицИ ХАРЕСВАМ ЧЪРЧИЛ!!!!!!!!!!!! САМО КОМУНИСТИТЕ МРАЗЯТ ЧЪРЧИЛ!
31
6
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Англия взима пример от САЩ - за да си запази Територията - скоро там ще има Цветна Революция - Афроамериканиците и Мюсюлманите ще излязат на Улицата и ще си искат Нова Държава .Русия ще се наложи пак да освобождава Европа и Великобритания .
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще видим филми за робството в които робите са изиграни от бели? Щом може Орфей да е черен що да не може бели да играят черни роби?
29
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До БЪЛГАРИНБългаромразецът Чърчил ли е твой кумир?Явно не си българин.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Да живеят консерваторите!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този закон е за Иво Минжев!
26
16
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
ГОРДЕЯ СЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е СЪЮЗНИК НА БРИТАНИЯ, ЧЪРЧИЛ Е ГЕРОЙ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ГО ХАРЕСВАТ ЗАЩОТО Е ИЗТРЕБВАЛ СОЦИАЛИСТИ!
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил е порил яко социалистите! Браво него!
24
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ДРУГАРЕЕЕ БЕГАЙТЕ ДА БУТАТЕ МАВЗОЛЕЯ НА ЛЕНИН ААХАХАХАХА ЧЕ ТОЯ НА ДИМИТРОВ ВЕЧЕ ГО БУТНАХТЕ ХАААХАХАХАХАХАХАХАХАХАААААААААААА
23
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Аууу другаре, не стига че ви изпобутаха паметниците на Тодор Живков и другите комунистически престъпници, ами сега не ви дават да ходите да им мърсувате из държавата и да бутате паметниците на големите личности. Направо ви го сложиха по британски!
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧърчил е победител на нацизма! ГЕРОЙ НА СВЕТА!
21
8
 
15
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Всички паметници на английските подлеци с чукове. Тази страна е изтъкана от лицемерие. Тази страна продаваше оръжие с което турците колеха Българския народ и тази страна беше против освобождението на Българите. Много паметници има за бутане там, много, паметници на поробители.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аууу ми сега, набутаха го на социалистите.
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО! СОЦИАЛИСТИТЕ ДА ХОДЯТ ДА БУТАТ МАВЗОЛЕЯ НА ЛЕНИН! НЕЩАСТНИЦИ ДОЛНИ!