Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?

Дивата природа се завръща в полетата, домовете остават необитаеми
Обновена: 26 яну 2021 13:06 | 26 яну 2021 13:06, Нели Христова
147
Броят на населението на света ще спадне драстично: Какво ни очаква?
Снимка: БГНЕС

През последните няколко десетилетия светът си мислеше, че пренаселеността ще е кризата, която е надвиснала над човечеството. Още през 1968 г. биолозите от Станфорд Пол и Ан Ерлих позорно предричаха, че милиони скоро ще умрат от глад в най-продаваната си книга, обричаща гибел, "Бомбата на населението". Оттогава нео малтусианските шумотевици за неизбежна катастрофа са непрекъснат рефрен в някои секции на екологичното движение - страхове, които наскоро бяха изказани в документалния филм на Дейвид Атънбъроу "Живот на нашата планета".

По времето, когато Ерлихи публикуваха своите тъмни пророчества, светът беше в своя пик на нарастване на населението, което към този момент се увеличаваше със скорост от 2,1% годишно. Оттогава глобалното население се е увеличило от 3,5 милиарда на 7,67 милиарда.

Но растежът се забави - и то значително. Жените вече са по-образовани, а достъпът до контрацепция се подобрява, раждаемостта по целия свят се забавя, а в много страни сега има по-малко от 2,1 деца на жена - минималното ниво, необходимо за поддържане на стабилно население.

Падащите нива на раждаемост са проблем в най-богатите държави в света - особено в Япония и Германия от известно време. Миналата година в Южна Корея раждаемостта е спаднала до 0,84 на жена, което е рекордно ниско ниво въпреки големите усилия на правителството за насърчаване на раждането. От следващата година парични бонуси от 2 милиона йени ще бъдат изплащани на всяка двойка, която очаква дете, в допълнение към съществуващите плащания за детски надбавки.

Коефициентът на плодовитост също спада драстично в Англия и Уелс - от 1,9 деца на жена през 2012 г. до едва 1,65 през 2019 г. Временните данни на Службата за национална статистика за 2020 г. предполагат, че числото през изминалата година може да бъде 1,6, което би било най-ниският процент от преди Втората световна война. Проблемът е още по-сериозен в Шотландия, където процентът е спаднал от 1,67 през 2012 г. до 1,37 през 2019 г.

Все по-често това е така и в страните със средни доходи, включително Тайланд и Бразилия. В Иран коефициентът от 1,7 деца на жена разтревожи правителството, което наскоро обяви, че държавните клиники вече няма да раздават контрацептиви или да предлагат вазектомии.

Благодарение на този световен модел на спадане на нивата на плодовитост, ООН сега вярва, че ще видим краят на нарастването на населението в рамките на десетилетия.

Едно влиятелно проучване, публикувано в Lancet миналата година, прогнозира, че световното население ще достигне своя пик много по-рано от очакваното - достигайки 9,73 милиарда през 2064 г. - преди да спадне до 8,79 милиарда до 2100 г. Спадащата раждаемост, отбелязват авторите, вероятно ще имат значителни "икономически, социални, екологични и геополитически последици" по света.

Техният модел прогнозира, че населението на 23 страни ще е спаднало наполовина преди края на този век, като сред тях са Испания, Италия и Украйна. Китай, където противоречивата политика за едно дете на двойка приключи едва през 2016 г., сега също се очаква да претърпи огромен спад на населението през следващите години, с около 48% до 2100 г.

Все по-ясно става, че ще живеем в бъдеще, много различно от това, което очаквахме и ни очаква криза от различен вид, тъй като застаряващото население поставя малките икономики под все по-голямо напрежение.

Но как изглежда намаляването на населението на дадено място?

Опитът на Япония, страна, в която тази тенденция съществува повече от десетилетие, може да даде известна представа. Вече има твърде малко хора, които да запълнят всичките къщи в по-малките градове - един на всеки осем домове вече е празен. В Япония наричат ​​такива свободни сгради акия - призрачни домове.

Най-често срещани в селските райони, тези къщи бързо се разрушават и остават като зловещ спомен в пейзажа, като по този начин ускоряват упадъка на квартала. Много призрачни къщи са останали празни след смъртта на обитателите си, наследени от техните роднини, живеещи в града. Много от тях остават непотърсени и необслужвани, а тъй като толкова много сгради са с неизвестна собственост, местните власти също не могат да ги съборят.

Някои японски градове са предприели крайни мерки за привличане на нови жители - предлагат да субсидират разходите за обновяване или дори дават къщи на млади семейства. Тъй като населението на страната се очаква да спадне от 127 милиона на 100 милиона или дори по-малко до 2049 г., тези призрачни къщи ще нарастват все по-често - и се очаква да представляват една трета от целия японски жилищен фонд до 2033 година.

Тъй като селското население намалява, старите полета и занемарените градини отново се превземат от дивата природа. Засичането на азиатски черни мечки става все по-често през последните години, тъй като животните събират небрани ядки и плодове.

По-близо до дома, в ЕС, зона с размер на Италия се очаква да бъде изоставена до 2030 г. Испания е сред европейските страни, които се очаква да загубят повече от половината от населението си до 2100 г. - вече три четвърти от испанските общини са в упадък.

Живописните Галисия и Кастилия, и Леон са сред най-засегнатите региони, тъй като цели населени места постепенно се изпразват от жителите си. Повече от 3000 призрачни села сега преследват хълмове, потънали в разруха. Марк Адкинсън, британски емигрант, който управлява агенцията за недвижими имоти Galician Country Homes, казва пвез Observer, че в книгите си има "над 1000" изоставени села, добавяйки, че негов служител непрекъснато е бил на път, оставяйки писма в изоставени имоти с надеждата да проследят собствениците им и да ги върнат обратно на пазара.

"Тук съм от 43 години", казва той. "Нещата се промениха значително. Младежите са напуснали селата, а родителите остаряват и имат нужда от помощ. Не искате да се забивате в хълмовете, когато вече не можете да шофирате."

Както и в Япония, природата вече настъпва. Според Хосе Бенаяс, професор по екология в университета в Алкала в Мадрид, горите на Испания са се утроили от 1900 г. насам, като от 8% са разширили до 25% от територията си, докато почвата оздравява. Падащите популации ще продължат да предизвикват изоставяне на земя, "защото ще има по-малко хора, които да имат нужда от изхранване".

Франция, Италия и Румъния са сред страните, които показват най-голямо увеличаване на горската покривка през последните години, голяма част от това под формата на естествено възстановяване на стари полета. "Моделите показват, че залесяването от този вид ще продължи поне до 2030 г.", казва Бенаяс.

Изоставянето на селските райони в голям мащаб е един от факторите, допринесли за неотдавнашното възраждане на големите хищници в Европа - през последното десетилетие популациите на рисовете, вълците и кафявите мечки са се увеличили. В Испания иберийският вълк се е възстановил от 400 индивида на повече от 2000, много от които ще бъдат намерени бягащи призрачните села на Галисия, докато ловуват диви свине и сърни - чийто брой също е скочил. Кафява мечка беше забелязана в Галисия миналата година за първи път от 150 години.

Визия за бъдещето, може би в един свят след върха: по-малки популации се тълпят все по-плътно в градските центрове. А навън, отвъд границите на града, дивите животни пируват.

 


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради такава либерастка пропаганда бялата раса е на прага да изчезне. Цялата европейска цивилизация е в състояние колапс, те ми пишат как трябвало изцяло да спрем да възпроизвеждаме, за да освободим място за тревички и зайчета, за да може феминистките да се правят на интересни и да искат квоти за ръководни позиции, за да може гейовете да бъдат изгинати в култ, за да може ордите африканци и араби да ни завладеят, подчинят и претопят.
110
3
 
14
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Значи преселеността няма а е проблем, проблем ще е само първите десет години след климатичните промени! След това ние сами ще се избием за храна вода и от болести! Така, че явно природата си има механизми за регулация! Което е нормално де! То не може десетки милиарди ма.муни на един клон! Няма как да издържи клона!
109
0
 
9
 
! Отговори
Преводач преди 2 месеца
Е Гугъл а не Нели.
Браво на Гугъл, но защо отдолу пише Нели?
Можеше да оправи нещо, ако беше прочела статията, но тя само копи-пейст знае, защото не и стига времето да си лакира ноктите.
108
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Япония е страната с най бързо изчезващо и застаряващо население, защото животът там е труден работят постоянно, трябва да бъдат отдадени изцяло на компанията. Sampo поколенията, сегашните млади 70 % от младите са тъй наречените тревопасни мъже и жени ( не искат връзки, деца,семейства, кариера, дом, надежда) 41% от японците умират от претоварване на работното си място. Съвсем различна култура.
107
4
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
ОЧАКВА НИ ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО МИЛИОНИ ДЕЦА ЩЕ СЕ РОДЯТ ПРЕЗ 2021Г.
106
2
 
31
 
! Отговори
Demonaz преди 2 месеца
Дам особено в Африка и Азия така намалява,че нямам думи. Европа с тези мулти-култи ценности са пътници. Само там може има пропаганда да няма бели деца. След време ще има война за ресурси,която надали ще бъде спечелена от Европа и частност Северна Америка.
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
либeрасткa пропаганда
104
10
 
15
 
! Отговори
ГосТ преди 2 месеца
Глобалното затопляне и изтощаването на ресурсите не идва от бедните и изоставащите, а от простолюдието, което се мисли за преуспяло. То трябва да бъде озаптено.
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
демек Годжи е бил прав, че ще се мре яко, тъй ли? И все от вируса ?! Мисирки такива, по цял ден промивате мозъците на хората
102
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото по малко изоставащи страни, толкова по малко население. Статията е напълно вярна, очаква се до 50 години кривата да достигне върхът си и да започне спускане. Само супер бедните и необразовани се размножават като насекоми. Лошото е, че населението дефакто трябва да падне до 1/5 от това, което е в момента, за да се стигне до пълно еко-равновесие, а това ще отнеме много време и силен икономически стрес, когато един млад човек трябва да храни 3-ма възрастни
101
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само роднините на бил Гейтс ще се увеличат по програма до 1 милиард.
100
4
 
35
 
! Отговори
Неее преди 2 месеца
Не съм чел по голяма тъпотия от тази днес. Изследване на фалшивата организация за ражданията в Германия и Япония. Да кажете нещо за Гана Нигерия или Афганистан?
99
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма страшно, Индия свръх компенсира спада при богатите държави.
98
0
 
38
 
! Отговори
До 91 преди 2 месеца
Населиеното нараства в Африка, Южна и Централна Америка и Азия. В Европа където сме ние, положението е трагично. Демографската криза е много голям проблем, който ще го изпитаме на гърба си в най-скоро време. В едно разумно общество, целта е стабилна популация или лек ръст, а тотален срив, това самоубийство поведение.
97
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До нещо за България

Ние здравословното съотношение си го знаем.
На около 1 милион просто трябва да им спрат помощите. Това не е невъзможно. И хрантутниците сами ще се ометат от страната ни.
Другото е по-трудно - работеща икономика, прилични заплати и добре уреден живот - това да се развие до такава степен, че да пожелаят да се върнат поне 80% от онези два милиона, които са зад граница. И това е възможно, но няма да стане лесно.
Друго не ни трябва.
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

"Липса
на млада кръв, нарастване на пенсионерите, трупане на дългове,
стагнация, ще работим като в Япония до 70-75 години - кой колкото може.<br>"

Абе ка ва гледам не ви са бачконти хич, ама хептен...
95
1
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
До 89,

Чакат и Боно да им пее :)
94
2
 
14
 
! Отговори
нещо за България преди 2 месеца
в този контекст?Каква е тезата на автора?Дали е по-добре Земята да е свръхнаселена или да има по-малко хора+Поднесено ни е едно четиво,в което няма никаква теза,аргументи,ваучни постановки...Алабализми някакви.
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 88

Този термин се използва, когато някоя сграда вече не отговаря на съвременните изисквания. Например двуетажна тухлена сграда, до която обаче канализация не достига. Няма баня, единствената чешмата е на двора, а тоалетната е на 30 м от къщата.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 9.1

Ама къде?

Спонсорирани публикации