Чай от глухарче – кои са ползите му през зимата?

Съдържа витамин А
29 яну 2021 00:25, Иванка Гъркова
9
Чай от глухарче – кои са ползите му през зимата?
Снимка: Pixabay

Мурсалски чай, мента, липа, мащерка... Това са най-често използваните билки, които пием през зимата, за да се сгреем, да подсилим имунитета, да намалим болките в гърлото или кашлицата. Но има и много други, които са пълни с полезни вещества, насърчаващи здравето ни по време на пандемия.

Глухарчето например е растение, което се използва в много салати, а жълтият му цвят, появяващ се през април, се бере и суши за направата на различни козметични продукти и отвари. Дори и да не разполагате с такъв, може да си купите едно пакетче от билковата аптека и да си приготвите вкусен чай. С него ще насърчите детоксикацията на организма след празниците, по време на които всички ние прекалихме с вредните храни и напитки.
 
Пречистващият ефект е само едно от предимствата на чая от глухарче. А кои са останалите, разкриват диетолозите Бриджит Титгемайер и Кари Питс.
 
Кои са ползите от пиенето на чая? 

1. Действа подобно на кафето
 
Има хора, които не могат да започнат деня и да се концентрират за работа, ако не изпият едно кафе. Някои направо са пристрастени към кофеина, но заради здравословни проблеми се налага да го спрат или намалят. Тук чаят от глухарче идва като негов отличен заместител.
 
Титгемайер обяснява, че хората търсят „изкуствено кафе“, в което има ечемик и ръж, а те са пълни с глутен, който предизвиква възпаление в тялото и някои алергични реакции.
 
Чаят от цветове на глухарче има ободряващ ефект, нищо, че не съдържа кофеин. За да има по-добър вкус и да наподобява този на любимото кафе, понякога се смесва с корен от цикория, обяснява диетологът пред Byrdie.
 
2. Съдържа голямо количество витамин А
 
През зимата е важно да приемаме повече плодове и зеленчуци, за да си набавим витамини и минерали. Що се отнася до чая от глухарче, той е чудесен източник на витамин А, стига да се приготвя правилно (цветът не бива да се вари, а само да се запарва в току-що завряла вода).
 
Още за полезните свойства на чая от глухарче ще откриете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
барманчето преди 3 години
Тази чаша на фотото е за ирландско кафе.
5
0
 
2
 
! Отговори
Поп Минчо преди 3 години
Поп Грую ти може и да се хилиш, ама на хората с цьолиакия и глутенова ентеропатия надали им е толкова смешно.
4
2
 
2
 
! Отговори
Вещера преди 3 години
Мда, глициризина е страхотно препоръчителен особено за хора с високо кръвно :D
3
0
 
4
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Най-препоръчителната за короната е Сладък корен(Женско биле)съдържа Glycyrrhizin, инхибира връзката Spike-ACE2 и репликациятаСлед това е Зеления чай (Camellia sinensis) заради Епигалокатехин галат и Танинитеинхибира репликациятаМентата е най-добра като ароматни съединения под формата на бонбони - "пука" обвивки на вирусиСлед това са Мащерка и Невен - репликацияСила има и в сока от Нар, както и чай от кори от Нар - танини - репликация
2
3
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
"...глутен, който предизвиква възпаление в тялото и някои алергични реакции." - хахахахахаааа! Не ме карайте да се хиля така толкова рано! Шарлатаниииии! Хихихихихииии!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унищожава безобидния вирус - ковид и други.

Спонсорирани публикации