Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник

Причината – носят персонално наказателна отговорност
177
Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказа от протестно отваряне на 1 февруари.

След проведени юридически консултации стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.

Още по темата

Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност, посочват в позиция те.

"Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него", заявяват от БАЗ и СЗБ.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни, гласи информацията: "С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред".

От БАЗ и СЗБ напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021 г.  "Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България", заявяват от бранша.

Според тях 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. "Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите", пише в позицията.

"Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма", подчертават от двете браншови структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
5
 
! Отговори
КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ преди 3 години
БОЙКО ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ НА 4 .04 2021г. ФИГУРАНТА- АЙЛЯКЧИЯ САМО ДЕТО СТРЕЛЯ НАПОСОКИ СЪС ТЕЗАТА СИ , ЧЕ ГЕРБ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ .....ГЕРБ Е ОРГАНИЗИРАЛА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ НА КОИТО БЕ ИЗБРАН РАДЕВ . КАКВО ПРАВИ ВЪВ ПРЕЗИДЕНСТВОТО ТОГАВА....КОГАТО ЗНАЕ , ,ЧЕ Е ФАЛШИВО ИЗБРАН ???
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мога да живея без ресторанти ,хотели и крьчми
113
5
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
В големите хранителни вериги -човек до човека.Човек върху човека! Ама там явно вирусът не вирее.Страх го е от толкова много хора на куп,за да не го набият!
112
1
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Абе слага се една табела на вратата,че влизат на собствена отговорност и толкова!Така работи икономиката,никой не те кара на сила да си в заведенията!Минах транзит покрай "Джъмбо" Варна,народа нареден на опашка чака да си купи китайски чудеса!Е каква е разликата!?
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като гледам какво става по зимните курорти - нищо не спазва , човек върху човека . Никой не обръща внимание Как няма да се ядосват работещите в заведенията , че тях ги отрязаха
110
3
 
3
 
! Отговори
v преди 3 години
като сте страхливи подки нидейте рива...
109
3
 
8
 
! Отговори
до 4.4.21 - Видовден преди 3 години
2009 ГЕРБ печели евроизбори организирани от тройната коалиция на БСП2009 ГЕРБ печели парламентарни избори организирани от тройната коалиция на БСП2013 ГЕРБ печели предс. парл.избори организ. от служ.кабинет на Марин Райков2013 ГЕРБ местни избори във Варна-орг.от кабинета Орешарски на БСП2014 ГЕРБ печели евроизбори орг.от кабинета Орешарски на БСП2014 ГЕРБ печели предс.парл избори орг от служ.прав. на Г.Близнашки2017 ГЕРБ печели парламентарни избори организирани от служ.кабинет на Р.Радев.
108
3
 
7
 
! Отговори
до 4.4.21 - Видовден преди 3 години
От 2009г. до 2017г. ГЕРБ са организирали само президентските избори. Другите избори ги подготвяха служебни кабинети.2009 ГЕРБ печели евроизбори организирани от тройната коалиция на БСП2009 ГЕРБ печели парламентарни избори организирани от тройната коалиция на БСП2013 ГЕРБ печели предс.парл.избори орг. от служ.кабинет на Марин Райков2014 печели евроизбори орг.от каб.Орешарски на БСП2014 печели предс.парл избори орг от служ.прав. на Г.Близнашки2017 печели парл.избори орг от сл.к на Р.Радев.
107
7
 
2
 
! Отговори
8 Март е ден на мама преди 3 години
но с какво да я даря ?Смятам на нелегално парти,просто да я заведа.
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при срещите със здравния министър, заедно с икономическия и социалния, те отказали да ги отворят в средата на февруари, за да не изгубят помощите за месеца! Затова се съгласили да е от 1.03.
105
9
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Защо намесвате постоянно политиката . Човек като няма акъл , правителствата и партиите са му виновни . Още в началото на пандемията получихме информация как да се предпазваме най-добре , да ама ГАЙ *** обича да показва колко е велик и как може да се противопоставя и на най-разумните решения , да хули доказани медици , да прави партита въпреки забраните , да агитира за неспазване на разпорежданията , да агитира за бунт , да заблуждава манипулируемите , че ковид19 не съществува и куп др.поразии.
104
1
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Преди малко Ричко плачка, че за хотелските ресторанти можело.Той не каза обаче, че хотелиерското лоби е в пъти по-голямо от ристорантьорското.Затова пари се наливат в хотел-ресторанти през целия престъпен Преход !
103
2
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
По-добре се запозвайте с текста на Споразумението между ЕС и Китай подписано преди само около 1 месец - аз новина за това не съм видял. А де факто и де юре ви предадоха или продадоха, в Китайско Комунистическо р0бство...
102
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИСЛЕТЕ!!"Направо ми е мъка за работещите някога в ресторант.Как да купят ПОНЕ хляб за децата си?А тези,които са безработни и са на квартира,но им е ЗАБРАНЕНО ДА РАБОТЯТ...""работещите някога"???Не работят от ноември...2020, не 1995Ама и един бизнес... Няма за 2-3 месеца резерви.След силни летен и есенен сезони!Ползват и помощи ...е, внасяните за себе си осигуровки и данъци!
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наведена главица сабя не я сече!
100
7
 
7
 
! Отговори
боли ме зъб преди 3 години
Писма ми от капитализъм.Нямам пари да отида на зъболекар.Преди капитализма здравеопазването беше достъпно и БЕЗПЛАТНО!!!Сега ме е така.Либерализмът ти дава право да пукнеш свободно от глад.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарушат мерките ,хитреят а ще отваряли)
98
2
 
4
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
Пак ще ви кажа, на ресторантьорите не им дреме за няколкото случайни посетителя!Далаверата, особено при Карантина, са - Частните Партита!!!!
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клекнахте. По скоро се надупихте
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Валери Симеонов им показа среден пръст и тия се уплашиха. А оня Алибаба изглежда здравеняк уж, бива ли пък така лесно да се плаши?

Спонсорирани публикации